Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konoba: Lanterna

Jure: Umalo sam kraljici Elizabeti II. pojeo večeru! Mislilo sam da neće doći

Turistička patrola: Metković
Foto: Srđan Hebar
1/4
07.06.2018.
u 22:37

Svi u bijelim rukavicama i odijelima, čekamo kraljicu. No javili su da ne može sletjeti na Čilipe pa smo počeli jesti specijalitete

U konobi na magistrali, tu na ulazu u Metković, na terasi sjedi čovjek koji je služio – kraljicu Elizabetu II., potpredsjednika SAD-a Huberta Humphreya, glumce Carroll Baker i Renata Salvatorija...

– Učio sam u dubrovačkom Excelsioru. A ovdje, u mom kraju, nije bilo konobe. Tek teta Olga, do koje su moji susjedi dugo putovali ne bi li nešto pojeli. I, eto, prije 42 godine otvorio sam prvu konobu u Metkoviću. Supruga Nada i ja – kaže Jure Talajić (66).

Turistička patrola: Metković
1/16

Vraća se u mladost i na susret s kraljicom Elizabetom II., istom onom koju smo nedavno gledali na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle.

Kako očisti ražnjić u potezu

– Umalo smo joj pojeli večeru! Znaš, sve je u hotelu bilo spremno za njezin dolazak. Svi u bijelim rukavicama i odijelima, jelo taman pripravljeno. Kad netko javi – kraljica ipak neće doći, jaka je bura, ne može sletjeti na Čilipe, otići će za Split. I što ćemo, bacili se mi na hranu. To su bile delicije kakve se rijetko viđaju. Već svi stavili na tanjure, da ćemo krenuti jesti, a kad netko nazove i kaže: “Kraljica ipak stiže!” I brzo, sve opet pripremiti za nju – smije se Jure.

Od talijanskog glumca Renata Salvatorija naučio je kako skinuti meso s ražnjića. Usput, Dubrovnik je i prije “Igara prijestolja” i “Ratova zvijezda” bio savršena kulisa za strane filmove, pa su tako i 60-ih ovdje susretali tadašnje svjetske filmske zvijezde.

Foto: Srđan Hebar

– Mučio se ja kako skinuti gostu ražnjić sa štapa. I gleda Salvatori stol dalje kako se ja mučim. Digao se, uzeo dva pjata (tanjura), poklopio ih jedan preko drugog, između stavio ražnjić i za čas izvadio štapić. Rekao mi je: “Evo, tako se to radi...” I danas koristim taj štos – kaže vlasnik prve konobe u kraju.

Brudet od žabe za 20 minuta

U trenucima kada je terasa prazna sjeda za štafelaj i crta. Slika.

– Otišla je ovaj tjedan jedna moja slika čak i u Pariz. Bio gost, svidjelo mu se, pa je kupio.

Specijaliteti su ovdje – žabe i jegulje.

– Žabe sam kao klinac lovio sam. Bilo je to jelo za sirotinju, jer obitelj bi cijeli dan bila u polju, a brudet od žabe bio bi gotov za 20 minuta. A jegulje, one se love u vrši, spusti se plitka vrša u mulj, na manje od metra dubine te čeka...

Foto: Srđan Hebar

Cijene su u konobi pristupačne – naravni odrezak s prilogom 65 kuna. Salata od hobotnice kao predjelo 70 kuna. Sezonska salata 15 kuna, a ista je cijena i za sok. Važnije, priča čovjeka koji vas poslužuje, je odlična. Čovjek je služio i – kraljicu.

Konoba Volarević

Splitska 21, Metković

Salata od hobotnice: 70 kuna

Naravni: 65 kuna

Vlasnik: obitelj Talajić

Jelo ovog kraja: plotica

Riba iz Neretve voli čistu vodu, a stanovnici je vole napraviti na brudet ili “frigati” s kukuruznim brašnom. I cipal uđe u rijeku pa ga često jedu. Jegulje i žabe klasika su, adut ovog kraja.

Legenda: Teuta kraljica zbog vrča vina

Narona, grad na području današnjeg Vida, opisivao je i Grk Pseudo Skilaks u 4. stoljeću prije Krista. Kraljica Ilira Teuta rodila se upravo ovdje. A kako je postala kraljica, to je priča. Kralj Agron stigao je ovdje igrom slučaja te upoznao mladu Teutu, kćer žene koja ga je liječila. Međutim, domaći su mu u vrč vina nasuli otrova pa je taj najmoćniji kralj Ilira ovdje i preminuo. Na tronu ga je naslijedio, a tko drugi nego – Teuta.

Ocjena

Izbor i kvaliteta jela (do maks. 50 bodova): 45

Izbor i kvaliteta pića (do maks. 15 bodova): 12

Posluga i ljubaznost (do maks. 10 bodova): 10

Dojmovi i prostor (do maks. 20 bodova): 17

Ukupnost ponude (do maks. 5 bodova): 4

Ukupno: 88

3 zvjezdice - 80-87 bodova

4 zvjezdice - 88-94 bodova

Velika zvijezda - 95 bodova

Najbolji - kamo na klopu

MUNDOAKA - ČAKOVEC 94

MUZEJ OKUSA - OSIJEK 94

POD VOLTOM - MOTOVUN 94

BARANJSKA KUĆA - KARANAC 94

CALYPSO - KRIŽEVCI 94

BIJELA LAĐA - SISAK 94

VILLA MAGDALENA - K. TOPLICE 94

ZLATNI LUG - POŽEGA 93

TEMPLE BAR - S. TOPLICE 93

VRŠKE - VUKOVAR 92

KALIMERO - KOPRIVNICA 92

LOVAC - PAZIN 90

LANTERNA - METKOVIĆ 88

MIRJANA - RASTOKE 88

KOSTANJAC - KARLOVAC 87

VILLA IVA - ILOK 87

NAŠE MISTO - SINJ 87

VERGLEC - VARAŽDIN 85

FLORA - VIROVITICA 85

IZLETIŠTE KRASNO 85

KOD DINKA - PAKLENICA 85

VUČNICA - PLITV. JEZERA 83

RODINO GNIJEZDO - SL. BROD 81

SRCE - DARUVAR 81

PEACE - NP KRKA 81

ZDILAR - IMOTSKI 81

ŠIME&JOSO - KNIN 79

TRON - DELNICE 78

CROATIA TURIST - ĐAKOVO 77

Komentara 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
02:44 08.06.2018.

Nekad kraljice, a sad dolaze pijani Rusi, glupi Ameri zbog serije, Kinezi i Turski gastarbajteri iz Njemacke.

PR
prajdali100
23:13 07.06.2018.

Gladežu jedan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije