Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"MASTERCARE"

Inverzija tijela umanjuje pogubne učinke gravitacije

stol
Apollonia
16.12.2009.
u 16:12

Švedski inverzijski stol uspješno usporava starenje kralježnice i zglobova, smanjuje potrebu za kirurškom intervencijom i liječi nefiksiranu skoliozu.

Degenerativna stanja kralježnice i zglobova odraz su ranog starenja

Posljedice učinka gravitacijske sile na uspravno tijelo u prostoru u prvom su redu degenerativna stanja kralježnice i zglobova. Inverzija tijela u prostoru znatno umanjuje pogubne učinke gravitacije. Inverzijom se gravitacijska sila pretvara u isteznu, koja je izravno proporcionalna težini ovješenog tijela.

Takav se položaj odražava na sve sustave ljudskog tijela, ali učinak na krvni optok, kralježnicu i zglobove izrazito je pozitivan. Prateći zdravstveno stanje astronauta, liječnici NASA-e došli su do spoznaje da u bestežinskom stanju dolazi do povećanja visine astronauta i do četiri centimetra.

Razlog je bio u brzom oporavku interevertebralnih diskova kralježnice koji su se, oslobođeni gravitacije, "udebljali" produžujući kralježnicu, a time i cijelo tijelo. U svakodnevnom životu gravitaciju ne možemo izbjeći, ali je možemo prevariti. Švedski inverzijski stol suvremeno je i originalno rješenje vrlo starog načina liječenja kralježnice, koje datira još iz doba Hipokrata. Istezati se mogu samo elastične strukture kao što su mišići, vezivno tkivo, koža kao organ, ligamenti i tetive. Kosti i unutarnji organi ne mogu se istezati, ali postavljanjem tijela u inverzijski položaj u odnosu na gravitaciju (glava dolje - noge gore) radi promjene odnosa u krvnom optoku, možemo očekivati pozitivne učinke i na tim strukturama.

Škola je pravo mjesto za prevenciju i liječenje dječje skolioze

U prirodi se može zapaziti da je protezanje često viđena forma ponašanja kod životinja. Gotovo da i nema životinjske vrste koja ne isteže određene dijelove tijela. I u djetinjstvu se zapaža sklonost djece da obrću tijelo u odnosu na gravitacijsku silu, što je neobično važno za rast i pravilnu statiku kralježnice i zglobova.

Učestalost dječjih skolioza raste iz generacije u generaciju jer je koncept škole u pogledu zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja dijeteta potpuno zakržljao. Škola je pravo mjesto za provedbu preventivnih i terapijskih mjera za skoliozu i mnoge druge poremećaje. Tjelovježba mora biti prilagođena svakom dijetetu prema njegovu zdravstvenom statusu, a to doista nije neizvedivo. Švedski inverzijski stolovi u konceptu modernog školstva mogu imati ogromnu ulogu u preveniranju pojave skolioze u doba naglog rasta djeteta, ali isto tako omogućiti da se djeca koja već imaju skoliozu u školi svakodnevno liječe i izliječe.
Novac izdvojen za to neusporedivo je manji od onog koji društvo troši na zliječenje fiksirane skolioze.

Usporavanje starenja potpornih struktura i jačanje prirodne otpornosti

Istezanjem održavamo elastičnost mišićnog i vezivnog tkiva, a postižemo i masažu krvnih žila. Na taj se način prevenira ateroskleroza i sve njene negativne posljedice po zdravlje.

Inverzijskim položajem tijela pospješuje se istiskivanje zraka iz pluća što smanjuje mogućnost nastanka upale pluća. Prazni se u cijelosti ustajala venska krv iz nogu i odlazi na oksigenaciju što je pravi odušak za umorne vene. Korijen kose bolje je opskrbljen kisikom. Obrnuti se bar jednom dnevno u odnosu na silu teže doista znači kvalitetno je zafrknuti .Tako joj i treba jer je ona ta "koja nas k zemlji vuče".  

MASTERCARE- inverzija na švedski način

Terapijski učinak istezanja postiže se agresivnijim, što ne znači nekontroliranim, istezanjem koje je dostatno za razmicanje zglobnih pukotina velikih zglobova i međukralježničnih prostora. Terapijsko istezanje ovog tipa može se postići uz pomoć sprava koje se koriste u ležećem položaju, no daleko je bolje terapijsko istezanje postignuto postupnim obrtanjem ležećeg tijela na 15 ili 30 stupnjeva. Takva je sprava  švedski inverzijski stol Mastercare. Inverzijski stol postupno obrće vaše tijelo ispruženo u jednoj ravnini i fiksirano u skočnim zglobovima, glavom nadolje. To ide do maksimalnih 30 stupnjeva.

Ovaj antigravitacijski položaj u potpunosti mijenja sve odnose u tijelu koje uobičajeno nema taj položaj u prostoru. U prvom redu se razmiču sve zglobne pukotine radi djelovanja istezne sile. To razmicanje stvara usisni tlak koji omogućuje da se diskusi nahrane i napiju, da sve unutarzglobne strukture odahnu od tlačenja kojemu su izložene tijekom uobičajenog vertikalnog položaja tijela. Kome je potreban? Svima koji žele ostati dulje mladi, lakog koraka, brze misli i uspravnog hoda, a posebno onima koji već imaju problem s kralježnicom i velikim zglobovima. Gdje najbolje pristaje?U vašem domu, na radnom mjestu, sportskom kolektivu, školi. Šveđani ga imaju čak i na aerodromima.

Dr. Nada Jurinčić, sanitetska kuća APOLLONIA - Split

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije