Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO IZBJEGAVATI

Ovih 6 namirnica može biti jako loše za vaš mozak

sladilo
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
14.08.2016.
u 15:24

Konzumacija nekaloričnih zaslađivača mijenja bakterije na način koji utire put za dijabetes tip 2, a dijabetičari imaju četiri puta veći rizik za dobivanje Alzheimerove bolesti

Često čujete o hrani koja je dobra za mozak, poput bobičastog voća i lososa. 

Postoji, naravno, i druga strana - hrana koja je loša za mozak te, kažu stručnjaci, može dovesti čak do Alzheimera.

Portal Prevention donosi šest namirnica koje trebate izbjegavati ako vam je stalo do mozga, prema savjetima više liječnika:

1. Umjetna sladila

Izraelski znanstvenici lani su pokazali da konzumacija nekaloričnih zaslađivača mijenja bakterije na način koji utire put za dijabetes tip 2. A dijabetičari imaju četiri puta veći rizik za dobivanje Alzheimerove bolesti. Naime, dijabetes vas čini manje osjetljivim na inzulin, što dovodi do rasta šećera u krvi, što pak dramatično povećava rizik od degeneracije mozga.

2. Riba s visokim udjelom žive

Živa se posebice nalazi u velikim ribama koje duže žive pa je više akumuliraju. Živa posebno utječe na mali mozak, dio mozga koji nadzire ravnotežu, koordinaciju i vid. Ribu sa živom možete jesti, ali ne više od jednom tjedno, ili u manjim količinama poput sushija.

3. Gotovi kolači i tijesto za pizzu

Ovakvi proizvodi česti koriste trans-masti za teksturu. Trans-masti su većinom zabranjene, ali mogu se naći u nekim proizvodima ako im ima malo. A te masti mogu dovesti do smanjenja mozga, upale, čak i oštećenja pamćenja.

4. Zašećerena pića

Takvi sokovi su problematični jer se čini da moždani sustav za regulaciju težine ne kompenzira točno njihove kalorije. Dokazi ukazuju na to da zašećereni napitci ne smanjuju glad kao kruta hrana s istim brojem kalorija, zbog čega jedemo više nego što bismo trebali.

5. Gluten

Liječnica Kelly Brogan kaže da je prehrana bez glutena kod njezinih pacijenata dovela do svega od jasnijeg razmišljanja preko ravnih trbuha do ponovnog rasta kose. Gluten je u modernoj hrani, objašnjava, hibridiziran i pun imuno-stimulatornih bjelančevina, šprican otrovima i procesuiran u hranu s genetski modificiranim sastojcima i šećerom.

6. Procesuirana hrana

Najbolje je takvu hranu izbjegavati, uključujući brzu hranu i gazirane sokove. Često sadrže trans-masti, a i visoke razine šećera i drugih umjetnih sastojaka.

>> Na slatkiše i slatka pića uvesti viši porez i zabranu reklamiranja

Komentara 5

DZ
dalmatinac-zg
17:00 14.08.2016.

Nisam doktor,ali polazim od pretpostavke da nam je Bog ostavio nadohvat ruke ono sto je najbolje,a ujedno najeftinije za nas. Dakle,cista voda (pice,i tusiranje bez šampona cime se cuva ph i zastita koze),blitva,srdele (ima sve potrebno za organizam a najjeftinija je),jabuke,smokve,masline. Ocat kao dizenficijent povrsina i kao dodatak jelu izvrstan za luznatost tijela.Cesnjak kao nenadmasni antibiotik.Domaci sir kao izvor bjelancevina. Bijelo brasno,bijeli secer izbjegavam kao i sve sto "tovi" tijelo. Tijelo voli kiselkasto ( kefir domaci,kiseli kupus tj "zelje"...) Izbjegavam konzerve i nitrat u njima kao i sve mjesano meso. Casa crnog vina uz rucak. Zdravi i veseli bili. Nisam doktor.. P.S ne treba mi viagra

IP
ispeci.pa.reci
21:06 14.08.2016.

pojedini novinari VL-a štete mozgu i njihovi članci

FR
franjom18
06:38 15.08.2016.

opet reklama,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije