Naslovnica Lifestyle Gourmet

Kult punjenih paprika

Punjene ili "filane" paprike čine postojan dio hrvatske kulture stola i folklora i prate nas tijekom cijelog života...
21. listopada 2014. u 10:30 3 komentara 704 prikaza
punjene paprike
Foto: Tatjana Pastuović Klaić

Bilo da ih obožavamo ili ih baš nikada ne jedemo, jedno je sigurno – punjene paprike u domaćoj gastronomiji uživaju kultni status.

Punjene ili "filane" paprike, čine postojan dio hrvatske kulture stola i folklora i prate nas kroz cijeli život, a domaćinstva u kojima se ljeti u velikom loncu, pa čak i na najvećim vrućinama, povremeno ne krčka mljeveno meso s rižom u žuto-zelenim jestivim posudicama, prava su rijetkost.

Složit ćete se da punjene paprike donose okus i miris ljeta i djetinjstva. Njihovu duboku ukorijenjenost u našoj gastronomiji te važnost u svakodnevnom životu potvrđuju i brojna književna djela koja ih spominju uključujući posljednji roman Miroslava Krleže, a nedavno su određeni dječaci iz Dalmacije punjene paprike i opjevali.

Ostatak teksta pročitajte na portalu Gastro.hr.

>>Ljeto na tanjuru uz šarene paprike punjene kozjim sirom

>>Akademija zdravog življenja - pileće rolade na tri načina

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

  • kojesta:

    i kod mene, vec sam ih radila tri puta u mj. dana i vecinom podijelila. moji austrijanci su ludi za njima. iako ih oni peku u roru sa sosom od paradajza, ja ih zacinjujem po mediteranski i prefine su. tj. ... prikaži još! u meso uz luk i cesnjak i cili malo senfa, kadulje i timijana a u paradajz sos kad se kuha dam mrvicu ruzmarina.

  • Avatar Mr_T
    Mr_T:

    Upravo su na stolu 😃