Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Nova studija: Probleme sa spavanjem ublažavaju sladno mlijeko u prahu i 'noćno mlijeko'

Pixabay
12.10.2022.
u 06:00

Prema autorima istraživanja, 'noćno mlijeko' dobiveno noćnom mužnjom krava ima i anti-anksiozne učinke, a nakon što su ga dobile ispitivane su se životinje počele otežano kretati, zbog njegovog sedativnog učinka.

Iako većina jako dobro zna koliko je važan kvalitetan san, ne znaju svi i kako ga postići i izliječiti probleme i loše navike spavanja. Neke su studije tako pokazale da čak trećina Europljana spava manje od preporučenih osam sati, te da se i onima koji to postignu san remeti nekoliko puta tijekom noći.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Ipak, studije su pokazale i da nekoliko jednostavnih stvari može značajno popraviti san; a jedna od njih je i pijenje 'zlatnog' ili sladnog mlijeka.

Za one koji nisu upoznati s ovim napitkom, riječ je o mlijeku u finom svjetložutom prahu s blagim, orašastim okusom i mirisom i prirodnom slatkoćom. Izraz "slad" odnosi se na zrno (obično ječam), a dostupno je u mnogim običnim i većini trgovina zdrave hrane.

Iako je u prahu što mnogi doživljavaju kao nezdravo, ovo je mlijeko puno antioksidansa, vitamina i minerala; i to, kako piše britanska Zaklada za spavanje (Sleep Foundation), vitamina i minerala koji pomažu i snu, uglavnom zbog vitamina A i D za koje je već poznato da poboljšavaju san. Uz njih, sladno mlijeko sadrži i vitamin B12 koji pomaže u proizvodnji melatonina i tako regulira cikluse spavanja.

Male su studije u prošlosti već otkrile da sladno mlijeko pomaže kod isprekidanog sna, a sada je jedno novije istraživanje pokazalo da za probleme spavanja uz njega korisno može biti i tzv. 'noćno mlijeko'; mlijeko koje se dobiva noćnom mužnjom krava.

Naime spomenuto je istraživanje pokazalo da to mlijeko sadrži vrlo visoke razine triptofana i melatonina, pa skraćuje vrijeme potrebno za zaspati i produljuje trajanje sna.

Prema autorima istraživanja, to mlijeko ima i anti-anksiozne učinke, a otprilike jedan sat nakon što su ga dali životinjama one su se počele otežano kretati, s poremećenom ravnotežom; što pokazuje i njegove sedativne učinke.

Ti su učinci, objašnjavaju znanstvenici, slični učincima popularnog lijeka protiv anksioznosti, diazepama.

- I 'obično' je mlijeko dobar izvor triptofana; aminokiseline koja može pomoći pri spavanju, i može biti vrlo korisno onima koji se muče zaspati - rekli su za Express.

Triptofan je, dodaju, također poznat i kao 'hormon tame' jer je prekursor melatonina, no ne proizvodi se prirodno pa ga se u organizam unosi s raznim namirnicama.

Raniji odlazak na spavanje smanjuje rizik od depresije 23 posto

Komentara 1

ZA
zagi101
08:00 12.10.2022.

mlijeko opterećuje probavu i ne može povoljno djelovati na san

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije