Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASKOŠ NA STOLOVIMA

Opatijski restoran Bevanda u samom je vrhu hrvatskog ugostiteljstva

restoran Bevanda
Foto: Studio Conex
1/9
17.12.2016.
u 21:40

Renomirani lokal dobitnik je ovogodišnje nagrade za najbolji hrvatski restoran; u povodu toga upriličili su večeru za novinare, a novi chef Damir Tomljanović predstavio je jelovnik za sljedeću godinu

Godinama već opatijski restoran Bevanda u samom je vrhu hrvatskog ugostiteljstva. Ovaj elitni lokal u srcu Opatije, tik do mora i uz šetnicu, plijeni pozornost i ekskluzivnim izgledom, interijerom, i vrhunskom ponudom. A u sklopu objekta je i luksuzni hotel.

Sve ovo potvrđeno je i ovogodišnjom nagradom za najbolji hrvatski restoran i drugim mjestom u kategoriji najboljeg luksuznog hotela, osvojenima na Danima hrvatskog turizma. U povodu toga pripremili su svečanu večeru za specijalizirane enogastro novinare; organizator je bila tvrtka Studio Conex Borisa Lešića. Tom prigodom novi glavni kuhar restorana Damir Tomljanović predstavio je svoj koncept priprave jela i novi jelovnik za sljedeću godinu. (On je inače karijeru počeo u crikveničkom Internationalu).

Foto: Studio Conex

Dominantne su izvorne, regionalne namirnice, iz okolice: vrhunska jadranska riba, dobavljena od domaćih ribara, pripremljena u tzv. raw baru, prvom u Hrvatskoj, i ostale namirnice lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, orijentacija je novog chefa. Večera je bila doista raskošna, nizali su se sljedovi, jedan bolji od drugog – a večera je potrajala tri sata. Okupljeni su gosti, među ostalim, imali priliku kušati sirove dondole, sirovi i marinirani škamp s mousseom od gusje jetre, kao i carpaccio i sashimi od svježe ulovljene jadranske ribe.

Restoran Bevanda ove godine je na Danima hrvatskog turizma na Braču nagrađen za najbolji hrvatski restoran i drugim mjestom u kategoriji najboljeg luksuznog hotela. Nedavno je primljen i u elitno društvo udruge Jeunes Restaurateurs D'Europe, a Miroslav Matić, glavni konobar, primio je nedavno od Turističke zajednice Kvarnera nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu, za najboljeg konobara.

I vina – a o njima je glavnu brigu vodio njihov poznati sommelier Klaudio Jurčić - odgovarala su prigodi, piće dobrodošlice bili su Tomčev Millennium i Peršurićev Misal, degoržiran tek na domjenku. Uslijedilo je posebno iznenađenje, Dom Perignon 2006., čiji su oni ambasadori za Hrvatsku. Uz večeru krenulo se s Kozlovićevom malvazijom iz 1997., iz restoranske zalihe, vino je bilo još vrlo živo, finih tercijarnih aroma. Uslijedila su dva vina iz amfora – Tomčev chardonnay i Šemberov rajnski rizling. A do kraja večeri: Claijeva malvazija Sveti Jakov 2007., Dingač Kiridžija 2005., Dingač Bura 2007., Imperator 2012., Brombonero Clai 2009., Chateau Smith Haut Lafitte 2012. i Chateau Brane Cantenac 1979.

Spomenimo i da je Restoran Bevanda ove godine primljen u elitno društvo udruge Jeunes Restaurateurs D'Europe, a Miroslav Matić, glavni konobar Bevande primio je nedavno od Turističke zajednice Kvarnera nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu, za najboljeg konobara.

Komentara 1

DU
Deleted user
00:32 18.12.2016.

Taj restoran vrlo cesto zjapi prazan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije