Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepoznao - Vogue!

Ovo je sve što niste znali o popularnim startasicama

25.11.2014., Varazdin - U vrijeme kad naslovne stranice novina upozoravaju na gladnu djecu u Hrvatskoj, u gradu su prije desetak dana na nekoliko lokacija izvjesene instalacije sa stotinjak novih tenisica. Umjesto da su se darovale bosim gradjanima, tenis
Foto: Pixsell
1/3
20.01.2016.
u 09:40

Vogue je odabrao ružičaste startasice “Pink unicorn high top” koje će se uskoro pojaviti na svim policama Borova

Mladoj zagrebačkoj dizajnerici Ivi Ćurković Spajić (30), koja već dvije godine radi za vukovarskog proizvođača cipela Borovo, 2016. godina počela je najbolje moguće. Naime, tenisice Startas koje je ona dizajnirala u prestižnom američkom modnom časopisu Vogue označene su kao jedan od proizvoda bez kojih je nezamislivo modno proljeće 2016. godine. Kako sve svjetske ovisnice o modi upravo Vogue smatraju svojom biblijom, očekuje se da će baš ove tenisice modno obilježiti 2016. godinu.

Vogue je odabrao ružičaste startasice “Pink unicorn high top” koje će se uskoro pojaviti na svim policama Borova.

Foto: Facebook/ Naš potok

Sve do broja 42

– Ovo nije klasična nagrada, ali je iznimno priznanje za mene kao dizajnericu. Svi u modnom svijetu znaju što znači Vogue. Objava u njemu uvijek je velika stvar. Ovo je ne samo iznimno veliko priznanje za mene nego i za tvornicu Borovo, ogromna reklama za tvrtku i njene proizvode – kaže Iva Ćurković Spajić koja je završila studij dizajna. Naglašava kako su za ovu objavu veliku ulogu odigrali i zastupnici Startasa u SAD-u Robert i Mischelle Grgurev koji su joj i javili veliku vijest. Prisjećajući se kako su nastale upravo ove tenisice, od kojih se sada očekuje da postanu pravi modni hit u SAD-u, a onda i širom svijeta, Ćurković Spajić kaže kako se tu sve poklopilo. Ružičaste su i na njima je jedan od njenih dražih printeva koji prikazuje siluetu jednoroga, mitskog bića iz bajke. Imaju ringove zlatne boje i bijelu gumenu pasicu. Samo dno tenisica, dio po kojem se hoda, plave je boje, što je prepoznatljiva boja tenisica Startas, ali taj se dio vidi tek pri hodu.

Na ovim je tenisicama moja omiljena boja, ali i print mitskog bića

Iva Ćurković Spajić

– Ovaj model proizvodit će se do broja 42, a mislim da se može nositi uz sve. Može to biti uz trenirku ili traperice, ali i uz neku svečaniju odjeću i torbu. To je danas uobičajena modna pojava, koju je prvi uz najsvečanije modele Chanela na pisti promovirao veliki Karl Lagerfeld – kaže kreatorica koja je prošle godine izradila čak 34 različita uzorka startasica.

Dodaje i kako pri izradi uzoraka inspiracija dolazi sama od sebe ili je pak crpi u prirodi. Skice u glavi ponekad odmah ubacuje u kompjuter, a ponekad ih prvo crta rukom, potom skenira, poslije čega se, kako kaže, igra s njima. Njena igra rezultirala je s 20-ak modela koje će ove godine proizvoditi Borovo, a među njima za poseban se status sada izborio model Pink unicorn high top.

Ti modeli naći će se uskoro u svim prodavaonicama Borova u Hrvatskoj, ali i na tržištu Francuske, Koreje, Španjolske…

Krajem prošle godine kontejner s obućom iz Borova, među kojom su i modeli startasica, poslan je i u Singapur, a sredinom veljače prvi kontejner obuće iz Vukovara kreće u Kanadu. Došla je i narudžba iz Australije gdje će se također naći i startasice. Ćurković kaže kako i nakon Voguea ostaje u Hrvatskoj, ali i u Borovu.

100 posto hrvatsko

– Želim ostati ovdje i raditi zato što imam i neke više ciljeve. Mislim kako kroz kvalitetne i dobre modele možemo podići proizvodnju i spasiti radna mjesta ovdje u Vukovaru. Poslije ovoga svi naši proizvodi u SAD-u i svijetu gledat će se drugačije. Na nama je sada da tu kvalitetu zadržimo i opravdamo. Mislim da to možemo – ističe Ćurković Spajić.

Mogu se nositi uz tenisice i trenirku, ali i uz neku svečaniju haljinu

Kada se govori o startasicama iz Borova, uvijek ističu kako se radi o 100 posto hrvatskom proizvodu, proizvedenome u Vukovaru, koji se radi ručno i na strojevima iz 30-ih godina prošloga stoljeća. Tenisice se rade od prirodnih materijala. Svaka od njih do finalnog proizvoda prođe kroz ruke 23 radnice.

– Ovo je prije svega veliko priznanje za Ivu Ćurković Spajić i sve ostale dizajnere koji rade u Borovu, dok za punu komercijalizaciju proizvoda ima još iznimno puno prostora. Svjedoci smo jedne nostalgije prema 80-im godinama i to treba iskoristiti – rekao nam je predsjednik uprave Borova Gordan Kolundžić.

Prema njegovim podacima, godišnja proizvodnja tenisica Startas iznosi oko 22.000 pari, što je nemjerljivo u odnosu na prijeratne brojke. Nekada je glavnina proizvodnje završavala u republikama bivše države, ali kako je u sada tim samostalnim državama situacija s plaćanjem neizvjesna, Borovo nije ni pokušavalo vratiti ta tržišta.

Okrenuli su se tržištima zapadne Europe, ali i SAD-u, Kanadi, Singapuru, Koreji, Australiji… Borovo ima 760 zaposlenih i 96 prodavaonica u Hrvatskoj.

>>Kakvu je ovo reklamu hrvatskoj tvornici napravio ugledni Vogue

Ključne riječi

Komentara 3

PP
puf-pant
09:49 20.01.2016.

Svaka cast! Puno srece i Ivi i Borovu

CO
civokvardz.omot
13:53 20.01.2016.

Borovo je jako kvalitetna obuća, a evo im i dobre reklame. Bravo

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
23:09 26.01.2016.

Kada ce krenuti prodaja preko interneta za cijelu EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije