Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi vinodolski

Rivijera za kampere, ali i za hotelske goste željne luksuza

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/15
22.07.2019.
u 22:30

Na šetnici uz plažu postavljene su pametne klupe, vikendom goste koji dolaze na jednodnevni izlet dovozi turistički vlakić

I danas su, šest desetljeća kasnije, Ivi Rittigu zvanom Doktor jasne slike kako je Bribirska obala u Novom Vinodolskom, jednom od prvih turističkih mjesta primorskoga kraja, nekoć izgledala. Bilo je tu, kaže ovaj predsjednik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj koji živi na relaciji Zagreb – Novi Vinodolski, u to doba samo pet kuća. Sad ih je oko pet stotina.

Turistički vlakić

Plaže nekad nije ni bilo jer su na njoj bila poslagana drva po koja su dolazili jedrenjaci iz Italije. Danas je oko kilometar i pol duga Bribirska plaža uređena i opremljena, a uz nju su na šetnici postavljene pametne klupe. Vikendom je, govori dalje umirovljeni stomatolog Ivo, puna jer dolaze gosti na jednodnevni izlet pa ih turistički vlakić tu iskrca. Samo, kaže on, ove je godine puno manje gostiju. Po njegovoj procjeni, 50 posto:

Nijemci su i dalje broj jedan, zatim Austrijanci, Česi, Slovenci... Domaći ili imaju ovdje vikendice ili dolaze na jednodnevne izlete. Apartmani su u Novom od 80 do 250 eura. Skupo. I strancima je to puno, pogotovo kad usporediš da je sedam dana Turske ili Tunisa s plaćenim prijevozom tek nešto skuplji od 2000 kuna. Ugostitelji s druge strane pokušavaju na brzinu zaraditi pa škrtare na ulju i na istom prže lignje – govori Ivo što po njemu u Novom ne valja, dok se od plaže, koja se prostire uz nekoć Bribirsku, a danas Obalu Petra Krešimira IV., upućujemo prema središtu ovog grada burne povijesti za koju Ivo smatra da nije dovoljno iskorištena u turizmu. Putem prolazimo uz s pet sidara kategoriziranu Marinu Novi.

Starosjedilac Ivo Rittig, zvani Doktor, i danas se sjeća kako je u jednom od prvih turističkih mjesta primorskog kraja prije gotovo šest desetljeća izgledala Bribirska obala
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Na izlazu iz grada nalazi se Mitan Marina. Skrećemo na parkiralište uz koje je štand s voćem i povrćem. Kilogram rajčica stoji od 25 do 30 kuna. Prolazeći pokraj štandova s plastičnim “potrepštinama” i restorana iz kojih su u ponudi turistički meniji od 38 kuna (pizza i kuglica sladoleda), idemo prema kaštelu Frankopan u kojem je 1288. napisan Vinodolski zakon čije je prvo izdanje bio objavio jezikoslovac Antun Mažuranić, brat bana i književnika Ivana Mažuranića te putopisca Matije. Sva su trojica rođeni u Novom Vinodolskom. Dušu grada čine još i Narodna knjižnica, muzej, galerija, crkva sv. Filipa i Jakova...

U samom središtu grada prije nekoliko dana bio je i veliki međunarodni karneval. Ivo nam pripovijeda kako je bio baš dobar, kao i prije neki dan održani Primorski trokut koji se održava na potezu od Lopara do Rivice s koje gosti mogu posjetiti i otočić San Marino koji se nalazi ispred novljanske plaže Lišanj, a koji je postao jedno od traženijih odredišta za vjenčanje pa su tu nedavno bračne zavjete izmijenili i mladenci iz – Kine.

Oni koji u Novom Vinodolskom baš i neće uživati su gosti željni izlazaka jer je ponuda noćnog života vrlo skromna.

Što se pak tiče smještajnih kapaciteta, na rivijeri će na svoje doći i kamperi i hotelski gosti željni luksuza jer se u Novom nalazi i prvi resort iz Wyndham Hotels&Resort grupacije u Hrvatskoj – Wyndham Grand Novi Resort s pet zvjezdica – dizajnom impresivan moderni turistički resort s personaliziranom uslugom i ponudom izvan uobičajenih granica hrvatskog turizma, a ovdje ni kiša ne može pokvariti ljetovanje.

Hotelski gosti željni luksuza u Novom odsjedaju u prvom resortu iz Wyndham Hotels&Resort grupacije u Hrvatskoj; šetnice su uređene i opremljene pametnim klupama
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Sofisticirani spa centar

Naime, Novi Spa ima najveći i najsofisticiraniji spa centar u Europi, na 10.000 četvornih metara, tu je i dječji grad s pregršt zabave za najmlađe za koje je osmišljen cjelodnevni program, zatim sedam različitih restorana i lounge barova, bazeni, plaže, sportski tereni, individualno kreirani programi prema ciljevima koje gost želi postići – smanjenje tjelesne težine, poboljšanje fizičke kondicije ili oslobađanje od stresa... Osim u hotelskom, resort nudi i smještaj u apartmanima u kojem su dobrodošli i kućni ljubimci.

A ispod resorta je plaža koja se spaja s Bribirskom, onom ispred koje sjedi Ivo Rittig i uživa u ljepotama Novog Vinodolskog. I tako već desetljećima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije