Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez kemikalija

Napravite sami sredstvo za odmašćivanje površina - od samo par sastojaka!

Shuttershock
14.04.2021.
u 07:00

Bijeli ocat koristite samo kao sredstvo za odmašćivanje na radnim površinama, i to neporoznim, poput metala ili stakla, a nemojte ga koristiti na granitnim pločicama

Više od godinu dana je prošlo od kad nas je pandemija prvi put zatvorila u domove, a u tom su periodu mnogi kod kuće kuhali više nego ikad prije - pa bi sve trebali dobro i očistiti, pogotovo masnoće nakupljene na kuhinjskim površinama, za šzo je idealno koristiti odmaščivać.

Odmašćivač je moćno sredstvo za čišćenje koje se koristi u bilo kojoj prostoriji, a najviše u kuhinji jer mu je glavna svrha uklanjanje masnoća, ulja i ostalih prljavština. Zbog toga su odmašćivači puno jači od univerzalnih sredstava za čišćenje, a imaju i više jakih kemikalija od tih sredstava s kojima se čiste prašnjave ili malo zaprljane površine.

Razlozi da sami napravite odmašćivač.

Formule za odmašćivanje obično sadrže sastojke kao što su:

- Etanolamini: povezuje ih se s astmom, mogu nadraživati i/ili nagrizati kožu, te izazvati respiratorne probleme poput kašlja-

- Alkil C12-16: dokazano je da taj spoj astmatičarima izaziva pogoršanje simptoma, a onima koji ne boluju od astme također uzrokuje slične simptome, te može iritirati kožu i oči.

- Propilen glikol butil eter: još jedno nadražujuće sredstvo za kožu i oči, a može uzrokovati i otežano disanje i kašalj.

- Mirise: Kad na etiketi vidite 'miris', ne možete znati koje ga sve kemikalije čine. Neke kemikalije koje se skrivaju pod pojmom 'miris' uključuju i alergene, nadražujuće za dišne ​​puteve, hormonske disruptore i kemikalije štetne za živčani sustav.

- Ne samo da izrada vlastitog sredstva za odmašćivanje može smanjiti izloženost štetnim kemikalijama, već je i ekonomski prihvatljivija, a potrebna su vam samo dva jednostavna sastojka koja vjerojatno imate: bijeli ocat i soda bikarbona (druga dva sastojka možete i ne morate koristiti).

Foto: Shuttershock

Sastojci:

- 1 šalica bijelog octa
- 2 žlice sode bikarbone
- Eterično ulje naranče ili limuna (nije obavezno)
- Kastiljski sapun (biljni sapun napravljen od 100 postotnog maslinovog ulja, vode i lužine)

Upute:

Za jako zaprljane površine:  

U maloj posudi izmiješajte 2 žlice sode bikarbone i 1 žličicu vode dok ne dobijete pastu. Za dodatnu snagu dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja naranče ili limuna - esencijalno ulje limuna često se koristi za uklanjanje ljepljivih naljepnica, a ovdje djeluje na isti način.

Rasporedite pastu po prljavoj površini. Neka odstoji nekoliko minuta, dok se ne osuši.

Lagano poprskajte ocat preko paste da se zapjeni. Ribajte mekom spužvom (nježno trljajte kako ne biste izgrebali površinu.

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Evo odgovora!

1/11

Za manje zaprljane površine:

Za lakše čišćenje jednostavno prskajte bijeli ocat na prljavo područje i pustite da odstoji nekoliko minuta, octena kiselina lako će ukloniti masnoću i prljavštinu. Prebrišite krpom od mikrovlakana ili mekom spužvom.

Miris octa brzo nestaje, ali ako ga želite ublažiti, u boci s raspršivačem razrijedite ocat s destiliranom vode, u omjeru pola - pola. 

Možete dodati i 8 do 10 kapi naranče, limuna ili omiljenog eteričnog ulja citrusa.

Za kuhinjsko posuđe i aluminijske površine:

Foto: Shuttershock

Prekrijte prljavo područje sa sapunom. Ostavite minutu, a zatim prebrišite vlažnom krpom.
Za teže prljavštine u posudi pomiješajte kastiljski sapun i sodu bikarbonu dok ne dobijete konzistenciju paste. Nanesite ga na, a zatim nježno izribajte površinu mekom spužvom ili krpom.

Na čemu koristiti odmašćivač

Bijeli ocat koristite samo kao sredstvo za odmašćivanje na radnim površinama, i to neporoznim, poput metala ili stakla, a nemojte ga koristiti na granitnim pločicama.

Također biste trebali izbjegavati aluminijske površine, jer ocat može uzrokovati mrlje, a mogao bi imati isti učinak na pribor od nehrđajućeg čelika, poput kuhinjskih noževa. Za ta područja upotrijebite kastiljski sapun.

Savjet

Bijeli ocat i sodu bikarbonu kombinirajte samo po potrebi i nemojte ih miješati i tako čuvati jer će se zapjeniti, piše Mind Body Green.

Mislili su da imaju sivi tepih dok ga nisu očistili! Bio je toliko prljav da je promijenio boju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije