Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Nosite potpuno ravne potplate? Evo zašto ste 'u opasnosti'

Balerinke
Foto: Shutterstock
19.02.2016.
u 11:45

Liječnici tvrde da je zdravije nositi ravnu obuću jer se u njoj noga opušta, ali posljednja istraživanja pokazala su da i nošenje cipela s ravnim potplatima može uzrokovati zdravstvene probleme

Dugo i često nošenje cipela s visokim potpeticama je seksi, ali može uzrokovati bolove u leđima i nogama. 

Nedavno se na bolove požalila i zanosna Beyonce, strastvena ljubiteljica štikli. I dok vi smjelo koračate na visokim potpeticama "pate" vaša koljena, leđa, kralježnica. Mnoge žene zbog ovakvih situacija u svojim torbama nose balerinke ili neke druge cipele s ravnim potplatom.

Ali, je li zaista dobra ideja uskočiti iz štikli u balerinke? 

Liječnici tvrde da je zdravije nositi ravnu obuću jer se u njoj noga opušta, ali posljednja istraživanja pokazala su da i nošenje cipela s ravnim potplatima može uzrokovati zdravstvene probleme. Sve je više primjera u svijetu u kojima se ljudi žale na bolne noge i ozljede zbog nošenja japanki i cipela s potpuno ravnim potplatima. 

Iako udobnije, ravne cipele mogu uzrokovati jaku bol stopala, bolove u potkoljenicama, leđima i artritis.

Osobe koje imaju problema s oticanjem gležnjeva, trebale bi nositi cipele s petom od dva do tri centrimetra jer na taj način potpomažu cirkulaciju krvi u nogama do gornjeg dijela tijela i smanjiti rizik od bolova u donjem dijelu leđa. POmažu i ravnijem držanju leđa te olakšava napetost u mišićima. 

Potpuno ravne potplate možete nositi sve dok je unutrašnjost cipele pravilno podstavljena, pojašnjava liječnica Prya Rathore, piše TOI. Gazište u unutrašnjosti cipele  mora biti mekana, dodaje, napominjujući da to vrijedi i za cipele s ravim ili visokim potpeticama. 

Hodanje u cipelama s petom jača mišiće zdjelice, napominju istraživači i dodaju da to pomaže i lakšem postizanju orgazma. 

>>Jednostavan način da zaustavite škripanje tenisica ili cipela

Komentara 3

JM
ja-ma
14:29 19.02.2016.

Hitno baciti par aviona štikli po Africi i Papua Gvineji.Ne vjerujem koje gluposti čitam?!

BR
Blade Runner
16:43 19.02.2016.

Jos jedno otkrivanje tople vode.

TO
toljaga22
17:52 18.02.2016.

Ženu u štikle odmah !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije