Naslovnica Lifestyle Gourmet

Gradonačelnik Bologne podignuo prašinu: Špageti bolognese ne postoje

Korisnici društvenih mreža brzo su odgovorili na post bolonjskog gradonačelnika i uzvratili fotografijama bolonjeza, onog u konzervi, umaka "bolognese", špageta na bolonješki način...
12. ožujka 2019. u 07:35 19 komentara 4326 prikaza
špageti
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Špageti bolonjeze zapravo ne postoje.

tjestenina ZLATNA TEKUĆINA Izlijevate u sudoper vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu? Sada vjerojatno više nećete...

S upitnicima iznad glave našli su se mnogi ljubitelji ovog jela diljem svijeta nakon što je gradonačelnik talijanskog grada Bologne Virginio Merola objavio post na Twitteru uz napomenu da mu je dosta "lažnih vijesti." Uz fotografiju na kojoj je vidljivo da se u ponudi dana jednog londonskog restorana nalazi ovo jelo, napisao je da prikuplja fotografije špageta bolonjeze diljem svijeta kako bi mogao pripremiti izložbu tih fotografija za novi FICO Eataly World, najveći tematski park s hranom na svijetu.

 

 

On tvrdi da špageti bolonjeze kao jelo ne postoje, odnosno da grad kojem je na čelu ne bi trebao biti poznat po tjestenini s umakom od mesa jer Bologna zasigurno nije "dom toga jela". 

Quiche U slast! Imamo nekoliko ideja: Ovo su jela koja možete pripremiti za manje od 50 kuna

Korisnici društvenih mreža brzo su odgovorili na post bolonjskog gradonačelnika i uzvratili fotografijama bolonjeza, onog u konzervi, umaka "bolognese", špageta na bolonješki način, začinskog dodataka za pripremu tog jela i sl.

 

 

Mnogi vjeruju kako su omiljeni špageti bolonjezi nastali u Bologni, no gradonačelnik tog talijanskog grada tvrdi da to jednostavno nije tako. Za talijansku radiopostaju RAI rekao je: "Špageti bolonjeze zapravo ne postoje, ali to je jelo poznato u cijelom svijetu. Više bismo voljeli da smo poznati po onom što zaista jest naše, da cijeli svijet zna da su u Bologni nastale prve tagliatelle, tortellini i lazanje. Naravno da nam je drago da naš grad ima pozornost svjetskih turista i gurmana zbog špageta bolonjeze, no radije bismo bili poznati po kvalitetnoj hrani koja je dio naše kulinarske tradicije."

Tjestenina kućne čarolije Kako `spasiti` prekuhanu tjesteninu ili rižu?

U Italiji se jelo koje obično nazivamo bolonjeze zapravo naziva "rag". Riječ je o umaku koji sadrži manje mesa, a potpuno je pomiješan s tjesteninom. Ne stavlja se samo na vrh posluženih špageta, pojašnjava Merola.

"Uz taj umak pripremaju se tagliatelle, a ne špageti", zaključio je ovaj 64-godišnjak. 

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • Avatar Leftard_logic
  Leftard_logic:

  Korisnici društvenih mreža i vrišteći tviteraši su u pravilu hrpa nedohebanih idiota, polupametnih zombija koji bi pocrkali u roku par dana da odjednom nestane struje i signala interneta. Gradonačelnik je 100% u pravu, a sad se nekakvi multikulti debosi javljaju ... prikaži još! ko fol sa "dokazima".

 • Kritiko:

  Inače je to kod talijana ragu a stavljaju se tagliatele a ne špageti ..to bi bila uvreda za njihovu kuhinju...

 • Kritiko:

  Trebao je zahvaliti što su ih nazvali po njegovom gradu...