Naslovnica Lifestyle Gourmet

Istarski restoran među najboljima na svijetu, nadmašio i renomirani Pierre Gagnaire

Najbolji plasman ostvario je restoran "Damir & Ornella" koji se s 87,5 bodova našao ispred najpoznatijeg francuskog restorana "Pierre Gagnaire pour Les Airelles", inače nositelja dviju Michelinovih zvjezdica
14. prosinca 2016. u 18:07 7 komentara 5861 prikaza
Damir & Ornella
Foto: Andrea Pančur

Hrvatska gastronomska scena sve češće dobiva priznanja o izvrsnosti, što potvrđuje napredak i čini trud koji naši ugostitelji i kuhari ulažu u svoj posao prepoznatim, a u konačnici i isplativim. Posljednje veliko priznanje tako dolazi s La Liste, popisa 1000 najboljih restorana svijeta, prema ocjeni međunarodnih eksperata iz područja gastronomije i vina.

Na ovogodišnjem ocjenjivanju održanom 5. prosinca u dvorani palače Quai d'Orsay svoj put do elitnog društva pronašla su čak dva hrvatska restorana, dva ponosa istarskog kulinarstva – "Damir & Ornella" iz Novigrada i "Stancija Meneghetti" iz Bala.

Mirni kutak, Otočac turistička patrola Izvrsne domaće kobasice uz kiselo zelje Fabrika Zagreb Magazinska - Pavletićeva Bivša tvornica postaje ured, a imat će i restoran i fitness 3. 11. 2016., Zagreb - Podravka, recept pecena patka s tjesteninom  Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL Večernjakove zvjezdice 'Stara škola' - Sv. Križ Začretje: Ukusna hrana i siromašna vinska karta

Najbolji plasman ostvario je upravo restoran "Damir & Ornella" koji se s 87,5 bodova našao ispred najpoznatijeg francuskog restorana "Pierre Gagnaire pour Les Airelles", inače nositelja dviju Michelinovih zvjezdica, u kojem cijena menija varira od 220 pa čak do 500 eura.

Restoran "Damir & Ornella" otprije je poznat prije svega po svojim ribljim delicijama, a uvrštavanje na listu najboljih nova je potvrda njihove kvalitete. Njihovo je geslo "iz mora na stol", što  znači kako koriste samo svježu ribu uz, dakako, ostale izvorne namirnice.

U prvom je planu uvijek gost pa tako samo šest stolova osigurava maksimalnu pažnju kuhara i osoblja, što uz svježe sastojke, ugodan ambijent te vrhunsko umijeće iskusnih kuhara Damira i Ornelle jamči jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Važno je imati u vidu kako je La Liste jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja kada je riječ o restoranima. Rang lista, koju već tradicionalno pred kraj godine objavljuju u Parizu pred najboljim svjetskim kuharima i gastrokritičarima, dobivena je složenom metodom ocjenjivanja koja uključuje rezultate iz više od 200 nacionalnih vodiča i publikacija kao što su Gault Millau, Michelin, Dining out, TimeOut Food & Drink Awards, NY Times, Feinschmecker, 50 best, Gambero Rosso, Espresso te brojni drugi.

U kreiranje rang liste najboljih uključeni su i online izvori poput TripAdvisora, Yelpa i L`Internautea, a ocjenjuje se apsolutno sve u restoranu, od ambijenta, hrane, kvalitete, pripreme, prezentacije, posluživanja, ponude vina i drugih pića pa sve do specifičnosti i originalnosti.

Upravo zbog ovako kompleksne metode ocjenjivanja smatra se jednom od najobjektivnijih rang-lista restorana u svijetu. Zbog toga je i slogan La Liste "Objectively delicious – Deliciously objective" ("Objektivno slasni – Slasno objektivni").

Kada uzmemo sve navedeno, sama činjenica kako su čak dva istarska restorana zaslužila svoje mjesto u ovom glamuroznom projektu govori dovoljno o snazi hrvatske gastroscene, ali i o njezinoj budućnosti u kojoj ćemo s ovakvim predstavnicima nesumnjivo imati još više uspjeha i još bolje plasmane.

>> Neobične delicije osvajaju na Adventu u Klovićevim dvorima

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Avatar tin ujevic
    tin ujevic:

    A na kojem mjestu je srpska gstronomija, ne znam, popara, gravce na tavce(iako je to iz bratske im makedonije grcke provincije), kaj bi jos bili njihovi specijaliteti i delicije pomozite mi.. stevina pita? jagnjeca glava?..

  • Jednakost:

    Bravo, ali vidim da su porcije za djecu do 8 godina.