Naslovnica Lifestyle Gourmet

Irci poručuju: Ovako se priprema originalna irska kava

Recept je iz Irske u SAD donio novinar San Francisco Chronicle-a, Stanton Delaplane, koji je irsku kavu kušao u Shannon zračnoj luci.
11. siječnja 2019. u 07:51 3 komentara 1412 prikaza
Irish coffee
Foto: Getty Images

Irsku kavu osmislio je kuhar Joseph Sheridan 1942. kako bi poželio dobrodošlicu Amerikancima koji su mu dolazili u posjet. 

Stigli su u hladnoj noći na zapad Irske i kako bi ih malo ugrijao, Sheridan im je u kavu ulio malo viskija i rekao im: Ovo je irska kava!

Palačinke isprobajte Savršeno sočne palačinke od samo dva sastojka poželjet ćete ispeći već danas

Recept je iz Irske u SAD donio novinar San Francisco Chronicle-a, Stanton Delaplane, koji je irsku kavu kušao u Shannon zračnoj luci. U Sjedinjenim je državama irska kava prvi put poslužena u Buena Vista Café u San Franciscu 10.rujna 1952.

Pogledajte i galeriju Namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Irish coffee
1 / 7
U užurbanoj svakodnevici i nedostatku vremena, mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili su pripremljene sinoć za danas. No, neke zaista ne bismo trebali podgrijavati...Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.

Evo recepta...

SASTOJCI

30 ml Clontarf Irish whiskey

150- 210 ml vruće kave ili dva 2 espressa

1-2 male žličice smeđeg šećera

Friško istučenog šlaga

Priprema

U šalicu stavite šećer, a zatim ulijte viski. Nakon toga dodajte kavu i šlag na kraju koji će osigurati da kava dulje ostane topla. Ako pripremate hladnu kavu  ice coffe), u tom slučaju kavu zašećerite prije dodatka viskija. 

Kolač morate isprobati Hit na internetu: Ovaj jednostavan kolač morate isprobati već danas

Pogledajte i video Cheesecake sa samo tri sastojka

[video: 25001 / ]
Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar GeniKameni®
  GeniKameni®:

  Ova gore na slici je primjer irske kave kakvu ja obavezno vracam... To je pravio netko kome ruke jako mnogo drhte! Razumijem da to svatko pravi na svoj nacin, ali kad vam netko servira pravu irsku kavu onda je jasna ... prikaži još! linija izmedju kave i slaga. Ovo na slici vise slici na kapucino! Ima i onih koji zapale whiskey u casi tako da alkohol izgori, iako nitko ne zna da li to rade da bi smanjili kolicinu alkohola u kavi ili da bi ugrijali casu tako da kava ostane dulje topla, ili iz oba razloga? U svakom slucaju, meni vrlo drag napitak.

 • dusan.plantaric.3:

  Radil sam u Irskoj 5 godina,obožavam tu cugu!

 • krademkoHDZ:

  Linđa imaš kakav recept za 2 jaja na oko? Ili daj izgubi današnji dan da istražiš i da nam javiš kako skuhati hrenovke