Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA BOLJE ZDRAVLJE

HeMED – jedinstveni digitalni pristup medicinskim znanjima za struku i građane

HeMED
31.01.2023.
u 08:15

Na stranici www.hemed.hr, kao i putem mobilne aplikacije, doznajte sve o lijekovima, liječenju, kapitalnim medicinskim izdanjima...

Što biste učinili da jednim klikom na internetu možete pristupiti recentnim svjetskim medicinskim znanjima, metodama, postignućima, lijekovima, liječenju bolesti, udžbenicima za medicinare, priručniku za građane i pacijente, bazama lijekova HALMED-a i HZZO-a... Na hrvatskom jeziku i – besplatno! E pa to je moguće zahvaljujući HeMED-u. Pristup je omogućen na stranici www.hemed.hr, kao i putem mobilne aplikacije.

Više od deset tisuća stranica vrhunskih medicinskih znanja iz cijeloga svijeta 300 liječnika prevelo je za kolege, studente, ali i pacijente. Projekt je jedinstven u svijetu, multimodalan, digitaliziran i široko dostupan. Riječ je o golemom doprinosu edukaciji ne samo liječnika i studenata medicine nego i o razumijevanju i olakšavanju terapijskog procesa bolesnicima.

Provjerene medicinske informacije struci i građanima

Jednako je važno što HeMED pridonosi zdravstvenoj pismenosti svih građana. A u poplavi nevjerodostojnih unijeti provjerenu informaciju jedno je od postignuća tog važnog društvenog projekta. Hrvatska elektronička medicinska edukacija – HeMED projekt je pokrenut prije više od šest godina. U njemu surađuju struka i industrija primjerom javnog i privatnog partnerstva.

Nositelj projekta je Hrvatska liječnička komora, partner je Inovativna farmaceutska inicijativa, a idejni začetnik je dr. med. Željko Ivančević i tvrtka Placebo. HeMED je multimodalna internetska platforma na hrvatskom jeziku. Glavna karakteristika HeMED-a leži u tome što on nije samo mjesto za edukaciju već i platforma međusobno povezanih sadržaja. Njegove glavne funkcionalnosti su, pored pretraživanja sadržaja knjiga po ključnim pojmovima, interaktivno povezivanje različitih knjiga i interaktivno povezivanje svake medicinske knjige i priručnika za pacijente s bazom lijekova HALMED-a i listom lijekova HZZO-a.

K boljim ishodima liječenja


Projekt HeMED približava najnovije svjetske medicinske spoznaje, suvremene dijagnostičke metode i principe liječenja te potiče njihovu pravovremenu primjenu u kliničkoj praksi. Studije pokazuju da trajna izobrazba liječnika i zdravstvena pismenost građanstva vode poboljšanju ishoda liječenja.

Na ovaj način partneri u projektu žele osnažiti zdravstvenu prosvijećenost građana i pridonijeti podizanju kvalitete liječenja. To će u konačnici poboljšati zdravstvene ishode i unaprijediti zdravlje hrvatskih građana. HeMED je ujedno doprinos digitalizaciji društva i društveno odgovoran projekt. I naš zajednički poklon zajednici, kažu suradnici u projektu.

Dr. Željko Ivančević, dr. med., specijalist pulmolog KBC-a Split, glavni je urednik projekta HeMED

Cijeli profesionalni vijek, kako ističe, medicinska znanja želi približiti kolegama liječnicima, studentima i pacijentima. S mrežom istomišljenika ušao je u projekt. A rezultat su brojna vrijedna, vrhunska medicinska izdanja i priručnik za pacijente. Suvremena svjetska medicinska znanja i dostignuća sada su liječnicima, studentima i pacijentima dostupna digitalnim putem, besplatno. HLK s više od 20.000 liječnika glavni je nositelj projekta HeMED i s partnerima ga razvija već nekoliko godina. HeMED je, ističe dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med, predsjednik HLK, inovativan i multimodalan, jedinstven suvremeni projekt. On struci i javnosti donosi relevantna stručna izdanja u elektroničkom obliku. Sve je dostupno jednim klikom.

Dr. sc. Luetić ističe ponos što je uključena podjela znanja. Poziva sve kolege, ali i građane, bolesnike i njihove udruge da predlože nova izdanja i priručnike te prijedlozima unaprijede projekt iznimno koristan zajednici. Teško je i nabrojiti sva prevedena kapitalna izdanja. No spomenimo samo da je među njima MSD priručnik, Harrisonovi principi interne medicine, farmakoterapijski i dijagnostički priručnici te brojni drugi.

Na splitskom Medicinskom fakultetu dekan prof. dr. sc. Ante Tonkić punih 20 godina intenzivno surađuje s izdavačkom kućom Placebo na prevođenju kapitalnih medicinskih izdanja. Na Katedri za internu medicinu, čiji je pročelnik, uveo je digitalnu nastavnu platformu. Jedan od njegovih ključnih kratkoročnih ciljeva je cjelovita digitalna transformacija nastavnog gradiva na svim katedrama Medicinskog fakulteta. Ta će multimodalna digitalna platforma studentima omogućiti usvajanje recentnih znanja zasnovanih na medicinskim dokazima. Ona će znatno unaprijediti nastavni proces na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj. Studentima znatno olakšava učenje. Udžbenicima mogu pristupiti besplatno jednim klikom na mobitelu ili drugim uređajima s pristupom internetu. Uz medicinske udžbenike na HeMED-u je i baza lijekova. Za svaku bolest moguće je dobiti uvid u opis, simptome i liječenje. A za svaki lijek preko HALMED-ove baze lijekova mogu se dobiti sve informacije – pod kojim se tržišnim imenom može naći, srodni lijekovi, sve o doziranju lijeka i načinu propisivanja, farmakokinetika, farmakodinamika i slično.

Poboljšanje liječenja, kvalitete i trajanja života

Zdenko Čorić, mag. ing., direktor je tvrtke Utilis, kojoj je zadatak bila automatizacija procesa u povezivanju svih sadržaja. Platforma omogućuje i dodavanje novih.
Inovativna farmaceutska inicijativa u RH, čiji je direktor Sani Pogorilić, okuplja i predstavlja farmaceutske kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem lijekova.

– Svakodnevno radimo na istraživanju novih terapija koje mogu spriječiti bolesti, liječiti ljude i poboljšati kvalitetu i trajanje života. Kako uz lijekove sudjelujemo i u drugim projektima od koristi zdravstvenom stanju zajednice, ponosni smo partneri ovog velikog projekta platforme HeMED. Osigurali smo financiranje i izradu platforme i autorska prava pojedinih sadržaja. HeMED je i platforma za komunikaciju.

Lako i brzo dostupna je velikom broju korisnika koji trebaju provjerene zdravstvene informacije, zaključuje Pogorilić.
Ne treba dokazivati kakvu važnost HeMED ima. O tome svjedoči dnevni rast posjećenosti platforme na kojoj se informacije traže i koriste kako u procesu provjere znanja i stalne edukacije tako i kad je riječ o samim bolesnicima, čijoj zdravstvenoj pismenosti i sigurnosti svakodnevno pridonosi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije