Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Treba nam marina, dao bih i jackpot za nju kad bih ga dobio

Crikvenica ima toliko lijepih mjesta. Bili smo, ne tako davno, jači i od Opatije. Grad ima potencijala kamo god se čovjek okrene, pa pseća plaža je najbolji primjer
11. srpnja 2018. u 18:55 0 komentara 389 prikaza
Pogledajte galeriju 1/11

Ljubav je tu. Na plaži. Zlatni retriver, potpuno mokar, gura njušku. Na psećoj plaži hlače su mi mokre. Ne znam mu ime, i pas mene prvi put vidi, ali svidio sam mu se. Gura njušku čas u krilo, čas u šalicu s kavom, mokre šape su na ruci, hlačama, majici... Prijateljstvo na prvi pogled.

Turistička patrola - Samobor TURISTIČKA PATROLA Domin: Pomoći susjedu ili turistu je gušt, a ne novac. Kad spasim psa, nema veće sreće

Zvoni mobitel.

– Idemo... – veli Nani (32).

Dobro se dobrim vraća

Nani Crikvenicu poznaje u dušu. Čas je na brodu, pa na motoru, u Selcu ili na Krku. Pa u Jadranovu. On nema mira. I svi ga znaju.

– Da dobijem večeras na EuroJackpotu, sve bih dao gradu. Nedostaje nam marina, sve ostalo Crikvenica ima. Sav bih dobitak uložio. Eto ti, ja za Božić i Novu godinu nazovem u policiju i kažem: ‘Ljudi, sretni vam blagdani!’ – govori Nani u centru grada. Sjeli smo na kavu.

Kad nekome treba uskočiti u pomoć, vele: ‘Zovi Nanija.’

1 / 11
14.07.2017., Crikvenica - Turisti uzivaju na crikvenickim plazama u moru, suncu i sportovima na moru. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

– Ako mogu, pomognem. Neovisno je li naš, susjed ili gost. Eto ti priče, sve će ti biti za čas jasno, na što mislim – govori on dok šećemo centrom pa nastavlja:

– Kad sam imao tri godine, udario me automobil, vozio je čovjek više od 100 kilometara na sat. Susjed koji je vidio kako sam stradao odvezao me u Rijeku u bolnicu, bio sam u komi 18 dana. Sudbina je htjela da se i ja puno kasnije nađem u sličnoj situaciji. Motorist pao s motora. Pred mojim očima. Skočio sam taj tren, morao je što prije i on u bolnicu. Život mu je bio u pitanju, a tek kasnije sam doznao – to je bio sin čovjeka koji je mene spasio i vozio u bolnicu! Nevjerojatno. Dobro se uvijek vrati... Kad-tad, vjeruj mi... – govori Aleksandar Sanjin Popović.

Turistička patrola - Cres TURISTIČKA PATROLA Oscar i Ivan popili kavu i skočili do Maroka – biciklom

Prolazimo gradom, njega zaustavlja jedna austrijska obitelj.

– Lani sam ih vodio na izlet, čovjek u Austriji ima građevinsku firmu s barem 50 zaposlenih, a tako je jednostavna osoba, tko bi rekao da je tolikim ljudima šef. Veseli ga – sladoled! Eto, jednim sam turistima popravio automobil, hladnjak ventilatora se pokvario. Vratili su se dvije godine kasnije i dali mi poklon – parfem i bombonijeru, ali i moju sliku kad sam im popravljao auto. To je gušt! – govori.

Šećemo Balustradom, a on kaže:

– Znaš li da je naša Balustrada proglašena najljepšom šetnicom u zemlji? Crikvenica ima toliko lijepih mjesta, toliko potencijala. Bili smo, ne tako davno, jači i od Opatije. Grad ima potencijala kamo god se čovjek okrene, pa pseća plaža je najbolji primjer. O njoj su pisali svjetski mediji! Sjetili su se te ideje susjedi Igor i Ruby. Stvari su jednostavne, treba samo razmisliti. Vidjeti ono što nam je pred nosom.

Samoborska pivnica SAMOBORSKA PIVNICA Gospođa Đuka: Gost koji dolazi svake subote dosad je pojeo – 6912 kremšnita!

Šalabahter za gosta

Poznaje grad pa za turista radi najbolji plan. Kako u par sati upoznati čari.

– U Crikvenici je dobra kava u kavani Toš, Noštromu, kod Tete Ljilje ili u Anki. Nakon toga, u slastičarnici Inter preporučujem probati torte. Za kupanje – Kačjak, a tko želi, može sjesti i na bicikl pa krenuti prema Jadranovu. I uvala Slano lijepa je za kupanje. Kao i Podvorska. Na tom se putu mogu pronaći i mjesta gdje će turist biti sam. Tko želi na dobar roštilj, ide u konobu Ognjišće. Navečer Balustrada bar ima odlične koktele, Ox sjajne hamburgere, a tko želi u noćni provod, disko Pulse je novouređen, na svjetskoj je razini, a sjajan je provod i u klubu Sablja.

A tko ima brod?

– Rudine na Krku su idila. Stara ribarska kućica, pješčana plaža, a svega desetak minuta vožnje od Crikvenice. Tko hoće tirkiznoplavo more, ide do beach bara Tunar, tamo je milina. Za to brod ne treba...

Penjemo se prema unutrašnjosti, mjestu Tribalj.

Restoran Bukaleta RESTORAN BUKALETA Sve od janjetine, nude je na 13 načina, od juhe do deserta

– Moja je baka tu odrasla. Bilo je to doba kada su pješke, kao i drugi, odlazili u školu. Pa sedam kilometara do Crikvenice. Danas turist tu traži mir. Sve je više vila s bazenima, sve više onih koji su siti buke i žele biti sami. Tribalj je to mjesto. A imamo i – jezero. Nema toga što nemamo. Osim te marine, ali dobit ću ja EuroJackpot, riješit ćemo i to...

 

Na kupanje za 100 kuna, adut koji će vječno trajati je blizina

Crikva, mjesto koje je nama iz metropole pod nosom. Nema tu puno toga nepoznatog. Više-manje, svi smo bili... Mnogi naučili plivati. Drugi su ovdje išli na maturalac, treći... Eto, autor je prvi put bio u diskoteci upravo u – Crikvenici. Tadašnjem Flashu, no to je daleka povijest.

Rijetki su oni koji iz Crikvenice ne nose neku uspomenu. Ipak, gradu je nedostajalo ono nešto. Zaštitni znak. Prva asocijacija. I tu, što se turizma tiče, oni su ni iz čega učinili – nešto. Vrlo lijepo, što se pamti. Napravili brend – ljubav. Pa su danas ovdje – Mediteranski labirint ljubavi, najljepše lokacije za ljubljenje, ljubavni drvored, ljubavna stazica, ljubavna... Eto, ljubav su iskoristili za turistički adut. Ne može jednostavnije. Mnogo je naših mjesta, turističkih, koja adut nemaju. Crikva ga je napravila, eto, iz ljubavi. I uspjela. Zgodno. Bravo.

Idemo dalje. Plaže, vrlo lijepe. Smještaj – solidan, hotela ima, pogotovo u blizini, poput razvikanog Novi Spa Hotels & Resort.

Hotel Miramare? Vječna tema...

– Obnova bi trebala krenuti, čekamo svaki čas – očekuju domaći.

Grad je, eto, nadohvat ruke metropoli. Selce, Crikvenica, Dramalj i Jadranovo – mjesta su na koja autobusi ljeti hrle s turistima, mnogima u mirovini, koji dolaze na jednodnevno kupanje. Dogodio se problem, da je autobusa previše. Pa se domaći – bune. Gužva je vikendima, praznicima, previše gostiju, pretrpane plaže. No blizina je adut (i problem) ovog mjesta. Crikvenica je dostupna svima. Za 100 kuna turist može doći iz Novog Zagreba, okupati se i vratiti kući. Autobus kreće u 6.10, a povratak je oko 19 sati. Ne može biti jednostavnije... A tih 100 kuna ostavi čovjek u Zapruđu u Konzumu za 10 minuta. I tako će uvijek biti, za vrijeme naših djedova i baka, bit će i za unuke. Pristupačno. Na kavu do Crikvenice, autom, autobusom, motorom, hrabriji i biciklom... Nema problema. Za Crikvu nema straha.

Obavezno posjetite

Gledanje utakmice

Ne znate gdje? Na trgu u Crikvenici postavljen je ogroman videozid, kakvog se ne bi posramili ni u navijačkoj fan zoni u – Moskvi. OK, možda je pretjerana usporedba, ali ovdje pogledati nastup Hrvatske protiv Engleza, a prije se okupati i dobro pojesti, nije loš plan. Pas će ovdje uživati

Tuš za pse, pivo za pse. Agility za pse. Ma ovdje je sve podređeno vlasnicima kućnih ljubimaca. Uživaju i jedni i drugi. Postoji, osim razvikane plaže za pse Monty’s Dog Beach & Bar Crikvenica i – Monty’s Dog hotel, Monty’s Cat hotel, veterinarska ljekarna, pet shop, veterinarska stanica, pa čak i salon za uljepšavanje za pse. Iz Crikvenice vaš ljubimac neće htjeti – kući...

Big Band

Večeras na ljetnim večerima svira – Big Band Swingery.

Ribarske fešte

Primorska noć, ribarska fešta, Selce, Jadranovo, čak i boćanje s gostima u Dramlju. Događanja u Crikvenici itekako ima. Krajem srpnja ovdje se održava i CrikvArt – Festival uličnih zabavljača.

Plus i minus

PLUS - GOSTOPRIMSTVO

Tu si svoj. Svi su dobrodošli. Eto, autoru ovog teksta ispraznio se jučer – akumulator. Domaći su za čas riješili problem. Nema tu toga što se ne može riješiti. Tu su svi svoji. Brzo, jednostavno, dobrosusjedski.

– Vozi dalje – vele.

Hvala.

MINUS - BLIZINA

Gužva je u Crikvenici.

Blizu je metropole pa turist brzo može doći. Na dan, pola dana, pristupačno je. U toj gužvi nastaje problem. OK, nije baš kao u Dubrovniku u Starom gradu, ali tko želi mir, neće u centar.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.