Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doručak

Mekani pereci s umakom od sira uvijek su dobra ideja, a s ovim receptom izgledat će baš kao na slici!

Sandra Šimunović/Pixsell
24.01.2022.
u 07:04

Tajnu njihove pripreme otkrio nam je naš poznati gastrobloger Marko Jovanović, čiji profil na Instagramu pobožno prate svi veliki zaljubljenici u finu hranu.

Od svih kulinarskih vještina najteže je savladati onu koja uključuje vodu, brašno i kvasac. Kad treba zamijesiti tijesto za kruh, peciva ili dizane kolače većinu hvata panika jer što ako ne uspije. Započnite s ovim detaljno objašnjenim receptom za neodoljive mekane perece koji će vam osigurati dovoljno pohvala i divljenja da vas drže do kraja tjedna.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Mekani pereci s umakom od sira

Sastojci (za oko 20 malih pereca):

180 g tople vode

3/4 paketa suhog kvasca

300 g glatkog brašna

30 g maslaca, otopljenog

1 žličica šećera

1 žličica soli

malo ulja

20 g sode bikarbone

1 jaje

krupna sol/cvijet soli, za posipanje

Za umak od sira:

20 g maslaca

20 g brašna

150 ml mlijeka

50 do 100 g tvrdog sira po želji, naribanog

kajenski papar i mljevena dimljena paprika po želji

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

U zdjelu miksera dodajte vodu, šećer i kvasac. Nakon 5 minuta kad se kvasac aktivira, dodajte brašno, sol i maslac. Miksajte sporo 2 minute, a zatim brzo 5 minuta. Tijesto možete zamijesiti i rukom, naravno, ali onda mijesite oko 10 do 12 minuta. Tijesto treba biti mekano i sjajno, ali ne ljepljivo. Nauljite zdjelu i tijesto te prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom sat vremena. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U mali lončić dodajte oko 400 do 500 ml vode i sodu bikarbonu te pustite da zavrije. Zatim tijesto podijelite na otprilike 20 malih dijelova. Dio po dio izvaljajte u malu kobasicu te napravite čvor. Male čvoriće od tijesta položite na lim s papirom za pečenje. Nakon što ste napravili sve perece, kuhajte ih u vodi sa sodom 30 sekundi i vratite na pleh. Premažite umućenim jajem i pospite s malo krupne soli. Pecite 12 do 15 minuta.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pripremite umak od sira:

U lončiću lagano rastopite maslac i dodajte brašno. Kad se brašno iskuha, polako dodajte mlijeko neprekidno miješajući. U bešamel zatim dodajte sir, začine i sol po želji. Poslužite toplo uz tople i mekane perece.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije