Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od najjeftinije do najskuplje

Koju vrstu soli za kuhanje trebate odabrati?

Getty Images
08.01.2020.
u 14:45

Korištenje soli u kuhanju seže daleko u povijesti, upravo ona je glavni začin svakog jela, pa čak i deserata.

"Sol je jednostavna i najvažnija namirnica u kuhanju i samostalno je najjači 'alat' u postizanju okusa", tvrdi Mark Bitterman u svojoj enciklopediji "Slano". Baš zato ćete zastati kod police s ovim začinom i dugo promatrati koju trebate odabrati, a evo zašto je to važno i koju treba uzeti u obzir.

Upoznajte vrste koje se koriste u svakodnevnom kuhanju: kuhinjska, morska, košer, cvijet soli i himalajska. Sve one su po sastavu identične - natrijev klorid. Razlika je kako su napravljene, u obliku i okusu.

Kuhinjska sol ima finiju teksturu i sitna zrnca. Obično sadrži kalijev jodid za dobivanje joda i sredstvo koje sprječava da se kristali lijepe jedan na drugog.

Košer sol ima veće, pahuljaste kristale koji imaju sposobnost pomaganja u izlučivanju krvi i vlage iz mesa tijekom košering procesa židovskog prehrambenog zakona. Ova sol nije jodirana.

Morska sol može biti manje rafinirana od drugih, a može imati i manje i veće kristale. Sadrži minerale koji mogu dati gorak okus. Dobiva se postupkom isparavanja morske vode, obično u velikim plitkim bazenima solana.

Cvijet soli može se naći u širokom rasponu oblika i boja. To je tanji sloj kristalića koji se nalaze na površini mora. Veoma je dragocjena i može biti dosta skuplja od obične jer se skuplja samo u određenim dobima dana i godine, a nema je mnogo. Smatra se da je cvijet soli najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, pa je tako poznata i kao 'kavijar među solima'.

Himalajska sol se ručno bere i ne podvrgava rafinaciji te se ne dodaju aditivi odnosno tvari za sprečavanje zgrudnjavanja. Također, zbog samog netaknutog nalazišta, smatra se i najčišćom soli na svijetu. Manje je slana od obične kuhinjske, pa je treba staviti nešto više. Svijetlo ružičastu boju ova sol duguje udjelu željeza.

Koju god vrstu soli odabrali, ne možete pogriješiti niti odabrati 'zdraviju' opciju.

Pogledajte novinarke Večernjeg lista koje isprobavaju razne burgere:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije