Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4 pitanja

Razmišljate li o braku? Evo što kažu stručnjaci, što biste se prije trebali zapitati...

Shutterstock
01.02.2023.
u 06:00

Jednom kada par objavi zaruke, vijesti se šire, planira se vjenčanje i može se činiti kao da je sve zaključeno, kaže Parisi, no još se sve može promijeniti.

Osoba koju odaberete za životnog partnera utjecati će na svaki aspekt vašeg života: na vaše mentalno zdravlje, na financije, na način na koji ćete odgajati djecu i još mnogo toga o čemu ćete odluke dijeliti sa svojim partnerom.

 Ne smeta im velika razlika u godinama, a zbog nje je ostavio ženu nakon 25 godina

1/18

Zbog svega toga ne treba ni govoriti koliko je bitan dobar i 'pametan' izbor nekog s kim se slažete, tko vas poštuje i s kim dijelite neke od bitnih životnih vrijednosti, pa stručnjaci savjetuju da si, prije nego se odlučite na tako važan korak kao što je brak, postavite ova četiri pitanja:

1. Želite li brak jer ne želite završiti sami?

Savjetnica za mentalno zdravlje Erin Parisi i bračna i obiteljska terapeutkinja Heidi McBain kažu da pokušate ne dopustiti da strah stane na put uživanju u svakoj životnoj dobi; kao ni tome da cijenite sebe kao individuu.

"Strah da ćemo završiti sami ukorijenjen je u tome koliko cijenimo sebe, a naša vrijednost nije određena time s kim smo ili jesmo li s ikim", kažu stručnjakinje.

2. Osjećate li obavezu da se udate ili oženite?

"Jednom kada par objavi zaruke, vijesti se šire, planira se vjenčanje i može se činiti kao da je sve zaključeno", kaže Parisi.

“Lako će vas u početku preplaviti uzbuđenje i blokirati vam sve negativne i mučne misli, a pomisao da ćete slomiti srce svom budućem supružniku, razočarati roditelje ili izgubiti predujam može stvoriti nemir koji vas tjera da nastavite s planovima brak za koji ni niste sigurni da želite"

Obaveza može biti i suptilna, poput razmišljanja o braku kao statusnom simbolu ili točki na zamišljenoj vremenskoj crti koja se mora označiti. Što god bilo, vjenčanje kako biste nekome nešto dokazali - ili čak sebi - može vas navesti da odaberete nekoga koga inače možda ne biste.

3. Ulazite li u brak zbog novčanih razloga ili financijske stabilnosti?

“Brak je način da se dva života formiraju skupa sigurnost bi trebala biti jedna od prednosti, no to ne bi trebala biti financijska sigurnost. Ulazak u brak da riješite svoje probleme može dovesti do toga da previdite glavne vrijednosti ili razlike u osobnosti i da se držite nekoga tko u životu ne želi isto kao i vi.", kažu stručnjakinje.

4. Nagoni li vas na brak briga oko godina?

"Mnogi ljudi imaju ideju o tome kako žele da im život izgleda u određenim godinama, a često je baš brak velika prekretnica", rekla je Parisi. "Za nekoga tko se približava dobi u kojoj bi se 'trebalo vjenčati', biti u braku može biti važnije od toga za koga se ženi ili udaje.

“Osjećaj spremnosti za brak i to što ne želite više čekati 'pravu' osobu može učiniti da se osjećate kao da je osoba s kojom ste 'dovoljno dobra', iako znate da se u mnogočemu ne slažete i ne odgovarate si,” objasnila je McBain.

Stručnjakinje zato savjetuju da prije braka promislite o ovim pitanjima jer, iako se to možda ne čini romantičnim, što je romantičnije od braka s nekim jer to želite, a ne jer morate?

Jeste li pogrešno pripremali kokice iz mikrovalne? S ovim trikom bit će odlične!

Komentara 2

MO
montello
12:35 01.02.2023.

Poslije se vidi tko je za koga nitko ne trpi nikog vise.

JU
jurajuric120
10:46 01.02.2023.

prestanite razmišljati i braku. pitajte iskusnije i starije ljude. nema tu sreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije