Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosta mu je

Gradonačelnik Bologne podignuo prašinu: Špageti bolognese ne postoje

špageti
Žarko Bašić/PIXSELL
12.03.2019.
u 07:35

Korisnici društvenih mreža brzo su odgovorili na post bolonjskog gradonačelnika i uzvratili fotografijama bolonjeza, onog u konzervi, umaka "bolognese", špageta na bolonješki način...

Špageti bolonjeze zapravo ne postoje.

S upitnicima iznad glave našli su se mnogi ljubitelji ovog jela diljem svijeta nakon što je gradonačelnik talijanskog grada Bologne Virginio Merola objavio post na Twitteru uz napomenu da mu je dosta "lažnih vijesti." Uz fotografiju na kojoj je vidljivo da se u ponudi dana jednog londonskog restorana nalazi ovo jelo, napisao je da prikuplja fotografije špageta bolonjeze diljem svijeta kako bi mogao pripremiti izložbu tih fotografija za novi FICO Eataly World, najveći tematski park s hranom na svijetu.

 

 

On tvrdi da špageti bolonjeze kao jelo ne postoje, odnosno da grad kojem je na čelu ne bi trebao biti poznat po tjestenini s umakom od mesa jer Bologna zasigurno nije "dom toga jela". 

Korisnici društvenih mreža brzo su odgovorili na post bolonjskog gradonačelnika i uzvratili fotografijama bolonjeza, onog u konzervi, umaka "bolognese", špageta na bolonješki način, začinskog dodataka za pripremu tog jela i sl.

 

 

Mnogi vjeruju kako su omiljeni špageti bolonjezi nastali u Bologni, no gradonačelnik tog talijanskog grada tvrdi da to jednostavno nije tako. Za talijansku radiopostaju RAI rekao je: "Špageti bolonjeze zapravo ne postoje, ali to je jelo poznato u cijelom svijetu. Više bismo voljeli da smo poznati po onom što zaista jest naše, da cijeli svijet zna da su u Bologni nastale prve tagliatelle, tortellini i lazanje. Naravno da nam je drago da naš grad ima pozornost svjetskih turista i gurmana zbog špageta bolonjeze, no radije bismo bili poznati po kvalitetnoj hrani koja je dio naše kulinarske tradicije."

U Italiji se jelo koje obično nazivamo bolonjeze zapravo naziva "rag". Riječ je o umaku koji sadrži manje mesa, a potpuno je pomiješan s tjesteninom. Ne stavlja se samo na vrh posluženih špageta, pojašnjava Merola.

"Uz taj umak pripremaju se tagliatelle, a ne špageti", zaključio je ovaj 64-godišnjak. 

Komentara 19

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
09:14 12.03.2019.

Korisnici društvenih mreža i vrišteći tviteraši su u pravilu hrpa nedohebanih idiota, polupametnih zombija koji bi pocrkali u roku par dana da odjednom nestane struje i signala interneta. Gradonačelnik je 100% u pravu, a sad se nekakvi multikulti debosi javljaju ko fol sa "dokazima".

DU
Deleted user
10:35 12.03.2019.

Inače je to kod talijana ragu a stavljaju se tagliatele a ne špageti ..to bi bila uvreda za njihovu kuhinju...

DU
Deleted user
08:11 12.03.2019.

Trebao je zahvaliti što su ih nazvali po njegovom gradu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije