Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Furlanija, zemlja pršuta, grappe i prosecca

friuli
16.03.2015.
u 17:19

Tako blizu, tako raskošna, izvrsne gastronomije, Furlanija-Julijska krajina idealna je destinacija za vikend Cividale del Friuli, San Daniele, Marostica... gradići su od kojih zastaje dah i vrijedni su da se u njima – izgubite

        Svega nekoliko sati vožnje od Zagreba, baš nakon što s nostalgijom pogledate Tršćanski zaljev, ulazite u regiju Furlanija-Julijska krajina (tal. Friuli Venezia Giulia). Još ste dovoljno daleko od same Venecije, no spominjanje kraljice Jadrana u izvornom imenu regije govori da je Mletačka Republika vladala i ovim dijelom sjeverne Italije. U srcu Furlanije, na rijeci Natisone, smjestio se gradić Cividale del Friuli, a osnovao ga je sam Julije Cezar. Na njegovu bistu i dandanas mještani vješaju vijenac od lovorova lišća. Na UNESCO-ovu je popisu svjetske baštine i jedno je od najslikovitijih malih mjesta na sjeveru Italije.

Prijeđete li most preko rijeke Natisone, prisjetite se legende o tome kako je nastao i čiju su dušu stanovnici žrtvovali da bi bio sagrađen. Obiđite langobardski hram i jaslice od voska, koje su izradile časne sestre iz samostana, te katedralu Santa Maria Assunta i Arheološki muzej koji obiluje langobardskim i gotičkim artefaktima. Nastavite li vožnju, dvadesetak kilometara dalje doći ćete do mjesta u kojem se na buri s Dolomita pomiješanoj s morskim zrakom s Jadrana suše ponajbolji pršuti na svijetu – San Daniele.

Degustacije možete dogovoriti ili jednostavno ući u neku od pršutarnica i za desetak eura uživati u slasnoj svinjskoj sušenoj nožici po znatno povoljnijim cijenama nego u restoranima, pa čak i u trgovinama. Dakako, pršut možete kupiti i u lokalnim trgovinicama ili u samim pogonima.

Iskričavi prosecco

Ne propustite nazdraviti odličnim proseccom, laganim pjenušavim vinom koje se pije kao aperitiv. Talijani su ga zaštitili kao svoje, autohtono po načinu proizvodnje, prije samo nekoliko godina, i to nakon što su krenule europske bitke za zaštitu autohtonosti. Godišnje ga u Friuliju i Venetu proizvedu oko 300 milijuna boca.Gastronomija Furlanije vrlo je slična primorskoj i istarskoj kuhinji pa će vas ponuditi palentom spremljenom na sve moguće načine, od kuhane do ohlađene i zapečene na grilu, crvenim radičem iz Trevisa, njokima i neizostavnim tripicama.

Većina stanovništva u Furlaniji živi u većim gradovima, u Trstu se pak broj stanovnika sve više smanjuje, a ostaju uglavnom stariji, pa su najveća središta Udine i Pordenone gdje živi oko 70% stanovništva regije. Manje stanovnika živi u gradićima na obroncima Dolomita jer su na vrlo trusnom području. Takav je i Splilimbergo, grad u kojem se nalazi škola mozaika i koji je posljednjih godina posve obnovljen nakon velikog potresa.

Zanimljivo je da je stanovništvo ovih gradića neobična podrijetla: vuku korijene iz Veneta, Slovenije i Istre te donekle iz Austrije pa se nije teško sporazumjeti koji god jezik progovorili. Na granici između pokrajina Vicenze, Padove i Trevisa, doduše već u Venetu,  smjestio se Bassano dell Grapa. Mjesto je to u podnožju Alpi, na visoravni Asiago i podno Monte Grappa na rijeci Brenta.

Šarmantni spoj s Austrijom

Izbor mjesta na kojem je prvobitni grad sagrađen nije bio slučajan, naime pozicija je to koja nudi istovremeni nadzor nad prometnim putovima, potplaninskim dijelom, rijekom te putevima prema moru... Poprilično hladne, pa i snježne zime, razlog su zbog kojeg je grad sagrađen kao kombinacija austrijskog i mediteranskog, što ga čini šarmantnim. Zaštitni znak grada, osim Muzeja grape, jest i drveni most Ponte Vecchio koji se obnavlja u suradnji grada i sveučilišta u Padovi. Šarm koji odiše, pogotovo ako se zateknete ondje u subotu  za vrijeme njihove 'špice', zarazan je i poziva da se priključite domačinima u ispijanju kave, čavrljanju i nazdravljanju, a čime drugim doli - grappom.

Nešto dalje smjestio se gradić Marostica poznat po velikoj partiji šaha u kojoj sudjeluju svi stanovnici mjesta, a održava se svake dvije godine. Oživljava se legenda prema kojoj je kralj ruke svojih dvijz kćeri udavača dao onom proscu koji se pokazao bolji u igri šaha jer mu dvoboji nisu bili prihvatljiva rješenja.

Koje god od gradova odabrali za posjet, nećete pogriješiti jer će vas osvojiti jedinstvenom atmosferom. Ondje se zaista vrijedi izgubiti, gužva vas zasigurno neće omesti.

SAVJET PLUS: Jednodnevni izleti - Autoturist, 210 kuna, Gabi Travel - ovisno o mjestu polaska, oko 150 kuna, trodnevni aranžmani Best Travel 895 kuna     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije