Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postignite hrskavost

Kuharica otkrila najveću pogrešku kod pripreme jaja na oko zbog koje ne ispadaju tako ukusno: 'Bitna je količina ulja!'

Shutterstock
04.04.2022.
u 10:30

Nakon što jaja pečete minutu na izravnoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu

Vjerojatno mislite da je lako ispeći jaja, zar ne? Samo ga stavite u tavu na nekoliko minuta i posao je gotov. No, postoji ključna pogreška koju mnogi od nas čine svaki put kada peku jaja na oko zbog koje ne ispadnu toliko ukusna.

Prema savjetima raznih kuhara, ono u čemu većina nas griješi jest količina ulja koju koristimo prije nego što razbijemo jaja u tavu, jer zbog pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo željeli. Trik za usavršavanje hrskavog pečenog jaja jest u ulju – i to u puno ulja. Prema riječima kuhara, potrebno vam je dosta ulja u tavi da bi ova metoda funkcionirala, a ulje mora biti vruće. Proces zahtijeva gotovo duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.

Tajna za savršenu pizzu nije u sastojcima već u jednom triku u pripremi:

1/5

Kuharica Juanita Hennessey objasnila je za Mirror: "Morate se uvjeriti da je ulje vruće prije nego što počnete pržiti jaja. Namažite tavu uljem, ne okrečite jaja i začinite ih dok pečete. Volim dodati prstohvat sušenog čilija ili kajenskog papra za dodatan ukus!"

Dodala je da je najvažniji dio procesa osigurati da vam ulje bude vruće prije nego što i pomislite na razbijanje jaja. Trik je u korištenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u ulju i mora ga biti dovoljno da pokrije tavu.

"Da biste dobili i odozgora savršeno pečena jaja, prelijte ih žlicom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tavu, pa će toplina i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumanjkom i mekanim bjelanjkom”, objasnila je.

Ako više volite jaja koja nisu djelomično hrskava, možete slijediti ove savjete. Jamie Oliver voli pečena jaja pripremljena tako da smanjite vatru i pečete ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali dulje traje.

Pečeno jaje ne smije biti gumeno, a žumanjak poput želea. Stavite tavu na srednje jaku vatru sa žličicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagrije i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše krčkati u ulju.

Zatim, nakon što se jaje peče minutu na izravnoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na nisku i stavite poklopac za još jednu minutu pečenja. Preostala toplina skuhat će površinu pa neće biti nedovoljno kuhanog bjelanjaka, a žumanjak će i dalje biti zlatan, tekući i ukusan.

Zaštitni čep na boci ulja zapravo se ne bi trebao bacati u smeće! Pogledajte za što služi:

Ključne riječi

Komentara 7

MO
modovisisajteMaraschino
11:33 04.04.2022.

puno ulja sebi trpaj... ja ni kapi ulja ne potrošim. lijepo narežem domaćeg špeka malo, bacim ga na tavu i propržim bez ulja, taman da otpusti malo masti i onda jaja preko toga. nema boljeg.

Avatar Mizaru
Mizaru
12:53 04.04.2022.

Ja ga pečem na maslinovom i ne vidim razloga da mi bude "hrskavo" niti da krcam puno ulja, ikakvog.

ĆO
Ćovijek
17:23 04.04.2022.

Joj kak su vam dobri savjeti! Može još neki? Npr kako se najbolje naprave tvrdo kuhana jaja ili kako je najbolje prati traperice jer ih sigurno cijeli život peremo pogrešno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije