Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PUTA DNEVNO

Manje obroka dnevno jamči i manje kilograma

Dijeta
Arhiv VL-a
25.09.2010.
u 09:00

Konzumacija tri obroka dnevno umjesto šest mogla bi biti tajna formula uspješnog mršavljenja, barem tako tvrde američki znanstvenici.

Sjesti i u miru pojesti tri obroka dnevno puno je učinkovitija strategija mršavljenja od nasumičnog grickanja manjih obroka, tvrdi se u američkoj studiji objavljenoj u časopisu Obesity.

Naime, istraživači sa Sveučilišta Purdue Indiana otkrili su kako se pretili muškarci na niskokaloričnim visokoproteinskim dijetama osjećaju zadovoljnije i manje su gladni kada jedu tri puta dnevno nego kada jedu šest puta na dan.

To se izravno kosi s raširenim vjerovanjem kako je mnogo bolje jesti više manjih obroka dnevno te ne čudi da se mnogi nutricionisti ne slažu s ovom teorijom, posebno ne kao dugotrajnim oblikom prehrane.

 

- Ovakav oblik prehrane može biti djelovati kada je u pitanju mršavljenje, no to nikako ne bi trebao biti isključivi cilj. Puno je kvalitetnija i za organizam bolja dugoročna opcija zdravog načina prehrane koji uključuje doručak, ručak i večeru, te dvije to tri porcije voća kao međuobroka. - smatra prehrambena savjetnica i nutricionistica Melita Džajić te dodaje kako je osnovno pravilo kvalitetne prehrane da ona sadržava i ugljikohidrate i bijelančevine i masti u točno određenim omjerima prema osobnim potrebama te da isključiv program prehrane kakav zastupa navedena dijetna prehrana ne smatra zdravim, posebno ne dugoročno.

Autorica navedene studije doktorica Heather Leidy pak objašnjava kako rezultati njihova istraživanja ukazuju na to da manji obroci ne koriste toliko kod kontrole apetita kao što to čini visokoproteinska prehrana, ali i napominje da tu nije riječ o Atkinsonovoj dijeti. U svakom slučaju i ona kao posebno bitnu stavku ističe da svaka prehrana mora sadržati dovoljnu količina vlakana, voća i povrća.



Komentara 3

MA
Macaktom
11:05 25.09.2010.

a oni prije njih su preporučavali više manjih obroka gospodo vi niste znanstvenici vi ste babe na pijacu ne , one rade nešto korisno dok se sa rezultatima vašeg znanstvenog rada ne može ni dupe obrisat (u elektronskom je obliku)

OB
-obrisani-
11:20 25.09.2010.

E,vidi vraga.... Ja jedem dva puta na dan ,ne sto nemam nego ne doruckujem,rucak malo i tako za veceru... Po vasem bi morala onda biti strich in der Landschaft, a ja nikako da skinem visak od 5 kg...

GO
Gogs
12:05 25.09.2010.

luena kad bi umjesto večere doručkovala garantirano bi skinula tih 5 kila za otprilike 2-3 mjeseca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije