Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Koju vrstu soli za kuhanje trebate odabrati?

Korištenje soli u kuhanju seže daleko u povijesti, upravo ona je glavni začin svakog jela, pa čak i deserata.
08. siječnja 2020. u 14:45 0 komentara 3290 prikaza
Foto: Getty Images

"Sol je jednostavna i najvažnija namirnica u kuhanju i samostalno je najjači 'alat' u postizanju okusa", tvrdi Mark Bitterman u svojoj enciklopediji "Slano". Baš zato ćete zastati kod police s ovim začinom i dugo promatrati koju trebate odabrati, a evo zašto je to važno i koju treba uzeti u obzir.

Upoznajte vrste koje se koriste u svakodnevnom kuhanju: kuhinjska, morska, košer, cvijet soli i himalajska. Sve one su po sastavu identične - natrijev klorid. Razlika je kako su napravljene, u obliku i okusu.

Advent u Dalmaciji Advent u Dalmaciji Ova dva dalmatinska bisera itekako se isplati posjetiti zimi

Kuhinjska sol ima finiju teksturu i sitna zrnca. Obično sadrži kalijev jodid za dobivanje joda i sredstvo koje sprječava da se kristali lijepe jedan na drugog.

Košer sol ima veće, pahuljaste kristale koji imaju sposobnost pomaganja u izlučivanju krvi i vlage iz mesa tijekom košering procesa židovskog prehrambenog zakona. Ova sol nije jodirana.

Morska sol može biti manje rafinirana od drugih, a može imati i manje i veće kristale. Sadrži minerale koji mogu dati gorak okus. Dobiva se postupkom isparavanja morske vode, obično u velikim plitkim bazenima solana.

Oprezno Ove namirnice biste trebali izbjegavati na putovanju!

Cvijet soli može se naći u širokom rasponu oblika i boja. To je tanji sloj kristalića koji se nalaze na površini mora. Veoma je dragocjena i može biti dosta skuplja od obične jer se skuplja samo u određenim dobima dana i godine, a nema je mnogo. Smatra se da je cvijet soli najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, pa je tako poznata i kao 'kavijar među solima'.

Himalajska sol se ručno bere i ne podvrgava rafinaciji te se ne dodaju aditivi odnosno tvari za sprečavanje zgrudnjavanja. Također, zbog samog netaknutog nalazišta, smatra se i najčišćom soli na svijetu. Manje je slana od obične kuhinjske, pa je treba staviti nešto više. Svijetlo ružičastu boju ova sol duguje udjelu željeza.

Koju god vrstu soli odabrali, ne možete pogriješiti niti odabrati 'zdraviju' opciju.

Hoćete li ga kušati? Žoharovo mlijeko nova je supernamirnica koja će biti popularna ove godine!

Pogledajte novinarke Večernjeg lista koje isprobavaju razne burgere:

jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.