Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ludbreg

Centar svijeta? Od Varaždina 20 minuta autom!

Ludbreg
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/3
01.06.2018.
u 12:00

Za ljubitelje sporta kratka obavijest – na trgu je ucrtana udaljenost zlatnog olimpijskog hica Sare Kolak

Koliko traje put do centra svijeta? Odsjednete li u nekoj ladanjskoj kući u okolici Varaždina, do “centrum mundi” bit će vam dovoljno dvadesetak minuta vožnje ili sat i nešto biciklom. Centar svijeta je, naime, u Ludbregu, ljupkom gradiću najpoznatijem ipak po vjerskom turizmu, zahvaljujući svetištu Predragocjene krvi Isusove, u koje početkom rujna hodočaste deseci tisuća ljudi. Nedaleko od svetišta točka je za koju Ludbrežani kažu da je središte svijeta iz kojeg se u koncentričnim krugovima šire zone europskih i svjetskih gradova. Prvog travnja (nije šala!) čak slave Dan centra svijeta. Za ljubitelje sporta kratka obavijest – na trgu je ucrtana udaljenost zlatnog olimpijskog hica Sare Kolak.

Voda od 58 stupnjeva

Stari Rimljani znali su si ugoditi i nisu slučajno birali ljekovite vode Aquae Iasae, na području današnjih Varaždinskih Toplica. Sagradili su si kupalište s bazenima i bazilikom, forum s trijemovima oko glavnog termalnog izvora te kapitolij  s hramovima Jupitera, Junone i Minerve. Danas je to jedan od najbolje očuvanih lokaliteta u Hrvatskoj i svjedoči o 2000 godina života ljudi u tom kraju. Termalna sumporna voda ima temperaturu od 58 stupnjeva Celzijevih. 

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

U Dolini dvoraca najslavniji je Trakošćan s muzejom     

Varaždinska županija ima Dolinu dvoraca od kojih je najpoznatiji Trakošćan, koji je podignut krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. U početku je bio manja promatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Vlasnici su bili grofovi Celjski, pa Ivaniš Korvin, Ivan Gyulay, a onda ga je preuzela grofovska obitelj Drašković. Od 1954. u njemu je muzej sa stalnim postavom. Prolazeći kroz sobe, upoznajete način života plemstva. Na žalost, velik broj ostalih dvoraca nije otvoren za posjetitelje i mogu se razgledati samo izvana.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL

Pogledajte i galeriju dočeka Nove godine u Varaždinu:

Ludbreg
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije