Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navigare, Novigrad

Ja sam mala iz Buzeta i nema slatkiša bez tartufa i čokolade

vanja
Duško Marušić/Pixsell
26.09.2013.
u 17:40

Prvi desert pripremila s deset godina, a danas potpisuje svadbene torte. - Slastičarstvo u Opatiji bilo je logičan nastavak školovanja, no tu nije kraj, želim otići na pariški Le Cordon Bleu i ondje se usavršavati, kaže Vanja

        Fritule, kroštule, cukerančići, svi tradicionalni kolači, ali i kremšnite, rolade, torte, sve su to slastice koje zatvorenih očiju može napraviti mlada majstorica slastičarstva Vanja Krbavčić. 

– Tradicija je tradicija, i ona je u genima, no slastičarstvo je puno, puno više od dizanih tijesta, biskvita i torti, ono je vječni izazov, poziv na kreativnost, umjetnost – kazala je Vanja, Buzećanka zbog čijih slastica se mnogi vraćaju u novigradski restoran Navigare. Za njezinu slastičarsku karijeru kriv je Djed Mraz koji joj je, kada joj je bilo samo deset godina, donio na dar prvu knjigu o kuhanju. 

– Bila je to jednostavna zbirka recepata za djecu i prvo što sam napravila bio je čokoladni mousse – prisjetila se slastičarka.

 – Nije ni čudno da je to bio moj izbor s obzirom na to da obožavam čokoladu – smije se te dodaje: – Moja je obitelj bila oduševljena jer je desert sjajno ispao. Svi su me pohvalili i to je, slutim, bio ključni trenutak u životu koji me usmjerio pozivu u kojem danas uživam jer radim upravo ono što volim – kreiram slastice koje su kruna svakog dobrog obroka. Vanjin put u svijet slastičarstva od 10-godišnje djevojče umrljane čokoladom u maminoj kuhinji odveo ju je u ugostiteljsku školu u Opatiji, a gdje drugdje nego na smjer slastičarstva.  

– Nema struke dok se ne nauče temelji, i to korak po korak, od početka. Tek kada se to svlada, možete pustiti mašti na volju – rekla nam je Vanja.

 Dodala je kako su neprestano učenje i usavršavanje, ali i znatiželja koje joj ne nedostaje važni za razvoj u svijetu slastičarstva.

 – Francuska je kolijevka slastičarstva i gastronomije i san mi je jednom, po mogućnosti što prije, otići u tamošnju školu visoke gastronomije – Le Cordon Bleu i učiti od najboljih chefova i slastičara. No, to je zasad smo plan koji čeka da zatvorim financijsku konstrukciju – smješka se Vanja i dodaje kako joj je, još od prvog čokoladnog moussea, omiljena namirnica ostala – čokolada.

– Divna je i inspirativna, a najbolja s namirnicom iz mog kraja – tartufom.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije