Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORTUGAL

Lisabon - raskoš boja, uskih ulica i melankoličnog fada

Lisabon
Foto: Marijana Faletić
1/7
04.05.2010.
u 10:19

Prijestolnica smještena na sedam brežuljaka odiše vječnom slavom svojih pomoraca.

Lisabonske uske i zavojite ulice otkrivaju šarm romantičnih vremena, a glavna avenija – Avenida da Liberdade zadivljuje kozmopolitskim duhom i brojnim dućanima visoke mode, dok šarene fasade i slikoviti balkoni izvrsno ocrtavaju ritmičnost arhitekture i veselu narav ljudi. Povijest portugalskog naroda najčešće se veže uz njihove istraživačke pothvate i želju za otkrivanjem nepoznatog svijeta, što im je uvelike pomoglo da oblikuju svoj kulturni izričaj. 

Baixa i Belem - srce i duša

Srce grada, omiljeno okupljalište mladih – Baixa, impozantno je središte s elegantnim trgovima, šetalištima popločenim mozaicima, kultnim kafićima i restoranima koji oduševljavaju portugalskim kulinarstvom obojenim izvrsnim sirevima, maštovitim specijalietima inspiriranim okusom mora te bogatstvom začina koje su pomorci donijeli sa svojih pohoda u Novi svijet. Dodate li tom užitku i čašicu slavnog portugalskog porta, doživljaj će biti potpun, a šetnja dekorativnim ulicama u društvu veselih zabavljača poseban događaj. Šetnja gradom dovest će vas i do impozantne kule Belem, u čijem se monumentalnom okružju nalazi i svjetski poznati Muzej dizajna, te do samostana Jeronimos, najimpresivnijeg simbola portugalske moći i bogatstva tijekom “razdoblja velikih istraživanja”. Jeronimos će ujedno zauvijek ostati zabilježen kao sveto mjesto gdje su Vasco de Gama i njegova posada proveli posljednju noć molitve prije isplovljavanja za Indiju te znamen posvećen velikom moreplovcu.

Atrakcija do atrakcije

Ne propustite posjet suvenirnicama, malim prašnjavim dućanima koji potječu od nekadašnjih manufakturnih radionica, vinarijama sa skupocjenim bocama porta ni restoranima koji u večernjim satima odišu atmosferom fada. Adrenalin potražite u areni Praça de Touros gdje od svibnja do listopada traje sezona borbe s bikovima te u šetnji Oceanáriom koji spada u najveće akvarije u Europi. Tražite li dodatnu "dozu kulture", krenite putem dvorca Castelo de São Jorge smještog na najvišem od sedam brežuljaka iznad Baixa ili u muzej Calouste Gulbenkian koji pokriva gotovo svaku epohu portugalske povijesti. Oaza relaksacije i zabave očekuje vas i u Parku nacija, gdje je održan Expo 98, a koji se prostire uzduž rijeke Tagus.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije