Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slažete li se?

Ovo je i službeno najružnija boja na svijetu. Doznajte kakve veze ima sa zdravljem

Boje
Foto: Thinkstock
1/2
07.06.2016.
u 09:00

Riječ je o smeđe-zelenoj nijansi, mješavini maslinasto zelene i kaki boje, koja je dobila brojne 'epitete' poput boje prljavštine, taloga pa čak i smrti.

Neki vole toplije nijanse, neki hladnije, ali sada su znanstvenici došli do odgovora koja je i službeno najružnija boja na svijetu. 

Tu "neslavnu etiketu" dobila je boja čiji je službeni naziv i Pantone 448C ili opaque couché.

Riječ je o smeđe-zelenoj nijansi, mješavini maslinasto zelene i kaki boje, koja je dobila brojne 'epitete' poput boje prljavštine, taloga pa čak i smrti.

Ako se pitate zašto je upravo sada ta boja došla u centar pozornosti, znanstvenici daju odgovor: Mogla bi pomoći pušačima u prestanku pušenja. 

Australska vlada angažirala je istraživačku agenciju 'GfK' da kreira odbojni dizajn kutije cigareta koji bi trebao biti jedinstven za sve duhanske tvrtke. Stručnjaci su puna tri mjeseca  istraživali i došli do zaključka da najnegativniji efekt može postići upravo opaque couché boja koja, u kombinaciji s upozorenjima na opasnosti za zdravlje, ima posebno negativan efekt na promatrače i konzumente duhanskih proizvoda.

U užem krugu za najneprivlačniju boju našle su se i boja limete, bijela, bež, tamno siva i boja senfa, ali i tamno smeđa koja je prva ispala iz konkurencije jer previše podsjeća na mnogima najdražu slasticu - čokoladu.

 

 

Komentara 1

MK
mira.kudrnacek
18:28 08.06.2016.

koje je stoljeće? bi li bilo vrijeme prestat etiketirati boje i stvari oko nas povijesnim budalama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije