Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
modni dodatak

I premijer je trendseter: Pariški čvor omiljeni je stil vezanja šala uspješnih ljudi

Poznati sa šalovima
Foto: Pixsell
1/7
26.01.2016.
u 21:44

Svilene šalove kao zaštitu nosili su i prvi piloti, a od svilene vrpce koju su krajem 16. stoljeća nosili Hrvati nastala je - kravata

Crno-sivi šal od mekog kašmira s uzorkom monograma omiljeni je modni dodatak novog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića. Bez obzira na to nosi li ga oko vrata u ležernim prilikama, uz smeđu kožnatu jaknu dok sinove vodi u šetnju Zagrebom ili ga kombinira u poslovnim prilikama uz kaput i odijelo, premijer Orešković očito se vodi izrekom “nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino” pa pri kupnji bira kvalitetan šal koji može kombinirati u svim situacijama.

Stilska figura

Bude li tako štedljiv i racionalan dok bude vodio državu, nećemo mu zamjeriti, a usput smo priliku iskoristili za malu modnu lekciju o – šalu.

Riječ je o modnom dodatku koji se nosi iz potrebe, kad hladnoća počne štipati lice, ali i kao ukras te dodatak nečijem stilu.

– Kada je hladno, šal je potreba – kaže nam modni savjetnik Borut Mihalić kojeg smo upitali i da nam kaže u kojim prilikama šal postaje stilski, odnosno modni dodatak, a prelazi potrebu.

– Šal je uvijek modni dodatak, a nešto više od toga, možda i neka viša stilska figura postaje onda kada mu je osnovna namjera kićenje i kada izgubi svoju „primarnu“ funkciju. Kao primjer možemo istaknuti bijeli svileni šal s resicama koji ležerno pada uz revere kaputa od kašmira ili svečanog odijela – kaže nam Borut i prisjeća se bijelog šala koji je nosio, a i danas ga često vidimo s njim, Ćiro Blažević.

Od pilota do navijača

Povijest mu seže u davnine. Šal je nosila i egipatska kraljica Nefertiti 1350 godina prije Krista, car Neron u javnosti se nije pojavljivao bez šala, a svileni rubac koji su hrvatski vojnici nosili oko vrata krajem 16. stoljeća preteča je – kravate.

Nošenje šala povezano je i s brojnim religijama, od islama, preko judaizma i hinduizma, a kao modni dodatak najprije su ga prepoznale dame. Svilene šalove nosili su i piloti u prvim letjelicama kako bi spriječili da im u usta, dok lete, ulazi dim, a u Engleskoj ga nonšalantno u bojama omiljenog kluba počinju nositi nogometni navijači pa je jedan takav i opjevan u stihovima Pipsa “...kad tata stavi bijeli šal, mi smo prva fronta, mi smo nacional...”

Šal je praktičan, a najtraženiji su modeli izrađeni od vune, kašmira ili svile. Dolazi u tri osnova oblika – kao trokut, kvadrat ili pravokutnik. Što se tiče vezanja, mogućnosti su neograničene, a kod nas je među najpopularnijima pariški čvor kakav nosi i premijer Orešković.

– Takva tehnika vezivanja bila je iznimno popularna 2000-ih, da bi sada neke druge tehnike postale nešto modernije. Vezivanje šala pariškim čvorom bio je čest izbor u poslovnom svijetu. Primjerice, kada poslovni ljude kombiniraju šal uz odijelo i izlaze iz vozila u zgradu u kojoj rade, bez velike potrebe za šetnjama na otvorenom, često tada i nemaju kaput – objasnio nam je B. Mihalić. 

>>Jeste li još u 'movemberu' ili ste 'golobradi'? Iznenadit će vas, ali zdravije je nositi bradu

>>Ovo je sve što niste znali o popularnim startasicama

Komentara 4

DU
Deleted user
21:55 26.01.2016.

Jel se vežu šale ili šalovi? Morao sam tri puta pročitat naslov da skužim o čemu pričate (istina, ne pratim trendove i tek sam sad naučio da je za trendestera presudno da nosi šalove (ne šale)...

SA
santos008
00:03 27.01.2016.

Boze moj koja sam ja stuha ,koliko muke da bi postao uspjesan a to vrlo jednostavno ,sam zavezes ovaj cvor i gotovo.E, nece moja dica vise u skolu.

DU
Deleted user
23:18 26.01.2016.

"I premijer je trendseter:" ....ahahaha, da trendseter.. koji jadni mali iskopleksiran narod.niste vi englezi nego slavensko pleme na balkanu. jadnici jadni. zelite biti nesto sto niste niti cete ikad biti vi ste balkanci I vazda ce te biti. sto seo se sramite onoga sto jeste. . ,. isto ko kad pisu..... very je interesting......Ceste oko Mall of Splita... važno je postici fit liniju..... susrece se sa slicnim problemima u šopingu..... komentator mainstream medija"...“Sarma to go s Kvatrica ide kao na traci"..."Spiking pratite uživo"..najvece zamke second hand kupovine",,,,Dobar parfem je "must have" za svaku koja drži do sebe"... .ahahaaa bice vam i baba govorila da je bila u šopingu, ima must have parfem ili da ima FIT liniju i very je Interesting ta sarma to go.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije