Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chefovi predlažu

Kad poželite pojesti najbolju proljetnu salatu posegnite za ovim receptom!

Lili Bašić
26.05.2022.
u 06:24

Chefica hotela Esplanade, Ana Grgić Tomić, ove je godine s proljetnim menijem nadmašila samu sebe. Svaki mjesec Ana nam posudi jedan svoj recet koji je moguće pripremiti i u vlastitome domu. Istinski ljubitelji šparoga doći će na svoje uz ovaj recept u kojem se prekrasno nadopunjuju čak tri vrste omiljene im namirnice. Čista uživancija!

Šparoge su idealne za pripremu laganih i zdravih jela. Na mojem se jelovniku šparoge mogu naći pripremljene na gotovo sve načine – kuhane, pečene, pirjane, u juhama, rižotima. Svaka od vrsta šparoga koje su korištene u ovom receptu ima jedinstvenu teksturu i okus, a zajedničko im je da su prepune vitamina i minerala. Kvinoja i kiselica posebno pridonose bogatoj nutritivnoj vrijednosti jela dok će kozja skuta savršeno zaokružiti doživljaj. Uživajte u ovoj pravoj proljetnoj namirnici u dobrom društvu i dobar tek! – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica u magazinu Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade

Salata od šparoga, pečene kozje skute, kiselice i kvinoje

Sastojci (za 4 – 6 osoba):

2 vezice divljih šparoga

1 vezica bijelih šparoga

1 vezica zelenih šparoga

100 ml maslinova ulja

4 žlice limunova soka i korice

200 g kiselice

400 g kozje skute

g crne kvinoje

80 g kukuruznog škroba (gustina)

15 g meda

sol

papar

Foto: Lili Bašić

Priprema:

Kvinoju stavite u 1 l kipuće vode, dodajte sol i papar te kuhajte dok se ne skuha do kraja. Na kraju dodajte kukuruzni škrob pa sve izmiksajte u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu, a zatim je tanko razmažite na limu za pečenje – obavezno stavite papir za pečenje da se ne zalijepi. Tako razmazanu kvinoju stavite u pećnicu na 40 stupnjeva Celzijevih da se polako suši ili u dehidrator za sušenje hrane ako ga imate. Za dodatnu hrskavost sušenu kvinoju možete kratko popržiti u ulju, ocijediti višak ulja na papirnatom ubrusu i poslužiti kao kreker uz salatu.

Kozju skutu narežite na kriške debljine 1 cm i kratko je prepecite na gril-tavi ili u pećnici. Začinite kriške skute solju, maslinovim uljem i paprom.

Zelene šparoge ogulite te ih blanširajte u kipućoj vodi 2 minute, a zatim ih šokirajte u hladnoj vodi.

Divlje šparoge blanširajte u kipućoj vodi sa šećerom i koricom staroga kruha da izvučete gorčinu – zatim ih šokirajte u hladnoj vodi.

Bijele šparoge blanširajte u mlijeku i začinskom bilju (majčina dušica).

Sve tri vrste šparoga osušite, nasjeckajte na manje komade, pomiješajte i začinite solju, paprom, maslinovim uljem, limunovim sokom i koricom te dodajte i malo meda.

Poslužite tako na dno tanjura stavite pečenu kozju skutu, na nju položite šparoge i listiće kiselice te na vrh salate stavite hrskavi kreker od kvinoje.

Foto: Lili Bašić

Komentara 2

MO
montello
14:56 26.05.2022.

Lqgane su i dobre ljeti kad su vrucine..

Avatar Darlboro2
Darlboro2
07:25 26.05.2022.

A brže i lakše skuhati čobanac nego pronaći sastojke i pripremiti salatu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije