Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slasna dilema

Može li pizza biti nešto drugo, a ne samo junk food?

Natjecanje pizza majstora u Prelogu
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/13
03.10.2014.
u 12:04

Sve je više pizza koje su kvalitetne, a time i zdrave, ali bolju prođu imaju one koje su, zbog lošijih sastojaka – jeftinije

Pizza u principu nije “junk food” nego jedan od najkalibriranijih obroka, naravno ako se dobro pripremi. S pravilnom količinom namirnica sadrži sve što bi jedan obrok i trebao sadržavati - smatra Loreena Meda, ljubiteljica fine hrane i osnivačica projekta GastroKomadi, koja je pizze ocjenjivala na svjetskom prvenstvu u Italiji.

U Prelogu u Međimurskoj županiji bila je predsjednica žirija na Pizza kupu, koji su organizirali DG - SPORT i G.E.T.- udruga za kulturu stola. Predstavile su se ponajbolje pizzerije u Hrvatskoj, a glavni cilj bio je pokazati da pizza ne mora biti “junk food”.

Pizza majstori pripremali su po jednu miješanu, capricciosu, i autorsku, s kojom su mogli pokazati veću kreativnost. Tomislav Oršić iz ludbreške pivnice Mejaši pred žiri je izašao s pizzom koju je nazvao “Pivnički kotač”, a napravio ju je od tijesta, domaćeg kečapa, Mozzarelle, šunke, kobasica, špeka, luka i svježe rajčice.

Zdravi sastojci

- Ovaj posao morate voljeti i znati ga raditi. Isto kao i s matematikom, ili shvatite ili ne. Pizza nije nezdravo jelo ako se kombiniraju zdravi sastojci - napominje Oršić. Dejan Plišo iz pizzerije O’Hara iz Malešnice pripremio je autorsku pizzu s filetima, cherry rajčicama, buffalo Mozzarellom, originalnim kaparima iz Italije i češnjakom, sve preliveno maslinovim uljem i pokriveno maslinama i bosiljkom.

- Gosti su u pizzeriji ispočetka naručivali klasične pizze s gaudom, no ubrzo su počeli prepoznavati kvalitetu i naručivali one s Mozzarellom. U Hrvatskoj ima dobrih pizzerija, ali bolje posluju i opstaju one lošije jer zbog nekvalitetnijih namirnica imaju jeftinije cijene - dodaje.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Za dobru pizzu najvažnije je tijesto, a potom sastojci. Najbolje su one iz krušne peći. Mario Kopejtko iz pizzerije Rošo iz Ivanić-Grada poigrao se s mariniranim pilećim prsima i tartarom, a od sastojaka je koristio još i šunku, gljive i sir.

Pizza može biti kompletno jelo, samo treba pogoditi dobru kombinaciju - dodaje. Kao bazu koristi i vrhnje umjesto rajčice.

- Jedna od pizza koje radim je Croatia, s dalmatinskim štihom, kao u pjesmi “Croatio iz duše te ljubim”, a radi se od Mozzarelle, kapara, pršuta i rikole s maslinovim uljem. Tu je i desertna pizza s makom, Mozzarellom, čokoladom i šlagom - nabraja.

Kako je IvanićGrad poznat i po bučama, tijekom sezone izrađuju i pizze s bučom, a kad nema svježih, u izradi koriste bučino brašno. Dodaju i bučine koštice te bučino ulje.

- Rezultati su bili bolji kod miješanih pizza, što nas je malo iznenadilo jer smo očekivali ozbiljniji i kreativniji pristup kod ovih autorskih - rekla je pri kraju natjecanja L. Meda. Iskusna ljubiteljica pizza savjetuje da se što više koriste lokalne namirnice.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

- Treba iskoristiti namirnice karakteristične za određeno podneblje. Postoji velik prostor za edukaciju, pa ako netko želi nešto naučiti o pizzama, Italija nije daleko. Oni imaju škole za pizzaiole, no u Hrvatskoj nemamo ništa sličnoga - ističe.

Osobno voli raznovrsnost, od obične margarite do pizze s kruškama, pancetom, rukolom i pršutom.

- Važno mi je da je pizza uravnotežena, bez previše sastojaka koji je ubiju. Najneobičnija koju sam ikad probala bila je samo s gorgonzolom, kruškama i bijelim dijelom slanine - otkriva.

>>Najpoznatiji lanac pizzerija Pizza Hut uskoro stiže u Hrvatsku

>>5 načina kako vas 'navlače' da kupujete više 'junk' hrane

Komentara 2

KI
-KIKKI-
01:52 05.10.2014.

Može, manje ulja, nemasniji sir, bez drugih gluposti koje većinom stavljaju i evo odmah zdravijeg i manje energetske vrijednosti obroka, to što ljudi izvode pa stavljaju pršut, kobasice i svašta je drugo!

DU
Deleted user
12:40 03.10.2014.

Užas! Pizza je pizza i ne može biti ništa drugo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije