Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Imate bolove u trbuhu, dijareju i zatvor? Evo što može biti uzrok

Kako SIC nastaje i zbog stresnog načina života, u liječenju važno mjesto zauzima i biopsihosocijalni pristup.
17. veljače 2019. u 15:04 3 komentara 5855 prikaza
Žena u wc-u
Foto: Getty Images

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) kronična je bolest, stanje probavnog sustava karakterizirano bolovima u trbuhu i promjenama ritma stolice (konstipacija ili proljev) bez jasnog uzroka i dokazane organske bolesti.

To je najčešće dijagnosticirano stanje u probavnom sustavu, 10-20% populacije ima simptome iako samo oko 15 posto njih zatraži medicinsku pomoć. SIC znatno narušava kvalitetu života.

bolest, kihanje, prehlada e, da... Vaša majka je bila u pravu: San pomaže u borbi protiv prehlade

Ovo je druga dijagnoza po učestalosti kao razlog izostanka s posla, nakon obične prehlade. SIC mogu pratiti pospanost, bolovi u leđima, smetnje u seksualnom životu, poremećaji ritma mokrenja, bolovi u mišićima. Za dijagnozu potrebno je zadovoljiti kriterije. Učestali bolovi ili nelagoda u trbuhu javljaju se najmanje tri dana u tjednu tijekom tri mjeseca u slijedu, a udruženi su s dva ili više simptoma – tegobe su povezane s defekacijom, promjenom ritma stolice, odnosno s promjenom izgleda/konzistencije stolice, objasnila nam je prije nekoliko godina dr. sc. Ivana Knežević Štromar, dr. med. specijalist internist-gastroenterolog.  

Terapija se temelji na promjenama u načinu prehrane, izbjegavanju određenih namirnica (masti, kofein i alkohol), konzumiranju određenih žitarica, voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probiotičkim bakterijama. Ne postoji dijeta koja svima odgovara. Uz pravilnu i individualno prilagođenu prehranu te adekvatnu količinu tekućine ne smije se zanemariti pozitivan utjecaj tjelesne aktivnosti. Kako SIC nastaje i zbog stresnog načina života, u liječenju važno mjesto zauzima i biopsihosocijalni pristup. Medikamentozna terapija određuje se prema dominantnom simptomu. Ako su to grčevi, daju se spazmolitici. U slučaju zatvora mogu se primjenjivati laksativi, a za proljev se primjenjuje loperamid.

Srce oprez Ovo su simptomi koji će vam otkriti da imate problema sa srcem

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu