Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULINARSKA AKADEMIJA

Kuhari rado promiču hrvatsku baštinu

kuhinja
Žarko Bašić/Pixsell
24.10.2010.
u 14:01

Ovogodišnja akademija, već sedma po redu, posvećena je autohtonim hrvatskim jelima iz svih krajeva Hrvatske, 
od Dubrovnika do Slavonije

Na drugoj radionici Electroluxove i Večernjakove Akademije zdravog življenja kuhat će Ana Kovač i Mislav Ante Jurenić iz Zagreba te Štefica Poldrugač iz Svetog Ivana Zeline. Tema su radionice autohtona jela Dalmacije (Zadar, Šibenik, Split i otoci), a recepte je osmislio Ivica Katić, kuhar Hrvatskog kuharskog saveza, koji će i voditi ovu radionicu.

Gastronomska baština

Ako ste željni novih gastronomskih znanja i iskustava, a ujedno se volite dobro družiti, pružamo vam priliku da postanete sudionik Akademije i okušate se u kuhanju. Već sedmi put Electrolux i Večernji list omogućuju vam da sudjelujete u kulinarskoj avanturi koja donosi uzbuđenje za sve – kako za sudionike, tako i za sve naše čitatelje. Ovogodišnja akademija ima šest radionica. Uz Electrolux i Večernji list, sudjeluju i Podravka, Hrvatski kulinarski savez te Badel 1862. I dok smo vam tijekom prošlogodišnjih radionica predstavili Electroluxovu internetsku stranicu www.dinnerexplorer.com/hr, ove godine radionice su posvećene našoj kuhinji. Pripovijedajući autohtone priče hrvatskih regija, namjera im je popularizirati naše namirnice, jela, recepte i pića te pokazati sve bogatstvo hrvatske kuhinje. U prvoj radionici gastronomske priča Istre i Kvarnera pričao nam je Zoran Stanisavljević, kuhar HKS-a. Nastavljamo pričama iz Dalmacije, Zagorja, Prigorja, Slavonije i dubrovačkog kraja. Sve radionice održavaju se pod mentorstvom kuhara iz HKS-a. Oni osmišljavaju i teme i recepte prema kojima će odabrani sudionici pripremati jela. Naravno, pomažu i pri kuhanju, a pridružuje im se i Podravkin promotor kuhanja.

Saznajte što smo kuhali

Oni koji ne budu izabrani, o svemu će moći čitati na našim stranicama. Kao i dosadašnjih godina, svim čitateljima omogućit ćemo da prate što se događa na našim radionicama, a donijet ćemo i najzanimljivije recepte.

I druga radionica završit će ocjenjivanjem spravljenih jela. Sudionik čije jelo bude proglašeno najboljim osvaja Electroluxov pekač kruha EBM 8000. Dvije posude za pečenje i 15 prethodno podešenih programa jamče uvijek savršene rezultate pečenja. Dovoljno je slijediti priložene recepte. Uz pomoć ovog pekača kruha možete sami pripremiti razne ukusne vrste kruha i peciva, koristiti se različitim vrstama brašna (pa i bez glutena), dodavati žitarice, sami birati sastojke i imati pod kontrolom sve što unosite u organizam. Gubitnici osvajaju utješne nagrade – Electroluxov štapni mikser ESTM 4200 koji će im pomoći pri sjeckanju i usitnjavanju namirnica ili gotovih jela. Opremljen je uspravnom i vodoravnom dvostrukom oštricom, dvjema brzinama, uključujući turbofunkciju, sustavom protiv prskanja hrane te ekstradugim kabelom od 1,8 m. Za nagrade su se pobrinuli i ostali suradnici naših radionica.

Nakon Slavonije, 23. studenoga vodimo vas kroz Podravinu (Varaždin, Čakovec, Koprivnicu i Viroviticu). Specijaliteti Zagorja na rasporedu su pete radionice koja će se održati 7. prosinca, a 21. prosinca kuhat ćete prema autohtonim receptima dubrovačkoga kraja – Dubrovnika, Pelješca, Korčule, Metkovića i Cavtata.

Ključne riječi

Komentara 2

SO
Som
17:53 02.11.2010.

Nema do naše spize, najbolja je na cilom svitu. U americi san više gladna nego sita sa onom njihovom hranom

BE
belizar
13:18 04.11.2010.

treba se više pažnje posvetiti našim autohtonim jelima i puuuno ih više promovirati...ne samo vani, nego i u Hr! život mi se zgadi kad ljeti, na obali vidim po restoranima, na menu-u čevape, wiennerschnitzel i sl. \'hrv specijalitete\'! sramota je,, da kada pitate strance, koja su im naša jela najbolja, kažu: čevapi i šljivovica! užas! čevapi su turski, a šljivu peku na cijelom balkanu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije