Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinske priče

Mjesto iz snova postoji: Pogledajte kakva vas divota očekuje na svega nekoliko sati vožnje!

Arhiv vinarija Kabola
23.07.2020.
u 14:20

Poznata butik-vinarija Kabola između Momjana i Buja nezaobilazno je odredište zaljubljenika u vrhunska vina, ali i u skladan odnos prirode i arhitekture. Njihova vina imaju naglašenu ekskluzivnost, poseban pečat, o njima se priča, u njima se uživa… Vina Kabola odražavaju hrabrost, inovativnost i ljubav prema tradiciji.

Volite li vinske klasike? Oni ne nastaju preko noći, stvaraju se godinama, stoljećima… Iza njih je puno truda, pravi vinski virtuoz i topla obiteljska priča. Jednu takvu krije i Kabola, poznata butik vinarija između Momjana i Buja, nezaobilazno odredište zaljubljenika u vrhunska vina, ali i u skladan odnos prirode i arhitekture. Kada je 1891. obitelj djeda Ivana napunila prvu butelju odličnog momjanskog muškata, započela je ljubav obitelji Markežić prema vinu. Tradiciju ovog jednostavnog istarskog težaka koji je većinu života proveo u polju, masliniku i vinogradu nastavio je njegov sin Mario, a unuk Marino vina je doveo do savršenstva.

Foto: Arhiv vinarija Kabola
Vinarija Kabola danas je poznati vinski brend, ime je dobila po obiteljskom nadimku, a vina se piju u najboljim svjetskim restoranima. No skromnost i zahvalnost prema momjanskoj zemlji ostale su temeljne vrijednosti Marina Markežića, danas jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara.

Sljedeće godine Kabola će proslaviti 130 godina od svoje prve butelje?
Iako u arhivi još uvijek imamo jednu butelju obiteljskog momjanskog muškata iz 1891., godinom utemeljenja smatramo 1981. Tada je moj otac počeo nuditi prve butelje svoga vina u obiteljskom restoranu u Kremenju. Malvazija Vita, teran Moreto i muškat Re bila su stolna vina jednostavnije proizvodnje – jer za nešto ozbiljnije trebali smo najmanje deset hektara vinograda za jednu sortu, a to je osamdesetih bilo nemoguće. Danas Vinarija Kabola ima 20 hektara vinograda i godišnje proizvede oko 100 tisuća boca vina.

Foto: Arhiv vinarija Kabola

Dok se niste sasvim posvetili vinarstvu, nastavili ste obiteljski posao i vodili restoran koji je u to vrijeme bio prava avangarda. Priča se da se u vašem restoranu pojeo najveći istarski tartuf.
Istina je, najveći bijeli tartuf iz Guinnessove knjige rekorda, koji je pronađen u Motovunskoj šumi 1999., kupio sam na dražbi i pojeo se u našem restoranu. Naša se kuhinja od prvog dana temeljila na tartufima i autohtonim jelima poput fuža, pljukanaca, njoka, boškarina… Iznimno nam je važna bila kvaliteta namirnica, vodili smo računa da sve bude svježe i sezonsko. I danas su mi najdraža jednostavna istarska jela, a ugostiteljstvo je moja velika ljubav i traži stopostotni angažman. Nažalost, više nemam vremena za taj prije svega kreativan posao jer sam s obitelji u potpunosti posvećen vinu, a mnogo je posla u vinogradu i podrumu.

Foto: Arhiv vinarija Kabola

Nekada avangarda u ugostiteljstvu, danas u vinarstvu. Prvi ste u Hrvatskoj počeli s njegovanjem vina u amforama.
Oduvijek sam duboko vjerovao da malvazija ima izniman potencijal i da se od nje može napraviti ozbiljno vino koje dugo traje pa smo prvi počeli s duljim maceracijama. Macerirana vina su kompleksnija, elegantnija, s dugim završetkom. Kupili smo amfore u Gruziji izrađene od posebne vrste gline i postavili ih u dvorištu naše vinarije. U njima je grožđe u kontaktu s talogom šest mjeseci. Na tržište je izišla prva malvazija amfora berbe 2005., a naše malvazije iz amfore izlaze svake tri godine na tržište jer upravo toliko treba vinu za eleganciju, punoću i novu dimenziju. I naš teran iz amfora daje iznimne rezultate.

Što je za vas vino?
Vino je stil života, s njim se živi, diše, osluškuje ga se, neraskidivi je dio naše istarske tradicije, odraz je karaktera vinara i u suglasju je s prirodom. A prirodu se treba duboko poštivati. Stoga sam iznimno ponosan što smo još od 2009. u potpunosti prešli na ekološku proizvodnju Kabola vina i maslinovih ulja.

1/9

Koje svoje vino preporučujete za nadolazeće ljeto?
Naš rosé Rosa pravo je osvježenje u toplijem dijelu godine. Izraženog mirisa s notama maline i šumske jagode i lijepom bojom trešnje, suho je i mekano vino od poznate istarske sorte teran, srednjeg tijela, ugodne svježine i blagih tanina. Harmonično, intenzivna okusa, na „after tasteu“ osjeća se nota aronije.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:29 24.07.2020.

bio, pred koju godinu i jaaako lijepo mjesto i vinarija i prekrasna vina. gazda bio ljubazan pa nam pripremio dvoranu na korištenje i vina za konzumiranje i vlastitu hranu smo spravljali tamo, čak janjca okrenuli. i to još nije sve, paralelno su žene-djevojke imale djevojačku feštu, odvojeno i podalje izdvojeno bez da ih se ne uznemirava, al su svejedno došle da se podružimo :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije