Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. Hrvatskog festivala hrane i vina

Najveće eno-gastro okupljanje u regiji, Zagreb kao gourmet meka

2. Festival hrane i vina
03.04.2014.
u 16:04

Čak 300 izlagača, više od 80 sati programa, 40 kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih i inozemnih chefova održat će se u Areni iduća tri dana

Svi koji u svijetu hrane i vina nešto znače okupili su se u zagrebačkoj Areni  na 2. Hrvatskom festivalu hrane i vina koji je otvoren danas i trajati će do nedjelje. Osim domačih proizvođača u goste su stigli  izlagači, vinari i restorateri iz susjednih zemalja, a poseban naglaasak je Talijanima koji su  jedni od pokrovitelja manifestacije.  Čak 300 izlagača i više od 80 sati programa,  čak 40 kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih i inozemnih chefova održat će se u Areni.

Posebnu pažnju privlače vrhunski chefovi Andreja Barbieri, Christian Cabalier i Branka Ognjenovića te goste iz inozemstva chefovi okićeni Michelinovim zvjezdicama Janez Bratovž, Renato Rizzardi i Gianluca Fustoa, najavila je direktorica Festivala Đurđa Protić

Za posjetitelje Festivala otvorena je mogućnost sudjelovanja i u vinskim radionicama, i to njih 13, na kojima će priznati sommelieri kao što su Jelena Šimić Valentić, Krešimir Hren, Mario Meštrović, Sandi Paris te mnogi drugi predstaviti autohtone hrvatske vinske sorte poput gegića, pošipa, grka, terana, babića, plavca malog te inozemne vinske sorte koje se uzgajaju na domaćem tlu poput crnog pinota. Također, na vinskim radionicama bit će predstavljeni i mnogobrojni gosti iz susjednih zemalja i regija kao što su vinari iz Hercegovine, Italije (Furlanija), Slovenije, Makedonije i Vojvodine. Jedan od ciljeva 2. Hrvatskog festivala hrane i vina je edukacija mladih naraštaja, svih onih koji su željni upoznati eno-gastro svijet, ali i aktivnih sudionika prehrambene industrije, stoga su organizatori pripremili i zanimljive teme okruglih stolova – Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora održat će predavanje i diskusiju o „Perspektivi proizvodnje hrane u RH.

Posjetitelji će zasigurno uživati i u eno-gastro predstavljanjima hrvatskih županija te njihovim blagodatima koje će ponijeti u Zagreb te predstaviti znatiželjnim ljubiteljima autohtone hrvatske kuhinje. Povodom svečanog otvorenja 2. Hrvatskog festivala hrane i vina, kratke govore održali su i gradonačelnik Milan Bandić kao partner Festivala, veleposlanica Republike Italije Emanuela D'Alessandro kao pokrovitelj Festivala te direktorica Festivala Đurđa Protić koja je uz slogan „Kušajte ljubav na stolu“ pozvala ljubitelje eno-gastro svijeta svih generacija da posjete Arenu Zagreb od 3. do 5. travnja te se prepuste kulinarskoj avanturi za pamćenje.

I  zagrebački gadonačelnik zavirio je u gastronomsku meku grada iduća tri dana te rekao: „Iznimno mi je drago što u Zagrebu imamo prilike na jednom mjestu vidjeti cijelu gastronomsku i enološku ponudu Hrvatske te također možemo gastronomiji i zahvaliti što je na jednom mjestu okupila i ujedinila politiku Republike Hrvatske. Radi se o vrlo vrijednom festivalu koji ove godine za partnera ima i Republiku Italiju, a vjerujem da će ovaj festival postati tradicija i s veseljem očekujem sljedeće godine još veći i bolji 3. Hrvatski festival hrane i vina.“

Iz programa 2. Hrvastskog festivala hrane i vina izdavajamo večeras u 19.30 sati premjera filma Dokumentarnog programa HTV-a „Dossier Zinfandel“. U petak, u  13.00 sati predstavlja se Turistička zajednica Istre  „Istra Aficionado“ kroz restorane Pergola, Stari podrum i Buščina, a u 15.30 sati nastupaju vinari Hercegovine. Pršutarima je namijenjeno subotnje prijepodne od 10.30  kada će klaster  predstaviti svoje proizvode.  

 Međimurske županije predstavlja se u subotu od 13, 30 sa  temom „Bajkoviti okusi Međimurja ususret Urbanova“, a  Slavonci  u 15.45 s temom  „Crna svinja Fajferica“ s degustacijama kulena od autohtone slavonske svinje

Pokrovitelji Festivalaod 3. do 5. travnja uz partnerstvo Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore,  je Republika Italija. Dnevna ulaznica iznosi 35,00 kuna, a trodnevna 90 kuna.  Ulaz za djecu do 10 godina je besplatan. 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije