Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Paški restoran Boškinac i LD Terrace s Korčule dobili po Michelinovu zvjezdicu

Šibenski Pelegrini, dubrovački restoran 360º, rovinjski Monte, Noel iz Zagreba te restoran Draga di Lovrana zadržali su svoje zvjezdice
28. veljače 2020. u 12:00 0 komentara 3389 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSEL

U Hrvatsku su stigle šesta i sedma Michelinova zvjezdica. To najviše gastronomsko priznanje stiglo je danas restoranima Boškinac u Novalji i restoranu korčulanske Palače Dimitri Lešić – Terrace. Restorani Monte iz Rovinja, koji je prije tri godine prvi dobio Michelina u Hrvatskoj, te šibenski Pelegrini, dubrovački restoran 360º (Dubrovnik), zagrebački Noel i Draga di Lovrana iz Lovrana zadržali su svoje zvjezdice. Na listu Bib Gourmand uvrštena su još dva restorana, Konoba Škoj sa Šolte i Zlatne Gorice iz Varaždin Brega, čime se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 70 restorana s Michelinovom preporukom.

Recept za hit-kruh koji uvijek uspije možete pogledati u videu:

– Iznimno smo ponosni što Hrvatska od danas ima ukupno sedam restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom te što su se Novalja i Korčula pridodale hrvatskim destinacijama koje se mogu pohvaliti autentičnom i iznimno kvalitetnom gastronomskom ponudom. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a Hrvatska je zemlja vrhunske gastronomske ponude koja u današnje vrijeme postaje sve važniji motivom dolaska, ali i povratka gostiju u destinacije – komentar je direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića koji je prvi čestitao vlasnicima i djelatnicima restorana Boškinac i LD Terrace.

– Joooj, pitajte me sutra prekosutra što mislim i kako se osjećam... Više se i ne javljam na telefon, sad sam se slučajno javio... Preomotivan sam, slavim. Palača je u preuređenju, počinjemo raditi sredinom travnja, tako da se još malo možemo opustiti. Sretan sam, ocjećaj je neopisiv - kaže nam raspoloženi chef korčulnskog restorane LD Terrace Marko Gajski, 35-godišnjak porijeklom iz Nove Gradiške. - Ali, baka mi je s Brača tako da ipak imam veze s Dalmacijom - smije se naš sugovornik.

Njegov kolega iz Boškinca, nagrađeni chef Matija Bregeš, pak, u velikom je poslu, restoran je pun, a puno je i rezervacija za večeru, ali nalazi vremenu za razmijeniti koju rečenicu.

- Ponosan sam, sretan, osjećaj je odličan. Ne, neće mi Michelinova zvjezdica predstavljati stres i pritisak. I dalje ćemo u kuhinji raditi najbolje što znamo kao, uostalom, i dosad. Mi kroz hranu i piće nudimo doživlja, priču, a kad se radi s ljubavlju prema poslu onda dođe i potvrda - prezadovoljan je 29-godišnji Matija, koji je, inače, iz Pušće kod Zaprešića, ali najmanje vremena provodi tamo, jer u Boškincu radi deset mjeseci, a onda obavezno još jedan mjesec na usavršavanju u nekom vrhunskom eruopskom restoranu.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da je gastronomija danas sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani.

– Upravo zato ćemo posebnu pozornost u sljedećem strateškom razdoblju posvetiti enogastronomiji, povezivanju proizvođača i ugostitelja te jačem brendiranju i dodatnom pozicioniranju Hrvatske kao nove gastroikone Europe – poručio je ministar Cappelli.

Oni koji utiru put prema poziciji Hrvatske kao europske gastromeke danas ne mogu biti sretniji.

– Jako smo sretni i ponosni – reći će vlasnica paškog hotela i restorana Boškinac Mirela Suljić. – Supruga je vijest zatekla na putu, nazdravit ćemo sa svim zaposlenima čim on stigne. Ovo nam je veliko priznanje i potvrda da idemo u dobrom smjeru. Otkako smo 2003. otvorili hotel i restoran, imamo isti san kad je u pitanju hrana. Odlučili smo se za kreativnu otočku kuhinju jer smatram da otok Pag, ali i cijela Lika obiluju proizvodima koji su bogomdani za kreativno kuhanje. Od samog početka smatrali smo da gostima koji danas putuju po cijelom svijetu moramo ponuditi nešto različito i specifično za kraj u koji su došli. Obilje koje naša regija ima velika je inspiracija za stvaranje jela, a naš chef Matija Bregeš, koji je s nama petu godinu, odlično razumije tu filozofiju, sjajno kuha i naši snovi postali su stvarnost – uzbuđeno nam je rekla gospođa Mirela koja kaže da je posebno veseli što im na Michelinovoj zvjezdici među prvima čestitaju njihovi gosti. – Zvali su nas već i naši gosti iz Slovenije koji svake godine dolaze k nama. Nema ljepšeg nego kad sreću možemo podijeliti s njima.

 | Autor : Dino Stanin/PIXSEL Foto: Dino Stanin/PIXSEL

Ništa manje uzbuđenje ne vlada ni u Palači Lešić Dimitri na Korčuli. Direktorica marketinga Ivana Pačić Unković priznaje da je najzahtjevniji dio posla u pozicioniranju na tržištu bilo postići visoku kvalitetu kuhinje. Svjetski poznati gosti, od Novaka Đokovića do Penelope Cruz, nisu se žalili, ali, reći će naša sugovornica, stvari su do kraja sjele na mjesto tek otkako za chefa imaju Marka Gajskog.

 | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Naša kuhinja takozvana je moderna mediteranska, a temelji se na tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji, lokalnoj hrani i sezonskim namirnicama. Inače, već smo imali Michelinovu preporuku, kao još dva ugostiteljska objekta na Korčuli, restoran Filipi u starom gradu i Konoba Mate u Pupnatu. Već smo se time počeli profilirati kao ozbiljna gastrodestinacija, a s Michelinovom zvjezdicom postat ćemo prava gastromeka Jadrana – ponosno uime chefa i cijelog time Palače Dimitri Lešić govori Ivana Pačić Unković.

 | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Savjeti slastičara Maslinovo ulje i ružmarin? Slastičar otkriva trikove za savršene palačinke uspiju svaki put Kad se rade krafne, ne otvaraju se ni prozori ni vrata, a evo i zašto Treba proslaviti Danas je međunarodni dan pizze, a ovo su neke činjenice koje niste znali
Poslije potresa bojali ste se oprati kosu ili otuširati? Psihologinja otkriva pozadinu takvog stanja
Vozi eko
VOZI EKO
Odgađa se edukativni projekt Vozi eko
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.