Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Kupujete li zamrznuto meso? Evo što morate znati

Ako je riječ o hrani koja je bila zamrznuta prije prodaje, ali se prodaje odmrznuta, na njoj, uz naziv hrane, treba biti navedeno i – “odmrznuto”, ali postoje i iznimke
10. listopada 2014. u 09:28 0 komentara 4799 prikaza
smrznuto meso
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

P: Koliki je rok trajanja zamrznutog mesa? Kako možemo biti sigurni da je ono što kupujemo u trgovinama propisno označeno i sigurno za konzumaciju?

M. Š. (Zagreb)

O: S obzirom na to da smo dio jedinstvenog europskog tržišta, EU zakonodavstvo primjenjuje se na sve države članice pa tako i na RH. Na nivou EU ne postoji propis kojim se određuje duljina roka trajanja za određenu hranu, pa tako ni zamrznutog mesa, već je propisana obveza navođenja roka trajanja kao i način na koji će se isti navoditi na hrani.

Rok trajanja hrane, pa tako i zamrznutog mesa, određuje subjekt u poslovanju s hranom (proizvođač) na temelju različitih dokumentiranih analiza te ga mora označiti na hrani radi informiranja potrošača i odgovoran je za točnost tog podatka. Subjekti u poslovanju s hranom moraju osigurati sljedivost informacija o hrani u cijelom prehrambenom lancu kako bi se osigurala njihova dostupnost krajnjem potrošaču.

Prema potrebi se uz te podatke navodi opis uvjeta čuvanja hrane kojih se treba pridržavati kako bi hrana zadržala svoja karakteristična svojstva tijekom određenog razdoblja.

smrznuto meso | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Foto; Shutterstock

Uredba (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani propisuje:

– obvezu navođenja roka trajanja na hrani;

– obvezu navođenja datuma zamrzavanja ili datuma prvoga zamrzavanja ako je proizvod smrznut više puta, na zamrznutom mesu, pripravcima od zamrznutog mesa i zamrznutim neprerađenim proizvodima ribarstva (oznaka “Zamrznuto dana …” nakon čega slijedi datum ili podatak o datumu na ambalaži);

– naziv hrane mora sadržavati ili biti popraćen podacima o fizikalnom stanju hrane ili njezinoj posebnoj obradi u svim slučajevima u kojima bi izostavljanje tih informacija potrošača moglo dovesti u zabludu (npr. ponovno smrznuta, liofilizirana, brzo smrznuta, koncentrirana i dr.);

– kako zamrzavanje i naknadno odmrzavanje određene hrane, posebno mesa i proizvoda ribarstva, ograničavaju njihovu moguću daljnju uporabu i mogu imati utjecaja na njihovu sigurnost, okus i kvalitetu da bi potrošač bio primjereno informiran u slučaju hrane koja je zamrznuta prije prodaje, a koja se prodaje u odmrznutom stanju, uz naziv hrane treba navesti riječ “odmrznuto” (iznimke: sastojci prisutni u gotovom proizvodu – smrznuto voće u kolaču; hrana za koju je zamrzavanje tehnološki potreban korak u postupku proizvodnje riba radi parazita za sushi; hrana kod koje odmrzavanje nema negativan učinak na njezinu sigurnost ili kakvoću – maslac, pekarski proizvodi).

>>Čitate li deklaracije? 7 sastojaka koje ni jedan nutricionist ne bi pojeo

>>Sve ima rok trajanja. Znate li zapravo koliko se dugo namirnice mogu čuvati?

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.