Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oprez, opasna hrana može se naći i na vašem stolu!

tuna
25.02.2010.
u 09:00

Iz različitih razloga ove su namirnice uvrštene na popis onih koje treba označiti kao “opasne”.

Iako ćete najprije pomisliti na namirnice bogate kolesterolom ili nezdrave obroke poput onih u restoranima brze prehrane, hrana koja se našla na popisu “opasne hrane” tamo je dospjela iz drugih razloga. Neke su namirnice neprikladnog oblika, neke su opasne zbog bakterija koje se na njima lakše nakupljaju, neke se ne smiju jesti u prevelikim količinama. Američki stručnjaci svake godine objavljuju popis opasne hrane pa, iako se na popisu često nalaze slične namirnice, svake se godine uvedu i nove, na temelju novih spoznaja.

Toksini vrebaju

No pored namirnica navedenih na ovom popisu, trebalo bi istaknuti i još neke namirnice koje često ne doživljavamo kao opasne.

- Valja naglasiti toksičnost pojedinih namirnica kod osjetljivih osoba, a naročito kod djece - ističe nutricionist Nenad Bratković.

- Tako su među najopasnijim tvarima tzv. mikotoksini (toksini koje proizvode razne gljivice na nekom supstratu-hrani). Na primjer, okratoksin može biti jako opasan ako se nađe na žitaricama, suhim grožđicama, grožđu i slično. Aflatoksin je jak mikotoksin i karcinogen koji može kontaminirati kikiriki, kukuruz, pistacije i začine.

Oprez s alergenima

Tu su i namirnice koje nisu opasne, ali mogu dovesti do zdravstvenih poteškoća u određenim slučajevima. takva je stvar, ističe Bratković, sa sirevima s plemenitom plijesni, koji svoju specifičnu aromu duguju djelovanju određenih bakterija i plijesni.

- Osobama kojima je oslabljen imunitet takvi sirevi mogu prouzročiti određene zdravstvene poteškoće, pa čak i trovanje, odnosno intoksikaciju.

Opasnost vreba i iz nepravilno steriliziranih konzervi u kojima se može stvoriti botulin, jedan od najjačih bioloških otrova.

Osim toksina važno je istaknuti opasnost alergena, koji mogu izazvati šok organizma.

- Neke namirnice poput orašastih plodova (lješnjaci, bademi) te soje mogu djelovati čak izrazito alergeno ako se pravodobno ne reagira. Stoga je obveza na deklaraciji prehrambenog proizvoda naznačiti da hrana sadrži tragove kikirikija, orašastih plodova ili soje - upozorava Bratković.

Da na toksine možemo naletjeti baš svugdje, pokazuje primjer sjemenke koja se nalazi unutar koštice breskve ili marelice, a koju često djeca kušaju tek toliko da bi vidjeli kakvog je okusa. Ta sjemenka sadrži, naime, cijanidne spojeve koji su toksični.

“Opasnom hranom” može se svakako proglasiti i, dodaje Bratković, industrijski dobivene slatkiše, gumene bombone, gazirana pića koji polako, ali sigurno ugrožavaju zdravlje. Iako je teško redovito kontrolirati sve što unosimo u organizam, nije zgorega izbjegavati ono na što možete pripaziti.

Hot dog
Sporan je oblik, a ne kvaliteta, jer američki pedijatri tvrde da može dovesti do gušenja djeteta, što je neobičan kriterij.

- Hrana na našim policama prolazi kontrolu zdravstvene ispravnosti pa mjesta panici nema.

Rabarbara
Nije česta kod nas, ali je sve popularnija. Posebno se koristi za pite i kolače. Iako je stabljika, prema nekim podacima, čak ljekovita, listovi su u većim količinama otrovni, pa ih se tako ne bi trebalo konzumirati.

Kikiriki
Nije opasan sam po sebi, osim ako niste alergični na njega, a u tom slučaju može biti i smrtonosan. Slično je i s drugim orašastim plodovima koji mogu izazvati alergijsku reakciju, pa ih treba istaknuti na deklaraciji.

Zeleno lisnato povrće
I ostalo zeleno lisnato povrće često izaziva pojavu virusa ako nije dobro oprano.

- Ne bih se složio oko zelenog povrća, koje ionako premalo unosimo, pa da se stekne negativan dojam. Svakako treba dati prednost domaćoj ili organskoj hrani, koja je uzgajana u kontroliranim uvjetima.

Gljive
Oprezno s njima, tu su iz poznatih razloga - nije lako znati koje su otrovne.

- Prilikom branja gljiva treba konzultirati stručnjaka ili pak valja brati ili kupovati one poznatije (vrganji, bukovače, šampinjoni i slično).

Tunjevina
U velikim količinama - Velik unos ribljih obroka zabranjen je (ili potpuno ograničen) kod trudnica, jer one mogu potjecati iz industrijski nečistih voda te sadržavati znatno više žive i teških metala od ostalih namirnica.

Ključne riječi

Komentara 7

BO
bomba
09:26 25.02.2010.

Odavno u Americi Nikotin nije No1 uzročnik povečanju oboljelih, nego hrana. Još malo i ljudi će biti sintetički.

Avatar Castro
Castro
09:45 25.02.2010.

Sto sve jedemo i unosimo u sebe , ni sami nismo svjesni toga a mozda je i bolje da ne znamo. Cinjenica je da je sve postalo \"umjetno\" i da nemamo sanse izbjeci sve to, dio smo toga i kako god pokusali paziti sto kupujemo , nemoguce je izbjeci ono neprirodno.

OB
-obrisani-
02:49 27.02.2010.

http://www.youtube.com/watch?v=MKl56BIFYbQ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije