Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Hrčete? Evo kakve to veze ima sa srcem

Hrkanje
Foto: Shuttesrtock
1/7
24.08.2017.
u 10:27

Neke osobe bude se s osjećajem gušenja i "borbe" za zrak, a ovaj neugodan sindrom mogu osjetiti svi tijekom noći, posebice kod velikog umora ili nakon konzumacije alkohola u večernjim satima.

Hrkanje nije samo neugodna pojava za one koji spavaju u vašoj blizini,već može biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Hrkanje je iritantan zvuk koji proizvodimo kada dišemo za vrijeme sna, a može ukazivati i na poremećaj prestanka disanja - apneja u snu.

O ovom se poremećaju još uvijek premalo govori, iako se ne radi o rijetkom poremećaju. Neke osobe bude se s osjećajem gušenja i "borbe" za zrak, a ovaj neugodan sindrom mogu osjetiti svi tijekom noći, posebice kod velikog umora ili nakon konzumacije alkohola u večernjim satima. O bolesti se govori kada se javlja više od 5 apneja u jednom satu.

Može uzrokovati probleme sa srcem

Razvoj bolesti je obično polagan, gotovo nezamjetan. Apneje se počinju javljati kod bolesnika koji od ranije hrču, a bolesnici često i nisu svjesni svojeg poremećaja.

Osobe s apnejom se osjećaju pospano i nakon 8 ili 10 sati sna, često zadrijemaju u monotonim situacijama, a s vremenom se može razviti i progresivni gubitak kognitivnih funkcija - problemi s koncentracijom, pamćenjem i sl. Imaju veći rizik od moždanog udara, fibrilacije atrija, povišenog krvnog tlaka i zatajenja srca.

Ranija istraživanja pokazala su kako hrkanje, povezano s apnejom, može imati težak udarac na zdravlje srca jer u osoba s apnejom, u njihovim koronarnim arterijama, ima više lošeg plaka, tvrde radiolozi i kardiolozi Medicine Sveučilišta South Carolina.

"Naša studija je pokazala kako su osobe s opstruktivnom apnejom u snu sklone razvijanju agresivnog oblika ateroskleroze koja iz izlaže riziku od oslabljenog protoka krvi i kardiovaskularnih problema", objasnio je dr. Joseph Schoepf, profesor radiologije i medicine Sveučilišta, ujedno i voditelj istraživanja.

Komentara 1

KT
komen_tar
11:28 24.08.2017.

Hrćemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije