Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima se, ima...

Kavijar beluga od 80.000 kn po kilogramu rasprodan u pretprodaji

kavijar beluga
Foto: Tanja Božić/VLM
1/4
11.12.2010.
u 08:00

I prije nego što je zrakoplov kojim stiže poletio, većina pošiljke za delikatese Bonkulović, koju uvozi tvrtka Salvia, rasprodana je! I to u prednarudžbama

Kavijar beluga, najpoznatiji, najraskošniji i najskuplji kavijar na svijetu, čija je cijena oko 80 tisuća kuna po kilogramu – stiže u Zagreb. No, i prije no što je zrakoplov kojim stiže poletio, većina pošiljke, koju uvozi tvrtka Salvia, rasprodana je! I to u prednarudžbama. Naručili su je i rezervirali stalni kupci delikatese Bonkulović, a riječ je o teglicama u kojima je pakirano po 30 grama delicije i koje stoje 2442 kune.

I najskuplji pršut u Zagrebu 

– Nakon više upita i traženja kupaca, mi u Bonkuloviću uspjeli smo nabaviti inače unaprijed rasprodan i nedostupan kavijar Beluga. Osim kavijara domogli smo se i španjolske suhomesnate poslastice, pršuta Pata negra de bellota, jednog od najekskluzivnijih prehrambenih proizvoda. Riječ je o pršutu od crne iberijske svinje hranjene isključivo žirom – objašnjava direktorica prodaje Salvije i Bonkulovića. Kavijar Beluga najfiniji je u svijetu i dobiva se iz ribe huso-huso koja živi u Kaspijskom moru. Ribi huso-huso treba 20 godina da sazrije te postane izvor skupocjenih jajašaca kojima se goste otmjena nepca i vlasnici dubokih džepova.

Kavijar je, manje je poznato, svojedobno bio pučka hrana, baš kao i tartuf. Kada majke kuharice nisu imale čime začiniti hranu, naribale bi malo mirisnog gomolja. Kavijar je također stao na visoku nogu i postao luksuzna delikatesa i statusni simbol.

Samo bez metala, molim

Kavijar je zapravo riblja ikra, a beluga ikra ribe huso-huso koja živi u Kaspijskom moru. Kavijar se dobiva od živih, ali omamljenih riba. Najkvalitetniji je od jesetre, morune i kečige, a kvalitetom prednjači onaj dobiven od jesetre (huso huso) iz Kaspijskog jezera, koji je svijetle, bisernosive boje, najukusniji je te najkrupnijih zrnaca. Kavijar dobiven od lososa crvenkaste je boje, dok je onaj od pastrve nešto slabije kakvoće, ali je svejedno cijenjen.

Poznavatelji najviše cijene kavijare beluga, ossetra i sevruga.

Sa serviranjem i izvlačenjem kavijara treba biti oprezan. Grabi se nemetalnom žlicom, osim zlatne, a najbolje su kristalne ili od kornjačevine, školjki ili slonovače, kako jajašca ne bi poprimila metalni okus.

Kategorizira li se prema kvaliteti, objašnjava coolinarika.com, kavijar možemo podijeliti na:

Crni kavijar krupnog zrna (black granular caviar) – najkvalitetnija je vrsta kavijara, dobiven je od krupnozrnate ikre jesetre, poznat kao beluga. Na tržištu dolazi u posebnom luksuznom pakiranju.

Crveni kavijar (smoked caviar) - vrsta kavijara koji je prije pakiranja umjereno odimljen kako bi se djelomično posušio i dobio svojstvenu aromu.

Prosušeni kavijar (partially dried caviar) - kavijar kojem je djelomično smanjena vlaga.

Salamureni kavijar (pickled caviar) – ikra jesetre koja je nakon sortiranja salamurena posebnom smjesom.

Zamjene za kavijar (caviar substitutes) – salamurena ikra ostalih ribljih vrsta (bakalar, losos) pakirana u limenke.

Danas se riba za proizvodnju kavijara uzgaja u ribnjacima, pošto je ulov jesetre u divljini ograničen, a i takav kavijar je vrlo skup.
Jeftinije verzije kavijara, proizvedene uz pomoć industrije od uzgojene ribe, dostupne su u svakom boljem marketu.

Beluga se radi isključivo od divlje huso huso jesitre kojoj u Kaspijskom moru treba 20 godina da postane plodna i nakupi jajašca kavijara.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
08:10 11.12.2010.

Lol, ako ćemo iskreno , košta cca 6400 US$ po kili, što je ZNAČAJNO, tj 2,5 PUTA manje nego što je ovaj tu nadrobio...i to u legalnoj prodaji, a \"može se naći\" i jeftinije..

TE
tean
11:26 12.12.2010.

Zbilja se svašta napuhava u ovim našim tzv. novinama. Kavijar je skup, ali ni izbliza ne toliko, koliko je u ovom članku napisano. Bacite pogled na ovu stranicu: http://www.fresh-caviar.de/shop.php?SSID=223456fa2d5a717bd28ab349867a7dd3

CV
cvijece
19:23 18.12.2010.

A gdje su žlice od sedefa ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije