Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recept za čuvanje

Dani Esplanadinih štrukli završavaju danas, a uz originalni recept možete u njima uživati kad god poželite

Lili Bašić
31.01.2022.
u 09:04

Zagrebački hotel Esplanade već tradicionalno tijekom siječnja u šik ozračju Le Bistroa nudi vruće i zapečene Esplanadine štrukle po posebnoj cijeni, što Zagrepčani i njihovi gosti itekako cijene. Esplanadini štrukli pripremaju se od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu već više od pola stoljeća, a sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude.

Esplanadini štrukli pripremaju se od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu već više od pola stoljeća, a sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude. - Štrukli se izrađuju ručno u našoj slastičarnici i upravo su zbog toga posebno cijenjeni. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom, a štrukli se oblikuju tankim porculanskim tanjurićem te se potom kuhaju na pari, pažljivo stavljaju u keramičku posudu, preliju finim vrhnjem i zapeku u pećnici dok ne poprime zlatno smeđu boju. Gosti ih jednostavno obožavaju, a konzumiraju se kao predjelo, glavno jelo uz malo soli ili kao desert sa šećerom, dok su meni ipak najfiniji oni slani, i to upravo zimi jer su savršena okrepa - istaknula je šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić. Ukoliko niste imali priliku posjetiti Dane Esplanadinih štrukli u Le Bistrou, pokušajte ih pripremiti kod kuće prema receptu koji se nije mijenjao desetljećima.

Foto: Lili Bašić

Esplanade Gourmet štrukli

Za tijesto:

250 g oštrog brašna

250 g glatkog brašna

50 ml ulja

prstohvat soli

malo mlake vode

1 jaje

Foto: Šimun Šitum

Nadjev:

1000 g svježeg zagrebačkog sira

prstohvat soli

4 jaja

2 jušne žlice glatkog brašna

Preljev:

80 g maslaca

60 g krušnih mrvica

500 ml vrhnja

Foto: Šimun Šitum

Priprema:

Prosijte brašno. Pripremite malo mlake vode. Napravite malo udubljenje u središtu prosijanog brašna, u njega stavite sol, ulje i jedno jaje. Pomiješajte sve polako dodajući mlaku vodu. Mijesite tijesto dok ne postane potpuno glatko. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela, četkicom ih namastite uljem, pokrijte zagrijanom zdjelom i ostavite da odstoji oko pola sata. U međuvremenu pripremite nadjev od svježeg sira, umućenih jaja i soli dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte glatko brašno i dobro promiješajte. Stolnjak dobro pobrašnite. Razvaljajte valjkom jedan od komada tijesta te nastavite razvlačiti tijesto nabrašnjenim rukama prema rubovima stola dok ne postane tanko. Ostavite razvučeno tijesto da se malo prosuši. Rasporedite trećinu pripremljenog nadjeva preko jedne polovine pripremljenog tijesta i zamotajte u savijaču. Pritisnite savijaču svakih 5 cm ručkom velike kuhače, a zatim izrežite štrukle rubom tanjurića. Rubovi tijesta moraju biti lagano slijepljeni da smjesa ne izlazi. Kuhajte štrukle u slanoj kipućoj vodi oko 15 minuta, ali ne kuhajte istodobno velike količine. Izvadite štrukle iz vode šupljom žlicom, da se ocijede, te ih složite na tanjur. Kuhane štrukle složite u duboku posudu za posluživanje (može jedna veća ili nekoliko manjih keramičkih), prelijte vrhnjem za kuhanje i pecite u pećnici na 200 °C oko 45 minuta do zlatnosmeđe glazure.

Foto: Šimun Šitum

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije