Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisna namirnica

Evo što sve trebate znati o ovom zdravom povrću!

šećerna repa
Foto: Maja Šantoši/PIXSELL
18.07.2015.
u 17:55

Jarko crvene je boje, a botanički je vezana uz špinat. Najbolje ih je kupovati svježe jer su takve najbolje za konzumaciju

Jeste li znali da trećina svjetskih zaliha šećera dolazi od šećerne repe? Osim toga, repa je iznimno bogata crvenim pigmentom, a upravo ona odgovorna je za boršč. Više je razloga zašto je korisna repa. jedan od njih je to što je i slatkog i zemljanog okusa te se slaže s brojnim povrćem, ali i slatkim voćem. Jarko crvene je boje, a botanički je vezana uz špinat. Najbolje ih je kupovati svježe jer su takve najbolje za konzumaciju. Kad ih kupite (zelenu repu), morate ih pohraniti u hladnjak, unutar plastične vrećice, a tako mogu trajati do tri tjedna. U repi možete uživati i kao dio salate, sendviča ili u bilo kojoj verziji namijenjenoj za kuhanje i pečenje.

Nutritivne vrijednosti

Repa je sjajan izvor željeza i vitamina B te magnezija. Ipak, većinski je zdrava zbog svojih zelenih listova, koji osiguravaju potrebnu dnevnu dozu vitamina A. Osim toga, nimalo ne deblja te je kalorijski iznimno siromašna. Tako pola šalice repe sadrži 37 kalorija, osam grama ugljikohidrata te gram proteina.

A što znate o špinatu?

Špinat se preporučuje konzumirati umjereno, jer je tako najzdraviji, zahvaljujući mineralima i vitaminima od kojih se sastoji. Jako je bogat željezom te je koristan pri liječenju anemije. Snižava i krvni tlak te poboljšava rad srca i bubrega.

Nutritivne vrijednosti špinata

Na sto grama špinata dobit ćete 23 kalorije, što je zaista malo. Špinat nema ni masnoća, a bogat je ugljikohidratima pa će vam dati energije. Što se nutritivnih vrijednosti tiče, prepun je vitamina.

>>Zlatna repa onima koji se ne boje europskog tržišta i niske cijene šećera

>>>Hrvatske šećerane bez šećerne repe iz Srbije zbog ulaska u EU

Komentara 4

WO
wolfen444
18:09 18.07.2015.

zdrava hrana je mit....odavno toga vishe nema za obichne ljude...lol

Avatar maxist
maxist
20:52 18.07.2015.

sve što je fino ili deblja ili je radi nekog razloga lose a najodvratnija je hrana maltene eliksir života ....."Studije" isu hranu proglase I super korisnom I nezdravom....? ...kao meteorološki magovi koji predviđaju I potop radi vrućine I ledeno dobaa svatko u drugoj "studiji"

TH
than
23:54 18.07.2015.

Secerna repa i nije nesto zdrava, i sada se pitam tko uopce jede listove od secerne repe. Spinat je mada se ne smije puno sa mlijekom, jer kalcij smanjuje unos zeljeza, ali sto je najzanimljivije obicna kopriva je daleko zdravija od spinata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije