Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Hrčete? Evo kakve to veze ima sa srcem

Neke osobe bude se s osjećajem gušenja i "borbe" za zrak, a ovaj neugodan sindrom mogu osjetiti svi tijekom noći, posebice kod velikog umora ili nakon konzumacije alkohola u večernjim satima.
24. kolovoza 2017. u 10:27 1 komentara 20207 prikaza
Hrkanje
Foto: Shuttesrtock
Pogledajte galeriju 1/7

Hrkanje nije samo neugodna pojava za one koji spavaju u vašoj blizini,već može biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Hrkanje je iritantan zvuk koji proizvodimo kada dišemo za vrijeme sna, a može ukazivati i na poremećaj prestanka disanja - apneja u snu.

umor, trčanje oprez Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

O ovom se poremećaju još uvijek premalo govori, iako se ne radi o rijetkom poremećaju. Neke osobe bude se s osjećajem gušenja i "borbe" za zrak, a ovaj neugodan sindrom mogu osjetiti svi tijekom noći, posebice kod velikog umora ili nakon konzumacije alkohola u večernjim satima. O bolesti se govori kada se javlja više od 5 apneja u jednom satu.

Može uzrokovati probleme sa srcem

Razvoj bolesti je obično polagan, gotovo nezamjetan. Apneje se počinju javljati kod bolesnika koji od ranije hrču, a bolesnici često i nisu svjesni svojeg poremećaja.

Osobe s apnejom se osjećaju pospano i nakon 8 ili 10 sati sna, često zadrijemaju u monotonim situacijama, a s vremenom se može razviti i progresivni gubitak kognitivnih funkcija - problemi s koncentracijom, pamćenjem i sl. Imaju veći rizik od moždanog udara, fibrilacije atrija, povišenog krvnog tlaka i zatajenja srca.

Ranija istraživanja pokazala su kako hrkanje, povezano s apnejom, može imati težak udarac na zdravlje srca jer u osoba s apnejom, u njihovim koronarnim arterijama, ima više lošeg plaka, tvrde radiolozi i kardiolozi Medicine Sveučilišta South Carolina.

"Naša studija je pokazala kako su osobe s opstruktivnom apnejom u snu sklone razvijanju agresivnog oblika ateroskleroze koja iz izlaže riziku od oslabljenog protoka krvi i kardiovaskularnih problema", objasnio je dr. Joseph Schoepf, profesor radiologije i medicine Sveučilišta, ujedno i voditelj istraživanja.

Rak LOŠA PREHRANA Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe debljina Koliko spavate? Evo kako je manjak sna povezan s vašim strukom Zdrav život, sretan par sedmodnevno čišćenje Uz ovu prehranu osjećat ćete se bolje, oči će vam sjajiti, imat ćete manje kilograma...
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas