Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VICHYSSOISE

Recept Lane Klingor Mihić za francusku juhu od poriluka i krumpira odmah će vam razvedriti dan

29.05.2022.
u 07:36

Vichyssoise je gusta kremasta juha od poriluka i krumpira s vrhnjem koja se tradicionalno poslužuje hladna i idealan je obrok za vruće ljetne dane, ali može se jesti i u toploj varijanti pa predlažemo da isprobate oba načina i odaberete onaj koji vam najbolje odgovara.

Odlučite li se za hladnu varijantu, juhu prvo ohladite do sobne temperature, a onda je prebacite u hladnjak.

Foto: Privatni album

Vichyssoise: francuska juha od poriluka i krumpira

Sastojci (za dvije osobe):

1 krumpir srednje veličine

½ crvenog luka

1 poriluk

50 g maslaca

400 ml pilećeg temeljca

2 jaja

40 ml slatkog vrhnja (35% mm)

2 žlice krutona

1 žlica maslinova ulja

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Priprema:

Krumpir ogulite, narežite na manje kockice i držite u hladnoj vodi. Luk tanko narežite. Poriluku odrežite zelene listove, prerežite ga napola po duljini, isperite pod hladnom vodom, uklonite svu nečistoću, te ga tanko narežite. U velikom loncu na laganoj vatri otopite maslac, i dodajte luk. Pržite 5 minuta dok ne omekša. Dodajte poriluk i često miješajući pržite još 10 minuta. Dodajte krumpir, podlijte s temeljcem, pokrijte poklopcem i krčkajte još 30 minuta. Dok se juha kuha, skuhajte dva meko kuhana jaja, ohladite i ogulite. Možete napraviti i poširana jaja. Kad je juha kuhana, smiksajte je štapnim mikserom ili u blenderu. Propasirajte kroz gusto cjedilo. Na kraju umješajte slatko vrhnje. Jaje stavite na sredinu tanjura, a okolo izlijte juhu. Začinite solju i paprom po želji, ukrasite krutonima i začinite s nekoliko kapi maslinova ulja.

 

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pan-am
08:19 29.05.2022.

Kosim travu ,cijena po dogovoru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije