Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Otkrivamo: Kako se riješiti plijesni sa svake površine

Plijesan se može zavući među knjige, odjeću, obuću i zidove. Nije nimalo poželjna pojava u domaćinstvu
24. rujna 2022. u 07:50 28533 prikaza
Borba protiv plijesni
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Plijesan nisu ništa drugo nego gljivice. Iako mogu biti pozitivne na nekim prehrambenim proizvodima poput određenog vrsta sira, nimalo nisu dobre u domaćinstvu. Zbog visoke vlažnosti, mogu se pojaviti u gotovo svim prostorijama našeg doma: zidovima, obući, odjeći, pa čak i knjigama. Iako se mogu činiti bezopasnima, itekako mogu naštetiti čovjekovu zdravlju.

Zato je nužno znati ne samo prepoznati plijesan, već i adekvatno intervenirati onda kada je to potrebno.

Provjerite sustav grijanja u vašem domu

Nepravilno grijanje doma, puknuće cijevi i visoka stopa vlage idealni su za stvaranje nezdrave plijesni. Ona može biti štetna po zdravlje, izazivajući niz simptoma poput otežanog disanja, bolova u grlu ili kašlja, a posebice za osobe s imunološkim problemima.

Kada biste plijesan dodirnuli, bilo bi to vrlo neugodno iskustvo. Zato, valja paziti da s tim gljivicama ne spavate i redovito ne boravite u vašem svakodnevnom prostoru. Za početak, važno se je držati nekoliko osnovnih pravila u borbi protiv plijesni.

Redovito prozračite prostore - Otvarajte prozore nekoliko puta dnevno kako bi zadržali ravnotežu između vanjskog i unutarnjeg zraka.

Vodite brigu o kvalitetnom grijanju prostora - kako temperatura ne bi imala velike oscilacije i vlažni zidovi uzrokovali gljivice koje proizvode plijesan.

Provjerite jesu li vam instalacije u redu – Prekomjerna količina vlage koja se skuplja uglavnom na namještaju vrlo je pogodna za stvaranje plijesni.

Oslonite se na ventilacijske sustave - Kod kuhanja i isparavanja vode, koristite ventilaciju i kuhinjsku napu, a vrata kupaonice ostavljajte otvorena najmanje 15 minuta nakon tuširanja.

Samostalna borba protiv plijesni

Borba protiv plijesni | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Najprije pokušajte prirodnim putem pobijediti plijesan. Možete primjerice pokušati s domaćim sprejom protiv plijesni iz kućne radinosti. Napravite emulziju od ¼ šalice izbjeljivača i dvije šalice tople vode. Ulijte je u raspršivač i raspršite po zidu pa nakon desetak minuta očistite četkom ili spužvom. Ako plijesan ne nestane odmah u prvom pokušaju, pričekajte pola sata pa ponovite postupak. U emulziju možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande kako bi uklonili neugodan miris izbjeljivača, a lavanda uz miris pomaže i u dezinfekciji jer sprječava širenje gljivica.

AKCIJA! JESEN BEZ PLIJESNI

Udisanje svježeg zraka je uvijek u trendu, a tvrtka Lunos potiče taj trend te je za svoje kupce pripremila posebnu akciju tijekom rujna – čak 20 % popusta na kupnju ventilacijskog sustava. Iskoristite priliku i dočekajte jesen spremni!

 

No, problematika leži u tome što ovakva borba protiv plijesni nije dugotrajno rješenje. Naime, pokazalo se da se plijesan putem prirodnih sredstava ponovno pojavljuje. Želite li trajne rezultate, morat ćete potražiti profesionalna rješenja.

Stara izreka kaže da bismo se riješili neprijatelja, potrebno ga je dobro upoznati. Poznato je da je plijesan vrsta gljivica i da obitava u vlažnim prostorima, no postoje i neke manje poznate činjenice o plijesni. Tako je manje poznato da se plijesan pojavila puno prije ljudske vrste, točnije, prije čak 200 milijuna godina. Pojedine vrste plijesni mogu uništiti ciglu, žbuku, pa čak i beton. Najotrovnija je žuta plijesan koja utječe na hranu i proizvodi najjači aflatoksin. Može opstati čak i u radioaktivnim područjima. Primjerice, ispod sarkofaga 4. energetske jedinice nuklearne elektrane Černobil nalazi se ogromna količina plijesni. Na mjestima gdje je pojačano pozadinsko zračenje, ono je najgušće.

Potražite stručnu pomoć

Ako samostalna borba protiv plijesni ne funkcionira u vašem slučaju, te vam je dosta plijesni koja će se vratiti, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Pod time se ne misli na skupe majstore ili neke skupocjene zahvate. Rješenje je u modernoj tehnologiji, odnosno najmodernijim ventilacijskim sustavima LUNOS.

Ova moderna tehnologija predstavlja najučinkovitiju borbu protiv plijesni. cjenovno je pristupačan i iznimno jednostavan za montažu. Zbog svoje je jednostavnosti prikladan za montažu u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnju. Da biste montirali sustav, ne morate ugraditi cijevi, zbog čega je montaža brza i ne zahtijeva veće intervencije u stanu.

Borba protiv plijesni | Autor : Lunos Foto: Lunos

Ugradnja njemačkoga ventilacijskog sustava LUNOS omogućit će stalni dotok svježeg zraka u vaš stan, dok će se potrošeni neprekidno odvoditi ventilatorskom jedinicom izravno kroz kanal ili vanjski zid. Tako ćete smanjiti količinu vlage u prostorijama i spriječiti nastanak plijesni na zidu, kondenzata i neugodnog mirisa – ukratko, sebi i svojoj obitelji poboljšat ćete kvalitetu stanovanja. Svi LUNOS elementi imaju ugrađenu zaštitu od buke i alergija. Antialergijski filtar je periv i ne treba ga mijenjati. Ventilacijski sustav LUNOS radi 24 sata dnevno, gotovo je nečujan, troši iznimno malo energije te ujedno uštedi do 30 posto više energije u odnosu na prozračivanje putem prozora. Više detalja možete vidjeti na poveznici.

Sadržaj nastao u suradnji s LUNOS Hrvatska

Pneumatici automobila
SIGURNA VOŽNJA
Znate li voziti po bljuzgi: Ove znakove upozorenja ne smijete zanemariti
CVH
ZIMSKA VOŽNJA
Ovo svi zaboravljaju: Nije ni čudno da da će vas automobil izdati