Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trovanje hranom

Opasnost za zdravlje: Ne perite sirovu piletinu prije pripremanja

pileća prsa
Foto: Shutterstock
16.06.2014.
u 11:19

Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke

Perete li piletinu prije kuhanja ili pečenja?

Nemojte to više raditi, upozoravaju stručnjaci ukazujući na povećanu opasnost od širenja bakterije odgovorne za trovanje hranom. Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. 

Ustanovili su da dvije petine osoba sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu.

Trovanje se uglavnom manifestira kao bol u abdomenu, teški proljev i povraćanje. U nekim slučajevima može voditi do sindroma iritabilnog crijeva i Guillain-Barréova sindroma, navodi The Guardian.

Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću.

Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

>>Što možete jesti, a što ne nakon isteka datuma 'najbolje upotrijebiti do...'

>>Ovo je 9 razloga zašto biste trebali jesti krumpir

Komentara 28

ZD
Zdeslav
12:03 16.06.2014.

Ja živo pile, pa u lonac, što je sigurno-sigurno.Neće on meni prljat sudoper!

Avatar abakus
abakus
12:04 16.06.2014.

Glupljeg teksta već dugo nisam vidio...

SE
selbivoje
13:29 16.06.2014.

ja sam sklopio ugovor sa mojim pilicima, napravio sam im i bazen, prije pripreme skacu u bazen, a potom u lonac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije