Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljeto kod djedice

Hrvatski učenici kod Djeda Mraza u njegovu finskom selu

djed mraz
Reuters
23.07.2010.
u 17:05

Međunarodna razmjena prilika je da mladi iz Hrvatske upoznaju cijeli svijet, a posebna atrakcija im je odbojka na umjetnom snijegu.

Došli ste me vidjeti čak iz Hrvatske? Kako lijepo! A iz kojega grada, iz Zagreba, Zadra ili Bjelovara? Tim je riječima Djed Mraz u svojem domu u finskom gradu Rovaniemiju zapodjenuo razgovor sa 15 mladih iz Novog Vinodolskog koji su stigli u glavni grad finske pokrajine Laponije iz kojeg svake godine najpoznatiji djedica na svijetu u predbožićno vrijeme kreće na put diljem svijeta kako bi svojim darovima razveselio milijune djece. Rijetkima se ispuni želja razotkriti tu čaroliju, a zahvaljujući programu Europske unije "Mladi na djelu", to je pošlo za rukom i malom dijelu Novljana.

I ljeti navala na Djedicu

– Mogli su napraviti malo umjetnog snijega, to bi bilo fora – kazao je Marijan Mikolić, 14-godišnjak kojem je za potpun ugođaj božićne čarolije usred ljeta nedostajalo snježnih pahulja i hladnoće koja štipa za obraze. A upravo obrnuto, Novljane je u tradicionalno hladnoj Laponiji dočekalo neuobičajeno toplo ljeto, s temperaturom koja se nije spuštala ispod 20 stupnjeva. K tomu, za osam dana koliko su ondje proveli, nisu vidjeli ni mjeseca ni zvijezda, jer je u tome dijelu svijeta, poznatom kao arktički krug, na 66 stupnjeva, 33 minute i 39 sekunda sjeverno od ekvatora u srpnju neprekidno – dan. Unatoč tomu, selo Djeda Mraza, prijateljskog i bezvremenskog veleposlanika Božića, tijekom cijele godine pohode stotine tisuća turista – prema službenim podacima tamošnje turističke zajednice, 2008. godine bilo ih je više od 400.000. Dolaze iz svih krajeva svijeta, a najviše iz Rusije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Nizozemske, Norveške..., i to 60 posto između studenog i travnja, a 40 posto od svibnja do listopada. Iako na pola puta između dva Božića i bez snijega, pod opsadom milijuna komaraca, Rovaniemi i ljeti privlači tisuće turista.

Skupina umirovljenika stigla je iz obližnje Danske i pjenušcem je proslavila od djetinjstva sanjani susret s omiljenim im likom sa sijedom bradom. Sveprisutni Japanci u Rovaniemi su došli u sklopu skandinavske turneje, dok su bučni Talijani temperamentnim usklicima svima morali dati do znanja da su i oni tu. Božićne čarolije jedino nije bilo za 15-godišnju stanovnicu Rovaniemija Veru Fiorentino. Prije 10 godina iznenadila je na obližnjem parkiralištu Djeda Mraza koji je imao podignutu bradu s cigaretom u ustima.

Promišljanje božićnog turizma i u ostatku godine, pa čak i na polovici ljeta, vidljivo je na svakom koraku. U sklopu sela Djeda Mraza za susret s bradatim djedicom ne plaća se ulaznica, ali je zabranjeno fotografiranje. Njega obavljaju službenici sela koji fotografije pohranjene na USB-u naplaćuju 50 eura. U središtu Rovaniemija pak središnji vikend u srpnju obilježen je sajmom piva, dok se na glavnom trgu odigrava turnir u odbojci na umjetnom snijegu. Na periferiji jednog od površinski najvećih gradova u Europi (8017 četvornih kilometara, ni 60.000 stanovnika) održava se rock koncert. Euri mijenjaju vlasnike strelovitom brzinom – recesije ni u tragovima, slika je Finske u srpnju 2010. godine. Klinci iz razmjene bili su oduševljeni i gradom i novim frendovima.

 – Jedva čekam da oni dođu k nama – rekao je na kraju posjeta Marijan Mikolić (14). Za Eriku Radović (12) iznenađenje je bila druželjubivost vršnjaka iz Finske. – Nisu hladni i rezervirani kakvim ih opisuju – ustvrdila je.

Prijatelji iz Hrvatske

Vera Fiorentino (15), Finkinja iz Rovaniemija, i godinu mlađi Toni Puttonen, koji su sa 11 svojih sugrađana osam dana proveli u kampu s Novljanima, oduševljeni su idejom o međunarodnom kampu – nitko od njih nikad nije imao prigodu upoznati nekoga svoje dobi iz Hrvatske, a sada kažu da u njima imaju prijatelje koje svakako žele posjetiti u njihovoj zemlji.

Ključne riječi

Komentara 5

FE
Felicijen
17:29 23.07.2010.

Iako Djed Mraz naravno ne postoji, lijepo je kad nam donese darove za novu godinu!

KR
krilnik2
19:44 23.07.2010.

Nema u Finskoj djeda mraza. To je Bozic-bata koji je presao u partizane.

OB
-obrisani-
23:28 23.07.2010.

jeli to drug josipovic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije