Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konoba Pod odrnom

Hobotnica se prije gradela prvo odmara' u marinadi

Foto: Srđan Hebar
1/6
03.08.2017.
u 11:48

Mama Miroslava je alfa i omega, ona nam je zadnji vezni, supruga Mia je u napadu, a ja branim – slikovito Dinko opisuje kako su se taktički postavili u konobi Pod odrnom

Mjesto gdje se snaha i svekrva vole, tako je konobu Pod ordrnom (Zagorci bi rekli – Pod brajdom za vinovu lozu) predstavio Dinko Kružićević (35), mladi Omišanin. I zaista, dvije gospođe, mama Miroslava i supruga Mia, surađuju super. Pokrivaju jedna drugu.

– Čuj, mama Miroslava je alfa i omega, ona nam je zadnji vezni, supruga Mia je u napadu, a ja branim – slikovito Dinko opisuje kako su se taktički postavili u konobi. I sam igra mali nogomet. – Dida Dinko, po kojem sam dobio ime, prije 50 godina otvorio je konobu. Počeo je s marendama, a baka Ivka je kuhala. Njoj su danas 94 godine, a nekad je znala u danu napraviti i po 250 marendi. Dakle, tri generacije naše obitelji već su ovdje prošle. Izdržali smo. Dolaze mi gosti čiji su djedovi dolazili mom djedu u konobu. A sad se mi, unuci, družimo... Istra priča, ista hrana, samo pola stoljeća kasnije. Vjerujem da će i moj sin raditi isto – veli Dinko i pokazuje na mališana koji se igra na terasi.

Specijaliteti su mu grdobina na buzaru (140 kuna), hobotnica na gradele (120 kuna) i dimljena marinirana riba (80 kuna). – Čuj, da mogu, imao bih samo ta tri jela na meniju! Baš ta jela volim ponuditi gostu jer znam da će ga oduševiti. Poziva me pred gradele, majka Miroslava okreće hobotnicu.
– Hobotnica stoji u marinadi dan-dva, omekša u aceto balsamicu, soku od limete, medu i malo trava, a onda ide na gradele. I još je polijevamo tom marinadom... govori dok je priprema. Najeo sam se hobotnica u životu, neke i koje sam sam uhvatio, ali ovu iz Omiša ću pamtiti. Na gradelama je odlična, mekana iznutra, hrskava izvana, ma sjajno!

U ponudi vina trudi se imati hrvatske etikete. Čaša vina, u prosjeku, stoji oko 20 kuna. Od Pošipa Intrade do Pribidrag Zinfandela, redom lokalnih vinara. Česti su mu gosti i dečki iz – klapa. Pa se ovdje navečer, nakon jela i vina, i zapjeva.
Za desert domaća čokoladna torta. Tko ju je radio, pitam.
– Čija je? Materina – smije se Dinko. Rekao je, odmah na početku, kako je ovdje alfa i omega – mama...

Toreta je u slengu kod Omišana – Džamija. Mjesto na Velikoj plaži, uz more, gdje je usluga izuzetna, a pogled puca. Pa tko ne voli sjediti uz more? Radi cijelu godinu. Kafić je gdje će se domaći nalaziti, a turisti odmarati od kupanja i sakriti od sunca. Lijepo mjesto. Nekad je kultno okupljalište bila konoba “Kod Marina”, posebna po tome što je vlasnik pred lokalom imao živu sovu! Sova je dočekivala goste, a bila je tolika atrakcija da su samo zbog nje turisti dolazili iz Rijeke ili Opatije. E, to je bio posao...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije