Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekstravagantno

Koje jelo je na fotografiji? Pripremate ga gotovo svake nedjelje, ali sigurno nikad niste na ovaj način!

23.01.2022.
u 11:00

Purica koja se 3 sata kuha u gusjoj masti, rastrga se na komadiće i slaže u slojevima između domaćih mlinaca uparenih mješavinom pilećeg temeljca i malo masnoće u kojoj se kuhala purica - dalje ne treba govoriti. Ovo je jelo zbog kojeg ćete visoko postaviti ljestvicu među obitelji i prijateljima s kojima se nadmećete u kulinarskim vještinama. Autor recepta je mladi chef Hrvoje Nakić.

Prije nego smo se bacili na pripremu ekstravagantne verzije purice s mlincima, Hrvoje nam je otkrio trikove kako će klasična pečena purica uvijek ispasti savršeno. - Želite li prekrasnu hrskavu koricu, dobro utrljajte sol iznutra i izvana pa ostavite da 2-3 sata stoji na suhom zraku, na temperaturi od dvadesetak stupnjeva. Neka to bude prostorija u kojoj zrak cirkulira jer na taj način ćete iz purice izvući višak vlage i korica će biti hrskava. Prije pečenja u puricu ubacite malo svinjske masti i isto tako i pored purice u pekač. Pećnica mora biti zagrijana na 240 stupnjeva da se sve pore na purici stisnu i tako sokovi ostanu zarobljeni u mesu. Nakon 15 minuta izvadite puricu, podlijte je s pilećim temeljcem i zatim smanjite temperaturu na 190-200 stupnjeva i svakih 15 minuta podlijevajte. Pecite oko 1,5 do 2 sata, odnosno pola sata po kilogramu purice, a kad izvadite, ostavite meso da se dvadesetak minuta odmori prije rezanja - kožica će se dodatno osušiti na zraku i postati hrskava - objašnjava Nakić. 

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Za sve koji su se spremni odmaknuti od tradicionalnog recepta za pripremu purice s mlincima donosimo Hrvojev recept nakon kojeg ćete sigurno promijeniti svoje stavove o tradiciji. Dobar tek!

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Purica s mlincima za 4 osobe

Sastojci:

1 purica težine 2 kg

2 kg gusje masti

pileći temeljac

svježi listovi peršina i korijadera, sjeckani

500 g glatkog brašna

2 domaća jaja

10 g soli

50 ml tople vode

turšija, za posluživanje

Priprema:

Puricu rastrančirajte, utrljajte sol na svaki komad i pustite sat vremena da odstoji. Posložite je u lonac i prelijte rastopljenom gusjom masti te je kuhajte u masti na 95 stupnjeva 3-4 sata. Kada purica bude gotova, izvadite je iz masnoće, pustite malo da odmori te meso odvojite i istrgajte na komade. U istrgane komade dodajte malo masnoće od kuhanja i malo pilećeg temeljca, sitno sjeckani peršinov list i list korijandera.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Napravite domaće mlince. Od brašna, jaja, soli i tople vode zamijesite mlince. Pustite da se smjesa odmori. Razvaljajte je na tanko, izrežite i pecite na teflonskoj tavici pa nakon pečenja ostavite da se posuše na zraku. Prije posluživanja ih stavite u glinenu posudu i prelijte kipućim pilećim temeljcem uz dodatak malo masnoće u kojoj se kuhala purica. Poklopite ih da se upare na 2-3 minute. Slažite sloj mlinaca pa mesa i tako ponavljajte 3 puta. Na vrh stavite domaću turšiju od mrkve, cvjetače i ljubičastog luka.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Za domaću turšiju potrebno vam je: 1 kg cvjetače, 1 kg mrkve, 0,5 kg ljubičastog luka, 0,5 l vode, 0,5 l jabučnog octa, po jedan jušna žlica šećera, soli i papra u zrnu. Zakuhajte vodu, jabučni ocat, sol, papar i šećer te prelijte po očišćenom i narezanom povrću u teglici (teglicu prethodno prokuhajte u vodi radi dezinfekcije).

Komentara 1

Avatar botoksmanija
botoksmanija
14:29 23.01.2022.

Di je ta purica od 2 kg...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije