Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte

Donosimo recept za slavonsku tlačenicu koja je oduševila i Kolindu Grabar Kitarović!

Tomislav Miletic/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
18.11.2019.
u 13:15

Studeni je mjesec kolinja u Hrvatskoj, a ovaj se običaj osobito brižno čuva u Slavoniji. Po recept za tradicionalnu slavonsku tlačenicu uputili smo se u zagrebački restoran Vinodol, gdje nam je rođeni Slavonac Marino Miljak, njihov glavni autoritet za meso i mesne prerađevine, otkrio tajnu izrade ove domaće delicije

Nedavno je predsjednica posjetila ovaj restoran i Marino je otkrio kako je bila oduševljena receptom. Nijedan komad mesa u restoranu Vinodol ne dolazi gostima na stol prije nego što prođe kroz Marinove ruke – kad je riječ o mesu, njegova je prva i zadnja. S ovim mladim mesarom, koji je istinski zaljubljen u posao kojim se bavi, proveli smo cijeli jedan dan tijekom kojeg nas je upoznao sa svim detaljima tradicionlane slavonske svinjokolje.

Za vas smo izdvojili recept za tradicionalnu slavonsku tlačenicu koji se u Marinovoj obitelji prenosi s koljena na koljeno, a s kojom je oduševio i našu predsjednicu. Tlačenica će biti tim bolja i kompaktnija budete li kuhali dovoljno svinjskih kožica, a za vrhunski okus koristite i meso svinjskih obraza - jedan od najboljih dijelova svinjskog mesa koji uopće možete ponuditi. U nastavku možete pogledati i video u kojem Marino Miljak detaljno opisuje postupak izrade.

Slavonska tlačenica

  • 3 kg svinjskih glava bez kosti
  • 1,5 kg svinjskih jezika
  • svinjskih kožica po želji
  • svinjska srca
  • 2% soli
  • 20 g papra mljevenog
  • 30 g slatke mljevene paprike
  • 15 g češnjaka u granulama

Sve sastojke kuhajte do trenutka dok se kost u potpunosti ne odvoji do mesa, odnosno dok koža ne bude toliko mekana da je možemo laganim dodirom ruke prelomiti. Kožu režite na trakice ili kockice, po želji. Za vrhunsku tlačenicu koristite obrazinu – jedan od najkvalitetnijih i najmekanijih dijelova svinjskog mesa. Radi se o potpuno čistom mišiću bez imalo masnoća i žilica. Srca narežite na trakice ili kockice. Sad procijedite tekućinu u kojoj ste kuhali meso (što više kože stavite da se kuha, dobit ćete želatinozniju smjesu). Složite sve komponente u posudu i prelijte ih tekućinom dovoljno da prekrije meso. Dodajte sve potrebne začine i dobro promiješajte. Prebacite dobivenu smjesu u kalup za tlačenicu i premjestite u hladnjak da se stisne.

U videu pogledajte kako se radi: 

 

Komentara 12

PO
portugisac
14:40 18.11.2019.

Molio bih da mi netko objasni od kada u Slavoniji izraz tlaćenica pa da je tradicionalna.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:21 18.11.2019.

Slavonska tlacenica ne postoji.

AN
AnteizmalogZGa
19:05 18.11.2019.

Češnjak u granulama??????!!!!!! Pa novinari da li ste vi normalni???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije