Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Ovo su četiri zanimanja koja najviše ugrožavaju brakove

Statistički podaci pokazali su da radno vrijeme, stres, razdvojenost i okruženje na poslu ključni su za opstanak brakova i veza
17. siječnja 2018. u 17:02 7 komentara 68924 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Stres, radno vrijeme koje traje i više od deset sati i dugotrajna razdvojenost od životnih partnera svrstali su pojedina zanimanja na sam vrh onih u kojima su najčešće rastave braka. Osim toga, među ljudima koji se bave tim zanimanjima zabilježen je i visok postotak nevjere.

razvod Kome prijeti rastava? Rizični brakovi mlađih od 25 i ako je žena obrazovanija

Pokazuju to podaci američkog statističara Nathana Yaua koji je objavio rezultate istraživanja temeljene na petogodišnjim podacima američkog nacionalnog ureda za statistiku (United States Census Bureau). Istraživanje koje je Yau objavio pokazalo je da su neka zanimanja posebno opasna za održavanje brakova i veza, a među njima su četiri iskočila u prvi plan kao najopasnija.

Na prvom su mjestu barmeni ili konobari čijih čak 52,7 posto veza ne uspije opstati. Istraživanje je pokazalo da je glavni razlog zbog kojeg veze i brakovi konobara i barmena propadaju radno vrijeme i okruženje. Naime, oni koji su u vezi s osobom koja se bavi tim zanimanjem u večernjim su satima uglavnom sami jer njihov partner u to vrijeme radi. Osim toga, posao sa sobom nosi brojne kontakte s drugim ljudima, često pod utjecajem alkohola, što zna rezultirati preljubima.

Na drugom mjestu prema američkim statističkim podacima nalazi se zanimanje stjuarda odnosno stjuardesa među kojima 50,5 posto veza doživi krah. Uzrok najviše leži u tome da su stjuardi i stjuardese puno vremena na putu pa njihovi partneri u konačnici više ne mogu podnijeti toliku razdvojenost.

Čak 50,1 posto rastava zabilježeno je i među građevinskim radnicima, što se pripisuje velikoj fizičkoj iscrpljenosti koja često utječe i na psihu pojedinaca pa dolazi do pomanjkanja komunikacije i kvalitetnih odnosa među partnerima.

Na četvrtom je mjestu zanimanja najopasnijih za veze i brakove, pomalo iznenađujuće, rad u pozivnom centru.

Osobe koje tamo rade na drugoj strani linije često imaju osobe koje su negativno nastrojene i čije pritužbe slušaju pa svoje frustracije donose kući, što rezultira s 49,7 posto rastava. 

Galerija: Ljubavi i brakovi ovih parova djelovali su bajkovito, a pretvorili su se u noćnu moru

1 / 12
Brak Vlatke Pokos i Josipa Radeljaka DIkana počeo je kao bajka, a završio kao noćna mora. Oni nisu jedini par čija se bračna sreća pretvorila u pakao. Prisjetimo se i drugih brakova.
vjenčanje OBRAT Građanski brakovi pretekli crkvene seks Uf... Ovo su greške u seksu zbog kojih se raspadaju brakovi Par tipka na mobitelima Spriječite Ovo su najčešći razlozi zbog kojih pucaju brakovi
BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • deda1234:

  Nisu zanimanja kriva!

 • ilijan1a:

  Nabijali si sve sektore sam politike i športa a tamo znamo da ni nema brakova. Tko koga stigne tako ga i kreše...

 • Avatar nula
  nula:

  Ove na fotki nisu zenske.