Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idealno za dijetu

Ključna namirnica: Kako ćete baš uvijek biti siti?

maslinovo ulje, masline (1)
Dusko Marusic/PIXSELL
28.03.2013.
u 12:15

Već znamo da je maslinovo ulje dobro za srce i žuč, međutim jedna žličica za doručak može vas držati sitima dulje vrijeme...

Da, u mnogim istraživanjima \"ispjevani\" su hvalospjevi o maslinovom ulju, pa nije na odmet dodati i ovo: maslinovo ulje utječe na povišenje razine hormona serotonina u krvi koji je zaslužan za osjećaj sitosti. Istraživanje znanstvenika s Tehnološkog fakulteta u Münchenu i bečkog sveučilišta, pokazalo je da se uslijed konzumiranja maslinovog ulja kod ispitanika nije povećala tjelesna težina.

U studiji su ispitanici tri mjeseca jeli 500 mg niskomasnog jogurta uz dodatak različitih masnoća: svinjske masti, maslaca, repičinog ulja te maslinovog.

Maslinovo ulje, zaključili su znanstvenici, ima važan utjecaj na održavanje razine šećera u krvi, zahvaljujući dvama bitnim sastojcima - heksanalu i E2-heksenelu, koji sprečavaju apsorpciju šećera iz krvi u stanice i tako dulje održavaju poželjnu razinu u krvi.

Jedna žličica svaki dan...

Osim što vam pomaže da manje jedete i rjeđe grickate, nije na odmet ponoviti da je maslinovo ulje bogato monozasićenom oleinskom kiselinom (od 65-85 posto), izrazito blagotvorno djeluje na krvne žile i smanjuje LDL kolesterol. Osim toga kiselost mu je samo jedan posto, a bogato je i vitaminom E, fenolima, sterolima. Osim što može spriječiti rak (kod žena rak dojke), terapeutski djeluje na probavne organe, čir, sprečava nastanak žučnih kamenaca, a ima i blago laksativno djelovanje koje omogućuje dobru probavu.

Kupujete li maslinovo ulje svakako biste trebali obratiti pozornost na način prerade (najbolje je hladno prešano \"djevičansko\" maslinovo ulje) te podrijetlo. Talijansko maslinovo ulje pokazalo se najkvalitetnije jer sadrži najveće količine povoljnih sastojaka, piše NYDailyNews

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije