Naslovnica Lifestyle

Mirisi zime: Koji su najbolji začini za kuhano vino, čaj...

Začiniti zimski čaj, kuhano vino, mirisne medenjake trenutak je kojem se posebno veselimo jer zimi daju i onu toplu stranu. Želite li pripremiti svoju čarobnu mješavinu, donosimo vam recept.
31. prosinca 2018. u 07:00 0 komentara 249 prikaza
Foto: Shutterstock

S prvim hladnijim danima uživamo u mirisu cimeta, klinčića, naranče, anisa, plodova i začina koji griju, vesele te naše čajeve, kompote, šalice toplog mlijeka čine posebnima. Pripremiti mirisnu mješavinu zimskih začina nije teško, a ujedno je to i odlična ideja za zimska darivanja. Pripremljene mješavine dovoljno je staviti u staklenke s poklopcem. Koja će aroma prevladati u kojoj mješavini, vaša je odluka. Važno je pripremiti okus koji volite, okus koji je za vas savršena definicija zime. Naš je odabir sklad okusa i mirisa voća, orašastih plodova i začina od kojih su neizostavni cimet, zvjezdasti anis i klinčić.

Kuhano vino ljekovita svojstva Ovaj ćete začin često koristiti u prosincu, a trebali biste i češće

Cimet – koristimo ga u prahu ili štapićima, od kojih ovaj u prahu ima intenzivniju aromu. Cimet se dodaje raznim napitcima (i u kavu), voću, kolačima i brojnim slanim jelima. U cimetu rado uživamo jer ima slatkasti, topli, drvenasti okus te se odlično slaže s ostalim začinima i voćem, posebno narančom i jabukom.

Zvjezdasti anis - može se koristiti sam ili kao jedan od sastojaka, a poznat je i kao obavezan dodatak kineskoj mješavini od pet začina te u indijskoj mješavini garam masale. Odličan je dodatak likerima te kuhanom vinu i kompotima jer svojom ljuto-slatkom aromom obogaćuje okus. Cijenjen je zbog svojih eteričnih ulja i neizostavan je dodatak blagdanskim delicijama.

1 / 6
Prosinac je mjesec kada će mnogi češće posegnuti za pokojom čašicom omiljenog pića. Na Redditu su brojni korisnici te mreže otkrili koje im je piće najdraže i zašto ga piju, a životni trener Luke Coutinhomi, otkrio je za TOI koje su zdravstvene prednosti u čašici određenog pića. Evo što kaže...

Klinčić – jedan od omiljenijih zimskih začina, ima karakterističan miris i oštar, gotovo ljutkast okus. Pri korištenju klinčića budite umjereni kako taj okus ne bi pokvario jelo ili napitak. Odličan je za pripremu medenjaka, peciva, slastica, kuhanog vina, kompota... Posebno se sljubljuje s čokoladom, narančom i jabukom. Nalazimo ga i u mješavini curryja.

Zimska čarolija

  • 2 žlice cijelih klinčića
  • 1 cimet u kori (usitnite na sitne štapiće do 1 cm)
  • 10 cijelih anisa (usitnite na manje komadiće)
  • 2 cijela muškatna oraščića (usitnite)
  • 1 žličica papra u zrnu
  • kandirana narančina kora (nasjeckana na manje komadiće)

Začine nasjeckajte, pomiješajte i pospremite u staklenku. Prema potrebi dodajte neki od začina koji vam posebno odgovara.

Testirali smo gastronomsku ponudu zagrebačkog Adventa

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.