Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Pod morem Sćedra niknut će dosad neviđeni park

Na najmirnijem mediteranskom otoku nema struje i vode, koriste se solarni paneli i gusterne, a ima dva stalno naseljena stanovnika
13. srpnja 2018. u 20:39 1 komentara 832 prikaza
Hvar
Foto: Marina Borovac
Pogledajte galeriju 1/4

U luci u Zavali, posljednjem naseljenom mjestu na južnoj strani otoka Hvara, ljuljuškala se brodica Ive Jakasa kojom on svakog dana u sezoni prevozi putnike do Šćedra, otočića uz kojeg se često može sresti dupine i na kojem nema ni struje ni vode. Koriste se agregati, solarni paneli i gusterne, a ima tek dva stalno naseljena stanovnika.

Konobarenje SEZONCI 'Imam dnevnicu od 240 kuna, ali napojnice su jako dobre. Ne želim biti na teret roditeljima'

Povratna je karta 50 kuna, vožnja traje dvadesetak minuta, dovoljno da “ubijete oko” nakon kupanja u tirkizno plavom moru koje oplakuje 87 uvala koliko ih ima duž 26 kilometara razvedene obale Šćedra. Turisti su mahom Slovenci, i na brodici i u nekoliko apartmana koji se na Šćedru mogu unajmiti.

Zaštićeni krajobraz

Ivo Jakas nije tek “kapetan kratke plovidbe” već i predsjednik Udruge prijatelja otoka Šćedro koja se brine o zaštiti okoliša i očuvanju prirodne baštine ovog bisera koji je u priručniku Mediteranski otoci u kojem je opisano 200 najljepših otoka proglašen najmirnijim otokom Mediterana. Udruga je izradila i projekt čijom će realizacijom Šćedro postati prvi otok koji se koristi isključivo obnovljivim izvorima energije.

Srđ dubrovnik Za vjenčanje iz bajke moguće je unajmiti i kumove

Podržavaju ih i županija i općina i Pokret otoka.

Kako i ne bi, valja zaštititi i kopno i podmorje jer kriju brojne povijesne tajne. Ivo smatra da bi tu doskora, obistine li se slutnje istraživača, mogao pod morem niknuti park kakvog nema u Europi. Tu se 47. godine prije Krista odigrala presudna bitka za Jadran u kojoj je Pompejeva flota pretrpjela poraz od Cezarove, a potom je osvojen Vis i pretvoren u Cezarovu luku. U moru kod Šćedra, čiji je krajobraz zaštićen prije gotovo pet desetljeća, pronađeni su i ostaci rimske vile, antičko pristanište, ostaci termi te keramičkih i staklenih posuda iz rimskog doba, a završili su tu i krilo i trup aviona iz Drugog svjetskog rata.

Bistro pizzeria Prova BISTRO PIZZERIA: PROVA Vrući poljupci od kozica, meda, čilija i kadulje

Na otoku su i ilirski stećak te ostaci crkve sv. Marije Velikodušne i dominikanskog samostana napuštenog krajem 18. stoljeća.

U uvali Moster, gdje je samostan, Pavao Kordić ima restoran u kojem se priprema svježe ulovljena riba, peče kruh. Kapaciteti su mu ograničeni, a gosti stižu po preporuci. Na Šćedru su još tri restorana – u uvalama Karkavac, Srida i Lovišće kamo me Ana Marija Jakas gumenjakom vozi do Ratomira Radovića, koji je na otočiću odrastao. Ispred njegove uvale zaštićeno je morsko područje jer je tu stotinjak periski koje je uzgojio njegov sin, biolog mora.

Crikvenica Treba nam marina, dao bih i jackpot za nju kad bih ga dobio

Trebala biti Titova rezidencija

Priča nam Radović kako je na Šćedru, a ne na Brijunima, trebala biti Titova rezidencija jer je Šćedro geostrateški savršeno pozicionirano, okružuju ga Hvar, Pelješac, Korčula i Vis. Već su bile, pamti, dopremljene i kućice koje su preko noći nestale.

– Ovdi je puno rose pa su se poplašili da bi Tito mog’a dobit reumu – kaže dok sjedimo nedaleko od njegova nasukanog broda s gusarskom zastavom. Na velikom drvenom stolu Radović ima dvogled, pazi da netko ne ukrade periske i gleda jahtaše kako se ne znaju usidriti pa mu je to “ka televizija”.

Restoran Bukaleta RESTORAN BUKALETA Sve od janjetine, nude je na 13 načina, od juhe do deserta

Sva su ta sidrenja nelegalna pa se u Udruzi nadaju da će doskora biti raspisan natječaj za uređenje lučice i davanje koncesije. Po Radoviću jedino bi ispravno bilo da se time bave domaći ljudi. Ljuti se na državu koja guši napore zaljubljenika iz Udruge da sačuvaju šumoviti otok na kojem su, uz pomoć općine Jelsa, raskrčili puteve i kupili vatrgasno vozilo, za “ne daj Bože”.

No baš kao što piše na majicama Udruge koje poklanjaju donatorima, “da je šćedrit lako, šćedrio bi svatko”.

Kratko borave

Uličice našeg Saint-Tropeza svake godine preplavljuje rijeka ljudi, nema jetsettera koji ovdje nije bio, otok je odredište svjetski poznatih zvijezda, a na Hvaru je prije nekoliko godina tulumario i princ Harry.

Ovamo hrli mladost, iz katamarana i s trajekata “iskače” tek punoljetna mlađarija s naprtnjačama na leđima, nadaleko su poznati razuzdani tulumi britanske mladeži. Od ostalih mjesta na otoku sam Hvar poprilično cjenovno odskače jer mu, komentiraju otočani – “može bit”.

No nije ga proslavio noćni život, nego UNESCO-ova zaštita, nematerijalna baština i prirodne ljepote pa je cijeli otok Hvar kralj dalmatinskih i, kažu mnogi – jedan od deset najljepših otoka na svijetu. Osvaja arhitekturom, pješčanim plažama pokraj Jelse, poljima lavande, skrivenim uvalama...

Raspolaže s oko 20.000 turističkih kreveta, a polovica ih je u gradu Hvaru. Iznajmljivači apartmana bili bi zadovoljniji da se gosti zadržavaju dulje od dva-tri dana, kakva je sada situacija, jer bi tako oni imali bolje financijske rezultate, a turisti više vremena za upoznavanje cijele destinacije. No Hvar se prometnuo ponajprije u grad za partijanje.

OBVEZNO POSJETITE

Dvorac Petra Hektorovića

Na zidinama dvorca Petar Hektorović urezao je natpise | Autor : Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U Starom Gradu nalazi se Tvrdalj, dvorac renesansnog pjesnika Petra Hektorovića, koji se smatra nekom vrstom kamene knjige zato što je Hektorović u svoje zidine uklesao na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku više od dvadeset natpisa. Na otoku su brojne kulturno-povijesne znamenitosti koje vrijedi vidjeti, a kao suvenir možete ponijeti čipku od agave koja se nalazi na UNESCO-vu popisu nematerijalne kulturne baštine, a izrađuju je benediktinike.Hvarsko kazalište

Dvije obale šarmantne Vrboske povezuju brojni mostići | Autor :  Goran Jakus/PIXSELL Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Na starom Arsenalu gdje su se nekoć popravljale galije i skladištio pomorski alat, podignuto je Hvarsko kazalište, osnovano još 1612. godine kao jedno od prvih općinskih kazališta u Europi. Od samog osnutka, tijekom gotovo 400 godina svog postojanja, kazalište je bilo središte kulturnoga i društvenog života Grada i Komune. Posljednjih dvadesetak godina vrlo je trošno i statički nesigurno. Stoga su se u njemu samo iznimno održavale manje komorne priredbe.

Mala Venecija

“Mala Venecija” naziv je za šarmantnu Vrbosku čije dvije obale povezuju brojni mostići. Potječe iz srednjeg vijeka, a najstarija građevina u mjestu crkvica je svetog Petra.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Hvar
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

 

 

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu